23 / 04 / 2024

Polat Yol Yapı Eston Şehir'de büyük proje geliştiriyor!

Polat Yol Yapı Eston Şehir'de büyük proje geliştiriyor!

Şimdiye kadar 2 milyar dolarlık proje tamamlayan Polat Yol Yapı, enerjiden sonra gayrimenkule de adım attı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Celaleddin Polat, "Eston Şehir'i aldık.



Şimdiye kadar 2 milyar dolarlık proje tamamlayan Polat Yol Yapı, enerjiden sonra gayrimenkule de adım attı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Celaleddin Polat, "Eston Şehir'i aldık. 1.2 milyon metrekare alanımız var. Değeri 500 milyon doları bulacak farklı, özel bir villa projesi yapıyoruz" dedi. 


Erzurumlu Polat Ailesi'nin şirketi Polat Yol Yapı, şimdiye kadar toplam tutarı 2 milyar doları bulan onlarca proje tamamlamış. Elinde halen 1.2 milyar dolarlık iş var. Polat Yol Yapı'nın son beş yıl ortalamasına bakıldığında yıllık cirosu 350-400 milyon TL civarında. İstihdam 2 bin - 2 bin 500 civarında. 

Üç ana sektörü var; İnşaat, gayrimenkul ve enerji. Gayrimenkulde yıllarca çok teklif geldiğini, ancak "sektör çok karlı" diye girmediklerini belirten Celaleddin Polat, geçen yıl Zeytinoğlu ailesinin şirketi Eston'u TMSF'den satın alarak gayrimenkul sektörüne girdiklerini anlattı. "Eston'un 22 müyon dolar borcunu üstlendik ve TMSF'ye de 30 milyon dolar ödedik. Bize 52 milyon dolara mal oldu. Körfez'den bir ortakla yola çıktık. Katar ve Suudi ortaklığı vardı. Yavaş kaldılar, biz de sadece Eston Şehir'i değerlendirmek üzere ayrı bir yol belirledik" dedi. Eston şehir yürüyen bir proje. Bahçeşehir bölgesindeki projenin 4 etabı tamamlandı. Celaleddin Polat, bu projede neler yapacaklarını şöyle anlattı: "5. etap başlamıştı, biz devam ediyoruz. 87 konutu temmuzdateslim edeceğiz. 6. mahalle olarak küçük etap var, yarısı satümış, haziran temmuz gibi tamamlayacağız. 


Gecikmiş işlerin tamamını planladık, hak sahipleriyle temasa geçtik, Bölgede 1.2 müyon metrekare arazi var. Villa konseptinde alçak yapüar yapacağız. Mimari çalışmaları yapılıyor, nisanda lansmana çıkmış olacağız. Başka projelerimiz gelecek. 1.2 müyon metrekarede toplamda bin 500 konut civarında olacak. Ticari değeri 500 milyon dolar civarında olur. Mimari projesini konkurla seçtik.. Alaturka bir yaklaşım yok. Eston ismini kullanmaya devam edeceğiz." Enerji sektöründe büyüyecek Polat Yol Yapı, 2005'te enerji yatırımlarına başlamış. Bu sektörde büyümek istiyor. Özellikle termikte. Celaleddin Polat, şunları söyledi: "2007'de Polat Elektrik'i kurduk. 2008'de Tunçbüek'te Polat-1 Termik Santrali Projesi için lisans aldık. Kömür için Eriş Maden'i kurduk. 2009'da Tunçbilek'te 12.1 MW'lık Haymeana 1-2 Reg. ve HES projesi için üretim lisansı aldık. 2011'de Polat-1 Termik Santrali anahtar teslim yapımı ile ügüi Çinli EPC yüklenici Runh Power Co. ile sözleşme imzaladık. 

Aynı yıl, Samsun Havza'da kurulması planlanan 9 MW Kurulu gücündeki Polat-2 RES Projesi için üretim lisansı aldık. Afyon'da jeotermal çalışmalarını tamamladık. 

Geçen yıl Borçka'da 28 MW kurulu gücündeki Uğur 1-2 Reg. ve HES Projesi için önlisans aldık. Bu yıl 51 MW kurulu gücündeki Polat-1 Termik Santralinin geçici kabulü yapılarak ticari işletmeye alındı. 

351MW kurulu gücündeki Polat-1 Termik Santrali Geliştirme Projesi için ÇED olumlu kararı alındı. Lisanslüar 120 MW'tır. 300 MW'lık projenin ÇED'i devam ediyor. Toplamda 420 MW oluyor." Polat Yol Yapı'nın gündeminde bir de seracılık var. Afyon'da jeotermal enerji için alınan sahalarda sıcaklık enerji için yeterli gelmeyince tarım yatırımı gündeme gelmiş. 

Celaleddin Polat, "Üniversitenin araştırmasına göre uygun. 


Seracılık yapabilir miyiz diye araştırıyoruz" dedi. Yatırımları ağırlıkla özkaynakla yaptıklarını belirten Polat, yabancılarla bazı projeleri değerlendirdiklerini söyledi. "Körfez ve Uzakdoğu'dan yatırımcılarla sağlık kompleksi yatırımları için işbirliği içindeyiz" diye konuştu. 

Grubun Erzurum'daki oteli yenilenmiş. Mağazaları, bölge bayilikleri, iş merkezleri devam ediyor. Bunlar çok karlı olmasa da "ata dede ocağına yatırım" olarak bakılıyor. Bu arada, geniş aile ortaklığına dayanan şirkette bir 'aile anayasası' çalışılıyor. 

Elinde 1.2 milyar dolarlık iş var Polat grubu ilk şirketlerini memleketleri Erzurum'da kurmuş. Un ve tuğla kiremit fabrikası işletmiş, Erzurum'un ilk turistik otelini kurmuş. Polat Yol Yapı'nın günümüzdeki durumunu, işlerini, üçüncü kuşak temsilcisi Yönetim Kurulu Üyesi Celaleddin Polat ile CFO Gökhan Harunoğlu anlattı: "Eski işler büyük ailenin işiydi. 

1970'lerin başında inşaata başlamışlar. 

Çevre illerde, yollar, köprüler, binalar yapmışlar. 1975'te Polat Yol Yapı kuruimuş. 1977'de istanbul'a taşındık. 

Sonra Türkiye ölçeğine açılım başladı. 

Diğer bölgelerde ihaleler aldık. Şirket asıl 1980'li yıllardan sonra ivme kazandı. Zigana Dağı'ndan geçilen yolları, sahil yolunun bir kısmını biz yaptık. Elimizde 1.2 milyar dolarlık iş var. Büyük kısmı Azerbaycan ve Gürcistan'da. Yüzde 80 yol işidir. 

Azerbaycan'da 7 proje bitirdik, 6 proje devam ediyor. 4'ü yoldur. Yurtdışı finansmanla yapılan projelerdir. 9 ülkede işler yaptık, yapıyoruz. Yolda uzmanlaştık yüzde 80'i yoldur. Biraz da demiryolu var. Baraj yaptık, İBB'ye içme.suyu projeleri yaptık" 


Dünya


Geri Dön