28 / 03 / 2024

Petrol istasyonu açma şartları!

Petrol istasyonu açma şartları!

Bir arsa üzerinde petrol istasyonu açmak isteyen kimselerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Peki, petrol istasyonu açma şartları nelerdir? Petrol arsasının nasıl olması gerekir?



Bir bölgede petrol tesisi kurmak isteyen kimselerin bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor. Aksi durumda petrol tesisi kurulumuna izin verilmiyor. Dikkat edilmesi gereken hususların başında alanın imar durumu ve büyüklüğü geliyor.


Söz konusu alanın imar planında ticaret ve sanayi alanı olarak kayıtlı olması gerekiyor. Zira tarım olarak kayıtlı bir yerde petrol tesisi kurulmasına izin verilmiyor. Bu alanın tarım alanından çıkarılması gerekiyor.


Petrol istasyonu kurulabilmesi için ayrıca arsanın en az 1600 metre büyüklükte olması gerekiyor. Eğer arsa belediye sınırları içerisinde ise 40 metre, il özel idare sınırlarında ise bölünmüş yolda 45 metre, bölünmemiş yolda 50 metre yola cephesi olması gerekiyor. 


Belediye sınırlarında kavşağa en az 100 metre, il özel idare sınırlarında bölünmüş yolda 100 metre, bölünmemiş yolda 150 metre uzakta olması gerekir. 


Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Lisans Yönetmeliği uyarınca, LPG Otogaz Bayilik Lisansı için; ...14/7/2005 tarihli ve 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik" hükümlerine göre verilmiş işyeri açma ve çalışma ruhsatının noterden tasdikli suretinin Kuruma ibraz edilmesi gerekiyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön