26 / 04 / 2024

Peyzaj Mimarları Yeşil Çatı Semineri'nde buluştu!

Peyzaj Mimarları Yeşil Çatı Semineri'nde buluştu!

Türkiye’nin lider çatı kaplama ve su yalıtım sistemleri üreticisi Onduline Avrasya, İstanbul Peyzaj Mimarları Odası işbirliğiyle düzenlediği Yeşil Çatı Konusunda Gelişmeler Semineri’nde peyzaj mimarlarını buluşturdu...



80'den fazla ülkede çatı ve cephe kaplama levhaları satışı yapan Fransız Onduline Group'un Türkiye'deki iştiraki Onduline Avrasya, “Yeşil Çatı Konusunda Gelişmeler”konu başlıklı bir seminer düzenledi. İstanbul Peyzaj Mimarları Odası işbirliğiyle Double Tree By Hilton İstanbul’da gerçekleştirilen seminere çok sayıda peyzaj mimarı ve Onduline Avrasya’dan da yetkililer katıldı. Seminerde konuşmacı olarak, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Başkanı Barış Işık, İstanbul Üniversitesi Orman Fak. Orman Müh. Bl. Toprak İlmi ve Ekoloji ABD Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Onduline Avrasya Proje Müdürü Melih Kamil ve ZinCo GmbH İhracat Müdürü Karl-Heinz Braun yer aldı.

Günümüzde değişen şehir yaşamı ile birlikte yeşilin öneminin daha çok anlaşıldığını vurgulayan Onduline Avrasya Genel Müdür Yardımcısı Fulya Özgül Koçak, yeşil çatıların çevre ve insanlar için büyük önem taşıdığını belirtti.Onduline Avrasya olarak 2003’te yeşil çatı projelerine başladıkları bilgisini veren Onduline Avrasya Proje Müdürü Melih Kamil ise Türkiye’de yeşil çatı pazarının her geçen büyüdüğüne dikkat çekerek, Onduline Avrasya’nın yeşil çatı uygulamalarından örnekler verdi.



Almanya’daki ZinCo Genel Müdürlük binalarında muhtelif yeşil çatı uygulamalarıyla ilgili bilgi veren ZinCo GmbH İhracat Müdürü Karl – Heinz Braun ise “Yeşil çatılarda yeni sistem olan ve ’Yaz Düzlükleri” (Summer Plain) ismi verilen ve sulama sistemini de içeren. Ters çatılarda da uygulanma imkanına sahip bu yeni sistem sulamanın ekonomik olarak gerçekleştirilmesine olanak sağlıyor” diye konuştu.

Çatı bahçelerinin çevreye sağladığı faydaları anlatan TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Başkanı Barış Işık da, çatılarda kullanılacak bitki türlerinde olması gereken özellikler hakkında bilgi vererek, sulamaya ve bitki türlerinin bakımının önemine dikkat çekti. Seminerde çatı bahçelerinde yetiştirme materyallerini ve çatı bahçesi türlerini anlatan İstanbul Üniversitesi Orman Fak. Orman Müh. Bl. Toprak İlmi ve Ekoloji ABD Prof. Dr. Doğanay Tolunay ise şöyle konuştu: “Yeşil çatılarda bitkilerin yetişmesi için gerekli materyallere yönelik sihirli bir formül yok. Kullanılması gereken materyaller kullanılan bitkinin türüne, iklim koşullarına, çatı bahçesi tipine, bakım yapılıp yapılmayacağına ve binanın taşıma yüküne göre değişir.”

Seminer sonunda Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şubesi tarafından, Onduline Avrasya yetkililerine ve konuşmacılara plaket verildi.


Geri Dön