29 / 03 / 2024

Pompeiopolis Antik Kenti'nde yazıt bulundu!

Pompeiopolis Antik Kenti'nde yazıt bulundu!

Kastamonu' da 7 yıldır kazı yapılan Pompeiopolis kentinde antik tiyatroya ait yazıt bulundu. Kastamonu Valisi Bektaş: "Kazılarda çok daha önemli bulgulara ulaşılacağı umudumuz var" dedi...




Taşköprü ilçesinde 7 yıldır kazıların devam ettiği Pompeiopolis kentinde, ilk kez antik tiyatroya ait yazıt bulundu.


Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan'la birlikte, Pompeipolis Antik Kenti kazı alanında incelemede bulundu.


Kazı başkanı ve Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Latife Summerer, yaptığı açıklamada, antik kentte 7 yıldır yaklaşık 40 kişilik ekiple sürdürülen çalışmalarda kendilerini heyecanlandıran önemli  bulgulara ulaştıklarını belirtti.


Kazılarda ilk kez, 'tiyatro' veya 'odeion' diye tanımlanan bir yapı içerisinde, yazılı bir kanıta ulaştıklarını bildiren Summerer "Bu, bir arşitrav (antik mimarlıkta sütunların taşıdığı, bir sütun ekseninden diğer sütun eksenine uzanan yatay taş) bloğu. Blok hiç kırık bir yeri olmadan günümüze kadar kalmış. Çok iyi korunmuş, kırık olmamasının yanında üzerindeki renk kalıntıları da kalmış" dedi.


Bulunan bloğun önemli bir özelliğinin üzerindeki antik Yunanca yazılar olduğuna işaret eden Summerer, şöyle devam etti:


"Burada 'Demouromainepimeletes' kelimesini çok iyi bir şekilde okuyabiliyoruz.  Bu imparatorun unvanı, 'Roma halkının koruyucusu' demek. Hangi imparator olduğunu maalesef daha bilmiyoruz. Ama ileride bölgede bu yazının devamını bulacağımızı sanıyoruz. Arşitravın üst tarafı süslü bezemelerle donanmış. İşçilik olarak son derece iyi. Roma dönemine ait olduğunu düşünüyoruz. Tam zamanı gösteren kanıt elimize geçmedi. En geç MS 1. veya 2. yüzyıl olduğunu tahmin ediyoruz."


-Vali Bektaş: Çok daha önemli bulgulara ulaşılacağı umudumuz var-


Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş ise, 2006'dan bu yana devam eden kazılarda önemli bulgulara ulaşıldığını, Pompeiopolis'in bölgenin önemli bir yerleşim yeri olduğunun anlaşıldığını ifade etti.


Bektaş, "Kazılarda çok daha önemli bulgulara ulaşılacağı umudumuz var. Kazı ekibimizi her açıdan, elimizden geldiği kadar destekliyoruz. Kısa zamanda yazıtın diğer parçalarını da bularak bir büyük olayın gerçekleşeceğine inanıyoruz. Buranın tarihte taşıdığı önemine uygun ivme kazanması için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.


Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan da yazıtın tahrip edilmeden saklanabilmesinin kendileri için ayrı bir önem taşıdığını kaydetti.


AA


Geri Dön