19 / 04 / 2024

Perakende şirketleri 500 bin kişilik istihdam yarattı!

Perakende şirketleri 500 bin kişilik istihdam yarattı!

Perakende şirketleri, yılın ilk yedi ayında 50 bin yeni istihdamla toplamda 500 bin kişilik istihdam rakımına ulaştı



İstihdamda büyük fırsatlar yaratmaya devam eden perakende sektöründe orta ve üst kademe yönetici açığı artıyor. 7 ile 20 bin TL arasında değişen maaşlarla açık pozisyonlarda eleman arayışını sürdüren perakende şirketleri, yılın ilk yedi ayında 50 bin yeni istihdamla toplamda 500 bin kişilik istihdam rakımına ulaştı. Sektörün 2015 hedefi 800 bin kişilik bir istihdam.

Perakende sektörü, hızlı büyümesini istihdamla paralel olarak sürdürüyor. Sektör bu yıl 80 bin yeni istihdam hedefine emin adımlarla ilerlerken, toplam çalışan sayısı da 500 bini geçecek gibi görünüyor.
Yeni mağazaların açılmasıyla birlikte hem mağazalarda hem de genel merkezde çalışan sayısında ciddi artışlar yaşanıyor. Yeni üniversite mezunu gençler artık perakende sektöründe de kariyer yapmayı planları içerisine almış durumda.

Perakende sektöründe eskiden 'tezgahtarlık' olarak adlandırılan, ancak artık modern ortamda 'satış danışmanlığı' adıyla yeniden gözde olan bu alana ilgi büyük. Bu sektörde kariyer yapmak satış danışmanlığından başlıyor olabilir ancak kariyer basamaklarını hızlı çıkan çalışanlar mağaza müdürü, mağaza koordinatörlüğü, bölge müdürlüğü gibi önemli görevlere gelebilirken, maaşlarda buna paralel artıyor. Organize perakende cirosunun bu yıl yüzde 10 artarak, 70 milyar dolardan 80 milyar dolara yaklaşması ve 80 bin kişiye yeni istihdam yaratması bekleniyor. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, organize perakende sektöründe yılın tamamında 80 bin yeni istihdam yaratmayı hedeflediklerini belirterek "Aralık sonuna göre sektördeki istihdamı 450 binden 500 bine getirerek yaklaşık yüzde 9 artış sağladık. Yılın tamamında hedefimiz 80 bin yeni istihdam yaratmak" diyor.

Hedef 800 bin kişiye iş

Yandaki grafikte de görebileceğiniz gibi bu sektördeki istihdamın 2006 yılından bu yana çok istikrarlı bir şekilde artmasının en önemli nedeni alışveriş merkezi (AVM) sayısının sürekli artıyor olması. AVM'lerin sayısının artmasıyla birlikte istihdam alanında da önemli fırsatlar yaratılıyor.

Yine aynı şekilde cadde ve sokaklarda mağaza sayısının artmasıyla birlikte özellikle yeni mezun gençler perakende sektörüne odaklanmış durumda. Türkiye'deki mevcut AVM sayısı 245. Bu vıl ve gelecek yıl açılacaklarla birlikte bu sayının 350'ye yaklaşacağı tahmin ediliyor. Mehmet Nane, her yeni açılan AVM'nin ortalama bin 500-2 bin kişiye iş imkanı sağladığını söylüyor. "Yani, 2-2.5 yılda 150-200 bin kişiye daha istihdam sağlayacağız" diyen Nane, 2015 yılında ise Türkiye'deki toplam AVM sayısının 450'ye, organize perakende sektörü istihdamının ise 800 bin kişive ulaşacağını öngördüklerini söylüyor.

İyi paralar kazanılıyor

Sektörün çalışan profiline bakıldığında çalışanların yüzde 80'i 30 yaşın altında. Çalışanların yüzde 13'ü ise üniversite mezunu. Perakende sektöründe gençler satış danışmanlığını artık gerçek bir meslek olarak görüyor ve buradaki kariyer olanaklarını keşfediyor. Sektörde 10 yıl önce satış danışmanı olarak işe başlayan ve bugün bir mağazada direktör yardımcısı olarak 12 bin lira maaş alan çalışanlar var. Bu durum da tabii sektöre yeni adım atan gençlere umut oluyor.

