19 / 04 / 2024

Petrol tasarrufu toplam 32.6 milyon dolar!

Petrol tasarrufu toplam 32.6 milyon dolar!

Hazirandan itibaren düşmeye başlayan petrol fiyatları tüketicinin yüzünü güldürdü. Petrolün düşmesiyle benzin 6 ayda yüzde 16.1 oranında ucuzladı...



Hazirandan itibaren düşmeye başlayan petrol fiyatları tüketicinin yüzünü güldürdü. Petrolün düşmesiyle benzin 6 ayda yüzde 16.1 oranında ucuzladı. 55 litrelik depoyu daha önce 280 TL'ye dolduran vatandaş şimdi 46 TL daha az ödüyor. Hazirandan bu yana petrolün varil fiyatında yaşanan 53 dolarlık gerileme, ton başına 398 dolara karşılık geliyor. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, önceki gün, TBMM Genel Kurulu'nda gerçekleştirilen bütçe görüşmelerinde vekillerin soruları üzerine petrol fiyatlarının vatandaşın cebine nasıl yansıdığını anlattı. Yıldız, şunları söyledi: "Benzin son 6 ayda 9 kez 81 kuruş, motorin ise 7 kez 71 kuruş düştü. 55 litrelik benzinli bir otomobilin deposu eskiden 280 TL'ye doluyordu. Şimdi depoya 236 TL ödeniyor. Motorinde ise eskiden 247 TL'ye dolan bir depoya artık 207 TL veriliyor. Benzin pompa fiyatlarında indirim yüzde 16.1; motorin fiyatlarında da ise yüzde 15.5 olarak gerçekleşmiştir." 


YILDA 11.9 MİLYAR DOLAR 

Son 6 ayda 115 dolardan 60 dolar seviyesinin altına kadar inen petrol fiyatlarından tüketici tasarruf etmeye başladı. Düşen petrol fiyatlarından edinilen günlük tasarruf 14 Aralık 2014 tarihi itibariyle 32.6 milyon dolar olarak gerçekleşti. Düşüşün yıllık tasarrufunun yansımasının ise 11.9 milyar dolar civarında gerçekleşmesi bekleniyor. 


OSMANGAZİ ELEKTRİK SATILDI

Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş.'ye (TETAŞ) karşı yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na devredilen Yıldızlar Holding iştiraki Osmangazi Elektrik'in Çinli CMEC şirketine devri konusunda ön mutabakat sağlandı. Bir yetkili, "Başka talipliler de oldu ancak Çinli şirket ile Yıldızlar Holding arasında ön mutabakat sağlandı. Kesin anlaşma yapılırsa hisse devrinin yıl bitmeden gerçekleşmesi bekleniyor" dedi. Bir başka yetkili de, "Böyle bir ön mutabakat var ancak henüz kesin imzalar atılmadı" dedi. EPDK, 180 milyon dolarlık borcunu ödemediği için Osmangazi Elektrik'e el koymuştu.


Sabah


Geri Dön