23 / 04 / 2024

Plastik sektörü 2013'te 5.6 milyar dolarlık ihracat yaptı!

Plastik sektörü 2013'te 5.6 milyar dolarlık ihracat yaptı!

Plastik sektörü, 2013 yılında mamul üretimini yüzde 17 oranında artırıp, ihracatta ise değer bazında yüzde 12'lik artış yakaladı. Plastik sektörü 2013'te 5.6 milyar dolarlık ihracat yaptı...



 Plastik sektörü, 2013 yılında mamul üretimini yüzde 17 oranında artırıp, ihracatta ise değer bazında yüzde 12'lik artış yakaladı. Bu büyüme ile üretimi 2013'te 8.1 milyon tona, hammadde dahil plastik ve mamulleri ihracatım da, 5.6 milyar dolara ulaştırdıkları bilgisini veren Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, "Otomotiv, beyaz eşya ve inşaat sektörleri aracılığıyla dolaylı olarak yaptığımız ihracatı da dahil ettiğimizde sektörün ihracatı 12 milyar dolan buldu" dedi. Eroğlu, söz konusu rakamlarla kimyanın alt dallan arasında ihracatta liderliği yakaladıklanna dikkat çekti. 


Yavuz Eroğlu, sektör olarak otomotivden inşaata, ambalajdan medikal ürünlere kadar birçok sektöre girdi sağladıklarını dile getirdi. Eroğlu, "Dolayısıyla sektör üretim, ihracat ve istihdam açısından sürekli bir büyüme ve gelişim çizgisinde ilerliyor" dedi. Bugün itibarıyla sektörde yüzde 95'i KOBİ niteliğinde, 6 bin üzerinde firmanın faaliyet gösterdiğini söyleyen Eroğlu, PAGEV olarak bu firmaların, 500'ünü temsil ettiklerini ve söz konusu firmaların, sektörün toplam cirosunun yüzde 80'ini karşıladığını vurguladı. Yaklaşık 250 bin kişi istihdam hacmi bulunan plastik sektörünün, Gayri Safi Milli Hasüa(GSMH)'ya 34 milyar dolarlık katkı sağladığına dikkat çeken Eroğlu, "Kimya sektörünün en önemli ihracat kalemlerinden biri durumunda olan plastik sektörü, yüzde 30'luk bir paya sahip. 150'den fazla ülkeye Türkiye plastik ürünlerini ihraç ediyoruz" şeklinde konuştu. 

İlk çeyrekte ihracat arttı Sektörün bui yılki ihracat performansına dair değerlendirmeler yapan Yavuz Eroğlu, 2014 yılının ilk çeyreğinde sektör ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.25 oranında arttığını dile getirdi. Eroğlu, sözü edüen dönemde 1.4 milyar dolarlık ihracat yapüdığını kaydetti. Eroğlu, ilk çeyrekteki ihracat rakamı baz alındığında kimya sektörünün alt dalları içinde geçen yıl olduğui gibi bu yılın ilk çeyreğinde de en çok ihracatı plastik sektörünün yaptığına atıfta bulundu. Eroğlu, şöyle devam etti: "Ayrıca bu yılın ilk çeyreğinde üretim miktarımız da 2 milyon 6 bin tonu buldu. Bu doğrultuda yedinci ay sonunda 3.4 milyar dolar ihracat, 20 milyar dolarlık toplam üretim hacmi ve 4.8 milyon ton üretime ulaşacağımızı tahmin ediyoruz." "Irak'taki gelişmeler sektörü olumsuz etkiliyor" Tüm sektörlerde olduğu gibi plastik sektörünün de uluslararası piyasalar ile Türkiye'deki siyasi ve ekonomik gelişmelerden doğrudan etkilendiğni tespitini yapan Yavuz Eroğlu, son dönem ihracat pazarlarında yaşanan olumsuzlukları, özellikle de komşu ülkelerin ve en büyük ihracat pazarı Irak göz önüne alarak 2014 yılını değerlendirdi. Eroğlu, bu yılın sonunda geçen yılki kadar olmasa da belli oranda bir büyüme kaydedeckleri öngörüsünü paylaştı. 


2014 yılında yüzde 5 ila 7 seviyelerinde bir büyüme hedeflediklerini ileten Eroğlu, "Ancak yıl sonunda ihracatta artışa rağmen, beklenen olumlu gelişmelerin olmaması durumunda yurtiçi satışlarımızda daralma yaşayabileceğimizi de belirtmek istiyorum" şeklinde konuştu. Sektör temsilcilerinin, ihracatta gösterdikleri başarılı performans sayesinde dünyanın dört bir yanma ürünlerini ulaştırdıklarım anlatan Eroğlu, Bir tarafta mevcut pazarları korurken, bir taraftan da potansiyel pazarları değerlendirdikleri bilgisini verdi. 

