18 / 04 / 2024

Perge'de doğal sit alanlarını imara açmışlar

Perge'de doğal sit alanlarını imara açmışlar

Perge'ye sanayi sitesi konduran Çevre Planı hatalarla dolu. Planda doğal sit alanları Fırnaz Koyu ve Kalkan sahili imara açılmış, tapulu araziler orman vasfına alınmış



Çevre Bakanlığı'nın, Perge antik kenti üzerine sanayi sitesi konduran 'Çevre Düzenleme Planı'nın baştan sona yanlışlıklarla dolu olduğu ortaya çıktı.  Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın talimatıyla inceleme yapan Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü, haritadaki hataları tespit etti.
İncelemede, Perge'nin yakınlardaki Aksu İplik Fabrikası'nın, plan üzerinde kaydırma yöntemiyle antik kentin bulunduğu bölgeye işlendiği belirtildi. Planda, Patara'daki birinci derece doğal sit alanı olan Fırnaz Koyu ile Kaş Kalkan kıyı bandının da turizm tesis alanı olarak işlendiği ortaya çıktı. Bu plan uygulanırsa bu doğal sit alanlarına turizm tesisleri inşa edilebilecek.
Planda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ağaç diktiği Antalya Havalimanı'nı Lara yoluna bağlayan Kardeş Kentler Caddesi de unutuldu. Antalya'nın çeşitli yerlerinde vatandaşların imarlı, tapulu arsalarının da 2B ve orman alanı olarak plana işlendiği ortaya çıktı.
Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Baykal, 'Daha önce plandaki hataları tespit edip üç kez Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne uyarıda bulunduk. Ancak dikkate almamışlar. Planda bazı sit alanları gösterilmemiş ya da yanlış gösterilmiş' diye konuştu.

BİRİLERİ ZENGİN OLACAK
Şehir Plancıları Odası 2007'de yürütmesi durdurulan Çevre Düzenleme Planı ile ilgili Bakanlığın bir yönetmelik çıkarttığını açıkladı. Yönetmeliğin iptali için dava açan Oda'nın yaptığı açıklamada şöyle dendi: 'Çevre Bakanlığı yürütmesi durdurulan planda küçük değişiklikler yaparak ikinci planı onaylayıp askıya çıkarttı. Sadece sit alanları değil,  planda birçok hata var. Bu plan iptal edilmez ise sorun işin içinden çıkılmaz bir hal alacaktır. Plan alt planlara esas teşkil edecek. Vatandaşın orman olarak işlenmiş arsa planlarında değişiklikler yapılması gerekecek. Her plan değişikliği zaman ve masraf gerektirecek. Bu da birilerini zengin edecek.'

Boğaz'ın tarihi envanteri çıkıyor
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Boğazı'nda kamuya ait tarihi binaların otel ya da müzeye dönüştürülmesi projesi için düğmeye bastı. Bakan Günay, turizme kazandırılacak kamu binalarının tespiti için İstanbul'da envanter çalışması başlatıldığını açıkladı. Yeterince korunmayan ve orjinal mimarisi bozulan kamu binalarının turizme kazandırılmasına öncelik verilecek. İyi işletilen, tarihi yapıya ve şehir dokusuna uygun kamu binalarının turizm amaçlı kullanımı ise uzun vadede gündeme gelecek.
İstanbul Boğazı çevresindeki kamu binalarının turizme kazandırılmasına ilişkin gelişmeler konusunda AKŞAM'a bilgi veren Günay, projenin İstanbul'a sınırlı olmadığını söyledi. Günay, tarihi özelliğe sahip çeşitli illerdeki kamu binalarının da zamanla turizme kazandırılacağını ifade etti. Günay, İstanbul Boğazı çevresindeki binaların tespitin büyük oranda tamamlandığını açıkladı. Günay, 'Projenin sadece Kuleli Askeri Lisesi'ne endekslenmesini doğru değil. Tarihi yapıya ve şehir dokusuna uygun kamu binalarına şimdilik okunulmayacak' dedi.

Rant sağlayanlar rahatsız oluyor
Bakan Günay, kıyı bölgelerinde imar ve ruhsat yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devriyle ilgili kanun teklifine ilişkin 'Bu konuyu iyi anlatıldığında halk oylamasına gidilse destek alabileceğimizi düşünüyorum'' dedi. TBMM'ye getirilen kanun tasarı üzerinde çalışacaklarını, belediyeler, mimarlar, şehir plancılarının görüşlerine başvuracaklarını ifade eden Günay, 'Her seçimde kaçak katlar çıkıyor, kaçak yerleşimler başlıyor. Belediyeler oy uğruna göz yumuyor. Bu yetkileri Ankara'ya alıp ilkeler koyarsak, belediyeler de biz de uymak zorunda kalırız. Burada Türkiye'nin tarihi ve doğası karlı çıkar. Ama tabii burada bir rant olduğu için yetkilerin  Ankara  tarafından kullanmasından bazı çevreler çok rahatsız oluyor" dedi. Bodrum'da 11 belediye bulunduğunu ve hepsinin de ''kendisine göre imar düzenlemesi yaptığını'' ifade eden Günay, ''Aklı başında herkes bundan şikayetçi. Oturduğunuzda belediye başkanları da şikayetçi ama kamuoyu önünde 'Biz yetkilerimizi paylaşmıyoruz' diyorlar. Biz yetki paylaşmıyoruz, Türkiye'yi korumak için bütüncül yaklaşım getirmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

Paris'e 'Türk Mevsimi' geldi
Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ve Fransız mevkidaşı Frederic Mitterrand, etkinliklerin başlaması dolayısıyla ortak basın toplantısı düzenleyecek. Fransız Kültür Bakanlığı, basın toplantısının ardından etkinliği organize eden yetkililerin katılımıyla resepsiyon verecek.

Yazarlara anahtar
Paris'in simgesi Eyfel Kulesi önündeki meydanda Anadolu Ateşi Dans Grubu'nun yapacağı gösteri ve Mercan Dede'nin vereceği konser, Türkiye Mevsimi'ndeki ilk etkinlikler olacak.  Paris'in ünlü Louvre Müzesinde 'Osmanlı Kaftanları' ve Grand Palais'de 'Çağlar Boyu İstanbul' konulu sergiler de en önemli etkinlikler arasında yer alıyor Grand Palais'deki serginin açılışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile birlikte yapması bekleniyor.
Bu arada yine etkinlikler çerçevesinde Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe, yazar Orhan Pamuk, yönetmen Nuri Bilge Ceylan ve fotoğraf sanatçısı Ara Güler'e törenle kentin anahtarını verecek.

Bütçe 30 milyon euro
Etkinlikler kapsamında Fransa'da başta başkent Paris olmak üzere Lyon, Marsilya, Strasbourg ve diğer kentlerde 300'ün üzerinde sanatsal ve kültürel faaliyetle Türkiye'ye tanıtılacak. Yaklaşık 30 milyon Euro bütçeli 'Türkiye Mevsimi' dolayısıyla Fransa'da ayrıca ekonomik, teknolojik ve bilimsel alanlarda çeşitli etkinlikler düzenlenecek.
Mustafa Kozak/Akşam

İlgili haber

Çevre Bakanlığı, Perge'ye 'organize sanayi sitesi' kuracak!


Geri Dön