20 / 04 / 2024

POSCO, Bursa'da çelik fabrikası kuracak

POSCO, Bursa'da çelik fabrikası kuracak

Erdemir'i alamayan Koreli POSCO Bursa'ya dev çelik fabrikası kuracak...



Çok istedikleri halde Erdemir'i alamayan, ancak Türkiye'de büyük potansiyel gören Rus MMK'nın ardından Güney Kore'nin en büyük sanayi kuruluşlarından POSCO da Türkiye'de yatırım kararı aldı. Dünyanın en büyük çelik üreticilerinden POSCO, Bursa'da 120 bin ton kapasiteli tesis kuracak.

KRİZ döneminde Türkiye'yi fırsat olarak gören dev şirketler, yeni yatırım için düğmeye bastı. 2005 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın Erdemir'in yüzde 46.12'lik satışı ihalesine katılan ancak elleri boş dönen yabancı çelik üreticileri, gözünü potansiyel ülke olarak gördükleri Türkiye'ye çevirdi.

2005'te Erdemir'e talip olan Rusya'nın en büyük üçüncü çelik üreticisi Magnetigorsk Iron&Steel Works'un (MMK) ardından bu kez Güney Koreli dünya devi POSCO yeni bir yatırıma hazırlanıyor. Dünyanın en büyük çelik üreticilerinden biri olan POSCO, Bursa'da ilk planda 120 bin ton kapasiteli yassı çelik fabrikası kuracak. Tamamen otomotiv sektörüne yönelecek olan POSCO'nun yapacağı yatırım tutarı ise henüz açıklanmadı.

Kibar'ın ortağı

POSCO'nun Türkiye'de Kibar Holding ile küçük bir ortaklığı bulunuyor. Kibar Holding'in İstanbul'daki orta ölçekli galvaniz üretimi yapan tesisinde Posco'nun yüzde 10'luk bir payı olduğunu dile getiren Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Güney Koreli şirketin uzun süredir yatırım için hazırlandığını söyledi. Önümüzdeki ay yatırımına başlanacak olan POSCO'ya ait tesisin 2010 yılında tamamlanarak üretime geçeceği belirtiliyor. Yıllık üretimi 30 milyon tonu bulan POSCO'nun 28 binden fazla çalışanı bulunuyor.

Rus MMK da Türkiye'yi seçti

Rusya'nın üçüncü büyük çelik üreticisi MMK da Erdemir ile yakından ilgilenmişti. Ereğli Demir-Çelik Fabrikası'nı alamayan Rus şirket, 2007 yılında Atakaş Grubu ile bir ortaklık yaparak Türkiye'de çelik üretimi yapmaya karar vermişti. Toplam 1.1 milyar dolarlık bu yatırım ile Hatay'da kurulacak olan tesiste toplam 2 bin 300 işçinin istihdam edileceği açıklanmıştı.
Vatan/Kerim Ülker


Geri Dön