27 / 04 / 2024

Perge Antik kenti 3 milyon TL'lik yatırımla aydınlanacak!

Perge Antik kenti 3 milyon TL'lik yatırımla aydınlanacak!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO listesi için yarışan Antalya'da bulunan Antik Kenti, 3 milyon TL'lik yatırımla aydınlatıp, MOBESE kameralarıyla donatacak. Projeyle, hem gece ziyaret mümkün olacak hem 7/24 takiple kaçak kazıların önüne geçilecek...





Perge için 'ışıl ışıl' proje... Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO listesi için yarışan Antalya'da bulunan Antik Kenti, 3 milyon TL'lik yatırımla aydınlatıp, MOBESE kameralarıyla donatacak. Projeyle, hem gece ziyaret mümkün olacak hem 7/24 takiple kaçak kazıların önüne geçilecek.

 

Antalya'nın Aksu İlçesi’nde bulunan kentte 2012 yılından beri restorasyon sürüyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle 2012 yılından bu yana Antalya Müzesi’nin başkanlığında gerçekleştirilen kazı ve restorasyon çalışmalarıyla antik kentin gezilip görülebilecek alanları neredeyse iki kat büyüdü.


Çok sayıda yıkık sütunun kaldırılıp yerine dikildiği antik kentte adeta ikinci bir şehir daha ortaya çıktı. 



ANBEAN TAKİPTE 

 UNESCO tarafından Perge’nin Dünya Kültür Mirası listesine alınması için de çalışan bakanlığın antik kentle ilgili hazırlanan Çevre Düzeni Projesini de ihale ettiği öğrenildi. 3 milyon liralık bir harcamayı öngören Çevre Düzeni Projesi’nin ihale süreci tamamlandığında antik kent ışıklandırılıp geceleri de ziyaret edilebilecek. Anbean kayıtta olan kameralar sayesinde de kaçak kazılar önlenmiş olacak.



NE MEDENİYETLER GÖRDÜ 

Perge şehrinin geçmişi Tunç Çağı dönemine kadar uzanıyor. Helenistik dönem boyunca en zengin ve en güzel şehirlerinden kabul edilen Perge, Hitit İmparatorluğu’na da tanıklık etti. Büyük İskender’in M.Ö. 334'teki Granikos Savaşı’nı kazanmasının ardından yakın komutanlarıyla birlikte Perge’ye ulaşan isimler arasında yer alıyor.


MUSTAFA KOZAK/ Akşam Gazetesi 


Geri Dön