25 / 04 / 2024

Perakende sektörünün 10 yıllık hedefi 275 milyar dolar!

Perakende sektörünün 10 yıllık hedefi 275 milyar dolar!

Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu kuruldu. 60 bin mağazayı ve 100 milyar dolar ciroyu temsil eden Türk perakende sektörünün çatı örgütünün 10 yıllık hedefi 275 milyar dolar...




60 bin mağazayı ve 100 milyar dolar ciroyu temsil eden Türk perakende sektörünün çatı örgütü, Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu kuruldu. Hedef, 2023'e kadar ciroyu 275 milyar dolara çıkarmak. 


Gezi'nin haziran kaybı yüzde 15-20 I TÜM Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonunun (TAMPF) ilk toplantısında da Gezi Parkı konuşuldu. TAMPF Başkanı Vahap Küçük "Ciromuza olumsuz yansıdı. Haziran sektör için önemliydi. Babalar Günü ve Shopping Fest'i içinde bulunduruyordu. Belli semtlerdeki mağazalar daha çok etkilendi" dedi. 


TAMPF Başkan Yardımcısı Zafer Kursun ise "Haziranda İstinyePark'ta ziyaretçi yüzde 6 arttı. Cirosu azalan var, artan var. İnsanların AVM'lere tepkisi var demek yanlış" diye konuştu. BMD Başkanı Hüseyin Doğan da, haziran ayı başına kadar sektörün her ay yüzde 15-20 arası büyüdüğünü hatırlatarak, haziran ayında bu büyümenin gerçekleşmediğini söyledi. 


TÜRKİYE'nin lokomotif sektörlerinden biri olan perakende Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) ile çatı örgütünü kurdu. Toplam 700 bin çalışanı, 60 bin mağazayı, 15.5 milyon metrekare alam ve 100 milyar dolar ciroyu temsil eden TAMPF, 2023'e kadar modern perakende sektöründeki istihdam sayısını 2 müyonun üzerine, mağaza sayısın 205 bine, ciroyu ise 275 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. 


TAMPF Yönetim Kurulu Başkam Vahap Küçük, 8 Temmuz'da yönetim kurunun seçüdiğini ve federasyonun faaliyetlerine başladığım söyledi. Küçük, Türk modern perakende sektörünün markalı ekonomiye dönüşüm hedefi kapsamında, sektörel tüm derneklerin ve bunların üyesi olan markaların aynı çatı altında birleşmesiyle kayıtlı ekonominin güçleneceğini belirtti. Küçük şöyle devam etti: "Modern perakende sektörü Türkiye'nin istihdam sorununu büyük ölçüde sırtlıyor. Ülkemiz artık marka ekonomisine geçiyor. 1 Bu dönüşümün lokomotifi olabilecek sektörlerin başında da modern perakende geliyor. 



TAMPF, bu dönüşümün bayraktarlığını yapacaktır." DÜNYA 15İNCİSİ Vahap Küçük, Türkiye'deki organize perakendenin dünyada 15'inci sırada olduğunu hatırlatarak, 2023 yılında dünya 9'unculuğu hedeflediklerini söyledi. Dünya perakende araştırmalarında en hızlı büyüyen ilk 50 içinde Türkiye'den de en az 10 firmanın temsil edilebilmesi için çaba harcayacaklarım belirten Küçük şunları söyledi: "Sektörün hedef kitlesi, yapılanması, tedarik zinciri ve lojistiğini sadece 74 milyona göre değü, yakın çevresinde bulunan 1.5 milyar kişiye göre kurguluyor. Her yıl yüzde 15-20 büyüme kaydeden modern perakende sektörü Türkiye'nin lokomotiflerinden biri. 5 dernek var yabancılar yok Si TAMPF su 5 derneğin bir araya gelmesiyle kuruldu: Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD), Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), Gıda Perakendecileri Derneği (GPD), Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) ve Turizm Restoran Yatırımcıları ve İsletmecileri Derneği (TURYİD). 

Türkiye'de daha çok yabancı markaları çatısı altında toplayan Tescilli Markalar Derneği (TMd) ise federasyonda yer almadı. TAMPF Başkanı Vahap Küçük, "Kayıt dışı ticarete 'dur' diyoruz. Direkt taklit hedeflenmese de bunun içindedir" dedi. 


10 global Türk marka bizden İÜ TAMPF'de başkan yardımcılığı görevine ise sektörden gelen talep doğrultusunda İstinyePark'ın ortaklarından Zafer Kursun geldi. 2013-2015 yıllarında TAMPF'ın Asya Pasifik Perakendeciler Federasyonumun (APRCE) da başkanlığını yaptığını hatırlatan Kursun, "APRCE 3.5 milyar müşteri ve 5 trilyon euro'luk bir sektörü temsil ediyor. Ayrıca 2023 vizyonu kapsamında Türkiye'den çıkacak 10 Türk dünya markasının da çoğu bizim federasyonumuzdan çıkacak" dedi. 


Demet Cengiz/ Hürriyet Gazetesi


Geri Dön