19 / 04 / 2024

Petkim'in Ege Rafineri'sinin temeli Ekim ayında atılıyor!

Petkim'in Ege Rafineri'sinin temeli Ekim ayında atılıyor!

2015 yılında devreye alınacak ve 5 milyar dolara mal olacak Petkim'in Ege Rafineri'sinin temeli Ekim ayında atılıyor. Yavuz, "10 milyon ton kapasiteli rafineri ile Türkiye'nin cari açığının milyarlarca dolar azalmasına katkı sağlayacağız" dedi



İzmir Aliağa'da Petkim sahasında inşa edilecek 5 milyar dolar yatırım bedelli yeni rafineri için geri sayım başladı. SOCAR &Turcas Grup Şirketleri Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, 2015 yılında devreye almayı planladıkları  Ege Rafinerisi'nin temelinin Ekim ayının ikinci yarısında atılacağını bildirdi. Yavuz, Petkim Yarımadası üzerindeki "Value-Site'' projesinin en temel adımının, SOCAR & Turcas Grubu tarafından gerçekleştirilecek Ege Rafinerisi (STAR) olduğunu belirtirken, rafineri kurulması çalışmalarında önemli aşamalar kaydettiklerini bildirdi.

1.500 dönüme inşa edilecek

Petkim'in, hammaddede dışa bağımlılığına tamamıyla son verecek olan projenin 1.500 dönüm arazide inşa edileceğini kaydeden Yavuz, yılda 10 milyon ton kapasiteli rafineride, Petkim'in ana hammaddesi Nafta'nın yanı sıra Türkiye'nin net ithalatçı olduğu jet yakıtı, ultra düşük kükürtlü motorin, LPG, petrokok ve ksilen gibi mamullerin üretilerek, Türkiye'nin cari açığının milyarlarca dolar azalmasına katkı  sağlayacaklarını bildirdi. Yavuz, "Türkiye'de tek noktaya yapılacak en büyük özel sektör yatırımı olacak.  Biz ithal edilen ürünleri ülkemizde üreterek, Türkiye'nin ara malı ithalatına ve zincir etkisiyle dış ticaret açığı ve cari açığına olumlu yönde katkı koymayı hedefliyoruz'' dedi.

10 bin kişiye iş

Kenan Yavuz, rafineri yatırımının inşa aşamasında yan sanayi ve servis hizmetleri ile birlikte en az 10 bin kişiye iş vereceğini dile getirdi. Yavuz, "Faaliyet aşamasında ise en az 800 kişiye kalıcı istihdam sağlayacağız. Ülkemizin cari açığına büyük katkı yapacak, Petkim'e rekabet gücü kazandıracak bu büyük projenin hayata geçirilmesi için olağanüstü bir çalışma  temposu içerisindeyiz.''

İlham Aliyev gelecek

Kenan Yavuz, ekim ayının ikinci yarısı gerçekleştireceğimiz temel atma törenine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağını söyledi. Yavuz, "Bu törende rafineri temelinin atılmasının  yanında, Sayın  Başbakanımızın en son açılışlarını yaptığı Şubat 2007 tarihinden sonra yaptığımız 269 milyon dolar tutarındaki yatırımların açılışları ile birlikte Aliağa'da inşa edilecek Haydar Aliyev Meslek Lisesi'nin de temelini atacağız" dedi.
Bugün


Geri Dön