29 / 03 / 2024

Pertek Kalesi'ndeki yenileme çalışmaları bu yıl tamamlanacak

Pertek Kalesi'ndeki yenileme çalışmaları bu yıl tamamlanacak

Tunceli'nin Pertek ilçesi Keban Baraj Gölü'nde 157 dönümlük bir ada üzerinde bulunan tarihi Pertek Kalesi'nde restorasyon çalışmalarının bu yıl tamamlanacağı bildirildi



Kale, Tunceli'nin yeni cazibe merkezi olmaya aday gösteriliyor.

Edinilen bilgiye göre, Pertek Kalesi'nde Kültür Bakanlığı tarafından 2005 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarının birinci etabı 2009 yılı sonunda tamamlanıyor.

Çalışmayı sürdüren firma yetkilisi Gürsel Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalede birinci etapta sürdürülen çalışmalarda restorasyon yapıldığını, 2010 yılında başlanacak ikinci etapta ise sosyal tesislerle birlikte adada peyzaj çalışması yapılacağını kaydetti.

Pertek Kalesi'nin Tunceli coğrafyası içinde eski tescilli yapılar arasında yer aldığını bildiren Erol, kalenin bulunduğu yer hakkında şunları söyledi:

"Burası Keban Baraj Gölü su tutmadan önce bir ada şeklinde değil yalnızca sit alanı üzerinde kurulu bulunan bir yapı kale olarak bulunmaktaydı. Daha sonra Keban Barajı'nın su tutmasıyla birlikte burası 157 dönümlük ayrı bir ada şekline geldi ve kale de adada ilginç şekilde kaldı."

2010 yılındaki çalışmalar için projelerin hazırlandığını ve bunların büyük kısmının onaylandığını anlatan Erol, "Kalede restorasyon çalışmalarımız 2 aya kadar bitecek. Önümüzdeki süreçte de bu alanda kafeteryalar, restoranlar, yüzme havuzları, seyir terasları, yürüyüş alanları, piknik alanları ve konaklamak için 100 odalı bir otel planlanmakta. Bunların hepsinin projeleri hazırlandı" diye konuştu.

Erol, Ada ve Pertek Kalesi'ndeki çalışmalardan sonra buranın Tunceli'nin yeni cazibe merkezi olmaya aday olduğunu sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön