26 / 04 / 2024

Plan yapımına ait esaslara dair yönetmelik yürürlükte mi?

Plan yapımına ait esaslara dair yönetmelik yürürlükte mi?

Plan yapımına ait esaslara dair yönetmelik, 2 Kasım 1985 tarihinde ve 18916 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki, plan yapımına ait esaslara dair yönetmelik yürürlükte mi?



Plan yapımına ait esaslara dair yönetmelik yürürlükte mi?

Plan yapımına ait esaslara dair yönetmelik, 2 Kasım 1985 tarihinde 18916 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik hükümleri her tür ve ölçekteki plan yapımına ilişkin esasları kapsıyor.


Yönetmelik, insan, toplum, çevre münasebetlerinde kişi ve aile mutluluğu ile toplum hayatını yakından etkileyen fiziksel çevreyi sağlıklı bir yapıya kavuşturmak, yatırımların yer seçimlerini ve gelişme eğilimlerini yönlendirmek ve toprağın korunma, kullanma dengesini en rasyonel biçimde belirlemek üzere hazırlanacak her tür ve ölçekteki planın ve bu planlar üzerinde yapılacak değişikliklerin hangi esaslar dahilinde yapılacağını belirlemeyi amaçlıyor.


Söz konusu yönetmelik kapsamında; Plan Yapımına Dair Esaslar, İmar Planı Değişikliklerinde Uyulması Gereken Esaslar bulunuyor. Peki, plan yapımına ait esaslara dair yönetmelik yürürlükte mi?


Plan yapımına ait esaslara dair yönetmelik, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesi ile kaldırıldı.


Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği, 14 Haziran 2014 tarihinde 29030 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.


Yönetmelik, fiziki, doğal, tarihi ve kültürel değerleri korumak ve geliştirmek, koruma ve kullanma dengesini sağlamak, ülke, bölge ve şehir düzeyinde sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek, yaşam kalitesi yüksek, sağlıklı ve güvenli çevreler oluşturmak üzere hazırlanan, arazi kullanım ve yapılaşma kararları getiren mekânsal planların yapımına ve uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirliyor.


Mekansal planlat yönetmeliği, her tür ve ölçekteki mekânsal planlar ile bu planlara ilişkin revizyon, ilave, değişikliklerin yapılmasına ve incelenmesine, mekânsal planlar ile özel amaçlı plan ve projelere yönelik usul ve esasları kapsıyor.



İmar planı yönetmeliği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön