26 / 04 / 2024

Petkim yıllık 10 milyon ton kapasiteli rafineri tesisi kuracak!

Petkim yıllık 10 milyon ton kapasiteli rafineri tesisi kuracak!

Petkim´in Aliağa´da kuracağı yıllık 10 milyon ton kapasiteli rafineri ekonominin hammadde bağımlılığını sona erdirecek



İhracatçısından KOBİ´sine kadar Türkiye, Petkim´in 2014 yılında faaliyete geçmesi beklenen  İzmir  Aliağa´daki petrokimya rafinerisine kilitlenmiş durumda. Söz konusu rafineri hayata geçtiğinde Türkiye´nin halen 10 milyon tona yaklaşan petrokimya hammadde ihtiyacının tamamını karşılayacak.

Halen hammadde ihtiyacının yüzde 20´lerini tedarik edebilen Petkim de böylece hammaddenin yüzde 100´ünü üreterek yaklaşık 6-7 milyar doların ülke ekonomisi içinde kalmasını sağlayacak. Bu aynı zamanda Türkiye´nin cari açığında 6-7 milyar dolarlık bir azalma da meydana getirecek.

 5 milyar dolara mal olacak

Yaklaşık 5 milyar dolarlık bir maliyetle Petkim Aliağa tesisleri içinde kurulacak bu rafineriyi Petkim´in ana hissedarı olan Azeri SOCAR & TURCAS ortaklığı yapacak. Socar&Turcas Rafinerisi 1375 dönümlük arazi üzerine inşa edilecek. Halen altyapı çalışmalarının yürütüldüğü alanda temel önümüzdeki yıl atılacak.

Rafineri, petrokimyanın ana hammaddeleri olan Nafta, LPG ve Ksilenler´in yanı sıra Türkiye´nin bütünüyle ithalâta bağımlı olduğu motorin, jet yakıtı gibi ürünleri de üretecek. Rafineride, yılda yaklaşık 10 milyon ton ham petrol işlenecek.

İnşa aşamasında 7 ilâ 13 bin, faaliyet aşamasında yaklaşık 1000 kişilik istihdam sağlanacak. Dolaylı olarak düşüldüğünde ise, bölgede en az 10 bin insan bu ekonomik faaliyetten yararlanmış olacak.

EPDK´den 49 yıllığına rafineri ve depolama lisansı almayı başaran Petkim, böylece Cumhuriyet tarihinin tek noktaya en büyük özel sektör yatırımını gerçekleştirmiş olacak.

Rafineri Petkim´e dünya sıralamasında yer atlatırken, Türkiye´yi de hammadde açısından dışa bağımlılıktan tamamen kurtaracak.

Halen pazar payı yüzde 20 seviyelerinde olan Petkim, rafineri ile birlikte bunu ikiye katlayacak. Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, rafinerinin tamamlandığında Türkiye ekonomisinin can damarı haline geleceğini söylüyor.

Öztürk, Türkiye´nin sıfır gümrük gibi uygulamaları nedeniyle Amerikalı firmaların Türkiye´de Petkim´den daha çok mal sattığını vurguluyor. Öztürk, "Rekabet edebilmemiz için yeni yatırımlar yapmak gerekiyor" dedi.

 Güney Kore´nin 15 tane var

Türkiye´deki petrokimya pazarının 6-7 milyar dolar olduğunu bunun iki milyar dolarlık kısmını Petkim´in karşıladığını dile getiren Öztürk, Aliağa´yı kümelenme bölgesi yapacaklarını belirtiyor.

Türkiye´nin kıyaslandığı Güney Kore, Malezya, Tayvan gibi ülkelerin petrokimya sektöründe çok ileri gittiğini de sözlerine ekleyen Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, "Ancak bizim bir adet, Güney Kore´nin 15 petrokimya tesisi var. Malezya altı, Tayvan ve Singapur´un beşer petrokimya tesisi var. Rafinerinin kurulmasıyla Türkiye bu sektörde çok dinamik bir sürece girecektir" bilgilerini veriyor.

Rafineri olmazsa tablo böyle olacak

Petrokimya rafinerisi hayata geçirilmezse 2023 yılında Türkiye 18 milyar dolarlık petrokimyasal ürün ithal etmek zorunda kalacak.

Türkiye´nin bugünkü petrokimyasal pazarı 6-7 milyar doları bulurken, bu 2015´te 10, 2023´te 20 milyar dolara çıkacak.

Petrokimyasal ürünlerin ithalatının cari açık içindeki payı 2009 yılında yüzde 10´e denk gelirken, 2015´te yüzde 20, 2023´te ise yüzde 30´a yükselecek.

Yine sanayici için çok önemli olan aramalı ithalatının toplam ithalat içindeki payı 2009´da yüzde 70-72´ye ulaşırken, bu rakam 2015´te yüzde 75- 80, 2023´te yüzde 80-85´e çıkacak.

Eğer petrokimyasal alanında yatırım gerçekleşmezse 2009´da yüzde 25 olan yerli üretimin pazar payı, 2015´te yüzde 12-14, 2023´te yüzde 7-8´e kadar gerileyecek.
Taraf


Geri Dön