24 / 04 / 2024

Petkim'in imar planları onaylandı!

Petkim'in imar planları onaylandı!

Petro kimya şirketi Petkim'in hem karada, hem denizde önünü açan imar planları, Çevre Şehircilik Bakanlığı'nca onaylandı. Bakanlık, limanın arkasında yer alan ormanın tesislere dahil edilmesine yönelik plana da olur verdi



Azeri sermayesine dayanan Socar Grup'a ait petro kimya şirketi Petkim'e ait planlar askıya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan planlara göre, Aliağa'daki Petkim limanının olduğu bölgenin arkasında kalan yerler, Petkim sınırına dâhil edildi, "özel proje alam" olarak ayrılan kısmın 1/5000 ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planları da yapıldı. Artık son şekli verilen planlara göre, Petkim hem alam büyütecek, hem de mevcut alanının içine birçok fonksiyon yükleyecek. 


Süreç yargıda

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilk olarak Petkim sahasmda ticaret, eğitim tesisi, alışveriş alanları, sosyal donatı yerleri ayrümasının önünü açan "özel proje alanının" planlarını yaptı. Buna göre Petkim yarımadasında yeni alana birçok fonksiyon yüklenecek. Şehir Plancıları Odası'nm, orman alanım içine aldığı gerekçesiyle itiraz ederek yargıya taşıdığı planlama süreci, Çevre ve Şehircilik/Bakanliğı'ndan onay alırken, hukuki süreç de devam ediyor. 


Denizi kullanabilecek

Bakanlık, özel proje alanı dışında Nemrut Körfezi'nde Petkim'in deniz yüzeyini kullanmasının da önünü açtı. Yeni ve son plana göre ek olarak gemi yanaşma yerleri yapıldı. Limanın kapasitesi büyütülürken Petkim'in yatırımının 10 milyar doları bulacağı vurgulandı. Bakanlık, hem deniz hem de karada Petkim'in önünü açmış oldu. 


'Değeri artacak' iddiası

Petkim'in planlanmasına ilişkin dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafmdan imzalanan olur yazısmda, "Socar Grup tarafmdan hayata geçirilmek üzere geliştirilen Petkim Geliştirme Projeleri, Star Rafinerisi Projesi, Step ve Petkojen Projeleri, Petkim Konteyner Projeleri ile yatırımların bulunduğu yarımadadaki tesislerin bütün olarak hayata geçirilmeSr İzmir'in marka değerini arttıracak, şehrin gelişmesine katkı sağlayacaktır" ifadelerine yer verilmişti. 


Birgün 


Geri Dön