20 / 04 / 2024

Pişmanlık dilekçesi ile ödenen alım satım harcı emlak vergisini etkiler mi?

Pişmanlık dilekçesi ile ödenen alım satım harcı emlak vergisini etkiler mi?

Eksik beyanda bulunan vergi mükellefleri, "pişmanlık dilekçesi" ile gayrimenkulün gerçek değerini bildirebiliyor. Peki, pişmanlık dilekçesi ile ödenen alım satım harcı emlak vergisini etkiler mi? İşte yanıtı...



Pişmanlık dilekçesi ile ödenen alım satım harcı emlak vergisini etkiler mi?

Gayrimenkullerin emlak vergileri, bilindiği üzere mükellef tarafından beyan edilen gerçek alım-satım bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Mükelleflerin gerçek alım-satım bedelinden daha düşük beyanda bulunmaları ve bunun idarece tespiti halinde, aradaki farka isabet eden harç cezalı olarak (yüzde 25 vergi ziyaı cezası) tahsil ediliyor.


Kasıtlı ya da kasıtsız olarak eksik beyanda bulunan vergi mükellefleri, "pişmanlık dilekçesi" ile gayrimenkulün gerçek değerini bildirebiliyor.


Tapu harcının kasten veya kasıtlı olmayarak eksik yatırılması durumunda Maliye tarafından fark edilmeden farkın ödenmesi, sizi sonrasında cezalı duruma düşüp yüklü faizler ödemekten kurtarabiliyor. 


Ancak, yukarıda da belirttiğimiz gibi bir defaya mahsus olmak üzere tapu harcı pişmanlık zammının ödenmesi gerekiyor.


Bunun dışında alım-satım işleminde bulunan diğer şahsın da tapu harcı pişmanlık dilekçesi ile aynı tutarı ödemesi, ileride yüklü faiz ödememesi adına yararlı oluyor.


Cezasını da ödeyen gayrimenkul sahibi, vergi borcunu pişmanlık dilekçesinde de belirttiği gerçek alım-satım bedeli üzerinden ödüyor.



Tapu harcı pişmanlık dilekçesi!


Geri Dön