BMD Başkanı Yılmaz Yılmaz, perakendede çok iyi para kazanıldığını söylüyor. "Orta ve üst kademe yöneticiler çok iyi kazanıyorlar" diyen Yılmaz, konuşmasını şöyle devam ediyor: "Bölge sorumlusu yani mağazaların bulunduğu bir bölgeyi yöneten yönetici, marka sorumlusu, ürün sorumlusu, mağazacılık koordinatörü, direktörü, direktör yardımcısı, mağazacılık planlama direktörü gibi görevler, 30 yaşındaki bir profesyonel için, eğitimi ve başarısı iyi ise kendisine 7-8 bin TL ile 10 bin TL arası bir aralıkta gelir imkanı sunuyor. 30 yaşından sonra bu rakamlar 15-20 bin TL'lere çıkabiliyor.

Orta ve üst kademe

Bu hafta 30 şirket üzerinde yaptığımız araştırmaya göre özellikle satış bölümünde önemli bir açık olduğunu belirledik. Ancak yöneticilerden de aldığımız bilgilere göre perakende sektöründe orta ve üst kademede büyük bir açık var. Dolayısıyla özellikle iyi eğitim almış bir çalışanın bu pozisyonlar için şansı çok yüksek.

BMD'nin İTÜ ile geliştirdiği master programı bu alanda önemli bir fırsat olacak gibi gözüküyor. Yine meslek liseleri, resim başta olmak üzere güzel sanatlar mezunları da sektörde önü açık olanlardan. Bu konuda İnci Deri'nin yönetim kurulu başkanı Ali Murat Kızıltaş, alımlarının ağırlıklı olarak, mağazaları için satış danışmanı ve kasiyer pozisyonlarında olduğunu söylüyor. Eğitimin önemini keşfeden ve bunun üzerine giden şirketlerden biri olan İnci'nin sektörüne eğitimli eleman yetiştirmek için ciddi çabalar olduğunu söyleyen Kızıltaş, "Bu konuda eğitim gören meslek lisesi mezunları öncelikli tercihlerimiz arasında yer alıyor. Ayrıca, farklılaşmak adına büyük önem verdiğimiz tasarım bölümümüz için de yetiştirmek üzere, resim başta olmak üzere güzel sanatlar fakültelerinden mezun kişileri istihdam etmek arzusundayız" diyor.

Fiba Perakende Grubu İnsan Kaynakları Grup Yöneticisi Gökhan Mete Çavuşoğlu da, Marks&Spencer'da şu an 40 mağazada, bin 10 kişi çalıştığını, bu yıl sonunda 41 mağazaya ulaşıp 50 yeni istihdam sağlayacaklarını söylüyor. Çoğunlukla yeni mağazaların açılması nedeniyle mağaza kadrolarına ihtiyaç duyduklarını söyleyen Çavuşoğlu, "Büyük yoğunluk satış asistanı olmak üzere, mağaza yöneticisi ve bölüm yöneticisi arıyoruz" diyor.

Elektronik zincirlerinde fırsat

Elektronik marketler de Türkiye'de hızlı büyüyen gruplar arasında yer alıyor. Burada da kariyer merdivenlerini hızlı çıkma fırsatı var. Electro World'ün genel müdürü Bahadır Özbek, önümüzdeki 1.5 aylık sürede iki yeni mağaza daha açacaklarını söylüyor. Mağaza açılışlarıyla paralel olarak saha ekiplerinde de birçok yeni kişiye iş imkanı sunacaklarını söyleyen Özbek şu bilgileri veriyor:
"Genişleyen hizmet ağımızla birlikte merkez ofisimizde de yeni arkadaşları Electro World ailesine dahil ederek, büyük çoğunluğu mağazalar bünyesinde, toplam 800 kişiye istihdam sağlamayı planlıyoruz. Çalışan pastamızın en geniş dilimi satış temsilcilerimize ait. Bu çerçevede yeni işe alımlarımızda da büyük çoğunluk satış temsilcilerinden yana olacak."

2010 yılında bir kişiyi işe almaya devam eden Teknosa da istihdamda önemli fırsatlar yaratan şirketlerden biri. 2011'de de 1000'e yakın kişiyi işe almayı hedefleyen şirket, çoğunlukla mağazaları için satış danışmanı, genel müdürlük için ise uzman seviyesindeki pozisyonları planlıyor.
Ekonomist/Özge YAVUZ


Geri Dön