18 / 04 / 2024

Polonezköy'de Kuzey Ormanları için forum!

Polonezköy'de Kuzey Ormanları için forum!

Polonezköy' ün imara açılması ve de bölgede yaşayanların sorunlarına dair Mimarlar Odası ve Çevre Mühendisleri Odası' nın da katılımıyla dün bir panel - forum düzenlendi.



Kuzey Ormanları Savunması tarafından Polonezköy Kültür Evi'nde düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak Cihan Erdönmez, Ünal Akkemik, Alp Arısoy ve Can Atalay katıldı. 

Paneli, Polonezköy'ün tarihsel gelişimini anlattığı bir sunumla açan Erdönmez, köy civarındaki ormanların 1 'inci dereceden, köy merkezinin de 3'üncü dereceden sit alanı olduğunu belirtti. 

İkinci konuşmacı Prof. Dr. Ünal Akkemik, tabiat parkları statüsünün bir yasal kılıf olduğunu söylerken, 5 koruma kanunundan biri olan Tabiat Parkları tanımının değiştirilmeye çalışıldığını aktardı. Akkemik, korunan alanlarda yapılacak planlara dair yönetmelikten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sorumlu olmasını eleştirdi. 

Akkemik aynı zamanda, Orman Yasası kapsamında olan yerlere bir çivi bile çakılamazken, bu bölgelerin statüsü değiştirilip korunan alanlarla ilgili yasaya bağlandıktan sonra imara açıldığını anlattı. 

Belgrad Ormanı'ndan örnek veren Prof. 

Dr. Ünal, "Normalde mesire yerinde sadece günübirlik yapılaşmaya izin verilir ancak Belgrad Ormanı'nı parça parça Tabiat Parkı ilan ettiler ve ardından mescitler, minyatür cami örnekleri gibi yapılar inşa etmeye aşladılar" diye konuştu. 

Avukat Can Atalay, konuyu 3'üncü Köprü'yle birlikte ele aldı. 3'üncüsü için yapılan itirazların aynı 1 'inci ve 2'inci köprü için yapılanlar kadar haklı olduğunu anlattı. 

Poloneköy için hazırlanan yeni imar planını anlatan Atalay, "eğimden dolayı kat kazanılamaz" maddesinin çıkarıldığını aktardı. Yeni uygulanmak istenen koruma amaçlı uygulama imar planını, "Tipik bir neoliberal kuralsızlaştırma mevzuatıyla karşı karşıyayız" diyerek değerlendirdi. Atalay, planın, bölge için daha ilk adım olduğunu bu nedenle itiraz ve mücadele etmenin gerektiğini belirtti. 

Forumda söz alan Polonezköylüler, sunulan imar planının bölgede yaşayanların ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğunu, doğal yaşamın korunmasının da gözetilmediğini vurguladı. Tüm Kuzey Ormanları bölgesinin imara açılmak istendiğine dikkat çekildi. 


Sol Gazetesi


Geri Dön