Türkiye plastik sektörünün en önemli ihracat pazarının Ortadoğu ülkeleri olduğuna işaret eden Yavuz Eroğlu, Irak'ın bu ülkeler arasında başı çektiğini söyledi. "Son dönemde bu bölgede yaşanan sıcak gelişmeler doğal olarak sektörümüzü de olumsuz yönde etkiledi" diye konuşan Eroğlu, sektör ihracatında yine de Ortadoğu ülkelerinin ilk sırada geldiğini vurguladı. Yine Avrupa'nın hızlı toparlanma sinyalleri vermesini değerlendiren Eroğlu, böylece Ortadoğu'daki sıkıntüann, Türkiye'yi sektör olarak Avrupa ve AB ülkelerine yönlendirdiğini belirterek, Amerika, Güney Amerika ve Afrika pazarlarında da etkinliklerini artırma çalışmaları yaptıklarına işaret etti. Eroğlu, 2014 yıl sonu için Avrupa'da plastik sektörü adına, umut verici gelişmeler yaşandığını duyururken; Irak özelinde Ortadoğu'daki olumsuzlukların kısa süre içinde giderilmesinin, bu bölgeyi kaybetmemek adına önemli bir beklenti oluşturduğunu düe getirdi. 

Plastik sektöründe en önemli sorunun hammadde de yüzde 85 oranında ithalata bağımlı lığın olduğunu belirten Yavuz Eroğlu, yeni petrokimya yatırımlarına ihtiyaç duyulduğunu ancak son dönemdeki yatırım ve planlamaların sektör ihtiyacını karşılamaktan uzak bir noktada olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de petrokimya yatırımlarını teşvik etmenin yolunun, plastik mamul üretiminin önünü açmaktan geçtiği yönünde görüş bildiren Eroğlu, bu durumu, "Petrolü olmayan bir ülkenin petrokimya yatırımı çekmesinin tek yolu, mamul üretimini büyüterek, petrokimya üreticilerinin pazara yakın olabilmek için Türkiye'ye yatırım yapmasını sağlamakla mümkün" şeklinde yorumladı. 

"Enerji maliyetleri düşürülmeli" Sektör olarak ikinci önemli sorunun enerji kaynaklı olduğunu anımsatan Yavuz Eroğlu, soruna şü şekilde çözüm yolu sundu: "Yeni kaynaklar meydana getirilmesi, yeni yatırımlar yapılması ve maliyetlerin düşürülmesi sektörümüze büyük destek sağlayacak. Türkiye'de sanayi kesimi en yüksek bedelli enerjiye ödüyor. Dolayısıyla üretim maliyetlerimiz artıyor ve sektörümüzün rekabet gücü olumsuz etkileniyor." Vasıflı ve vasıfsız iş gücüne ulaşmakta yaşanan zorlukların ise son zamanlarda sektörün sorunları arasında yerleştiği görüşünde olan Yavuz Eroğlu, "PAGEV olarak sektörümüze nitelikli, eğitimli elemanlar kazandırmak üzere biri Gebze'de diğeri İstanbul'da olmak üzere iki endüstri meslek lisesini inşa edip, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağışladık. Ayrıca farklı bölgelerde eğitim veren çeşitli meslek liselerinde plastik bölümleri açmak üzere çalışmalar da yapıyoruz. Eğitim faaliyetlerimiz ile sektörün vasıflı işgücü ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz" dedi. 

PAGEVin plastik atıkların sürdürülebilir yönetimine katkıda bulunmak, enerji tasarrufu sağlamak, çevre kirliliğini önlemek ve geri dönüşüm ile plastikleri tekrar kullanarak, ekonomiye katma değer yaratmak üzere, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi'ni (PAGÇEV) kurduklarım dile getiren Eroğlu, "Türkiye'nin en genç ambalaj atıkları 'yetkilendirilmiş' geri dönüşüm işletmesi olan PAGÇEV, 2014 yılında 110 bin tonluk ambalaj atığının geri dönüşümü ile ülke ekonomisine 300 milyon TL geri kazanım sağlayacak" öngörüsünde bulundu. 


Dünya Kimya 


Geri Dön