25 / 04 / 2024

Polonezköy'e yeni imar planı!

Polonezköy'e yeni imar planı!

Polonezköy Koruma Amaçlı İmar Planı'nın yapılaşmanın önünü açmasının çelişkili bir durum yarattığı bildirildi



WWF-Türkiye'den (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) yapılan açıklamada Polonezköy Koruma Amaçlı İmar Planı'nın yapılaşmanın önünü açmasının çelişkili bir durum yarattığı bildirildi. Açıklamada, İstanbul'un ilk büyük "Tabiat Parkı" olma unvanını 1994 yılında elde eden Polonezköy için hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı'nın doğanın korunmasından çok kentsel yapılaşmaya zemin hazırladığı ileri sürüldü.

Beykoz Belediyesi tarafından sunulan planın, köy içindeki mevcut yolları genişleteceği, yeni yolların ve otoparkların yapılacağına işaret edilen açıklamada planın ayrıca büfe, kafe, manej gibi yeni yapılara izin vereceği ifade edildi.

İstanbul'un sayılı rekreasyon alanlarından biri olan, barındırdığı memeli hayvan türleri ve göçmen kuşlarıyla ve değerli bir doğal dokuya sahip olan Polonezköy ormanlarının korunmasının aynı zamanda kentin iklim değişikliğine uyum sürecinde de önemli bir rol oynadığına işaret edilen açıklamada, iklim değişikliği ile mücadelede öncelikli sıralarda yer alan ormansızlaşmanın durdurulması konusunun, İstanbul ve çevresindeki ormanların korunmasını da acil ve öncelikli kıldığı vurgulandı.

Açıklamada, Polonezköy Doğal Hayatı Koruma Derneğinin imar planına yönelik itirazlarına destek verildiği ve planlama sürecinin katılımcı, şeffaf ve amaca uygun olması gerektiği belirtildi.

WWF-Türkiye Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak'ın "Tüm dünyada mega kentlerin çevresindeki yeşil alanların hem iklim değişikliğiyle mücadelede hem de su havzalarının korunması bakımından çok büyük değer taşığı günümüzde, Polonezköy'de Koruma Amaçlı İmar Planı'nın yapılaşmanın önünü açması çelişkili bir durum yaratmaktadır" şeklindeki değerlendirmesine de açıklamada yer verildi.
AA


Geri Dön