23 / 04 / 2024

Pozantı Belediyesi yeşil alanın imarını değiştirmeyecek!

Pozantı Belediyesi yeşil alanın imarını değiştirmeyecek!

Pozantı Belediye Meclisi 4 toplantıda görüştükten sonra ‘Evrak eksikliği’ nedeniyle komisyona geri gönderdiği, yeşil alanın imar tadilatı yapılarak ticari alana dönüştürülmesine ilişkin talebi, toplantıda YEŞİL ALAN olarak kalması konusuna ‘EVET’ dedi.



Pozantı Belediye Meclisi yaklaşık 4 toplantıda görüştükten sonra ‘Evrak eksikliği’ nedeniyle komisyona geri gönderdiği, yeşil alanın imar tadilatı yapılarak ticari alana dönüştürülmesine ilişkin talebi, Pozantı Belediyesi’nin Şubat ayı olağan toplantısında karara bağlanırken, ticari alana çevrilmesi istenen yerin YEŞİL ALAN olarak kalması konusuna ‘EVET’ dedi.


AKP Pozantı İlçe Başkanı Yusuf Kenan Ulussever’in Pozantı Kaymakamlığı aracılığı ile İlçe MalMüdürlüğüne verdiği bir dilekçede Arıkan Tesislerinin karşısında bulunan hazineye ait 5.800 metrekarelik YEŞİL ALAN’ın İmar Tadilatı yapılarak ticari alan haline dönüştürülerek adı geçen yerin ihaleye çıkarılmasını talep etmişti.


Başlatılan çalışmalar sonrası bu YEŞİL ALAN’ın TİCARİ ALAN’a çevrilmesine ilişkin olarak İmar Komisyonu’nda yapılan görüşmelerde evrak eksikliği tesbit edilmesinin ardından, Pozantı Belediye Meclisi’nce talep komisyona iade edilerek evrakların tamamlanması yolunda oybirliği ile görüş belirtmişlerdi.


Bahse konu yeşil alanın yasa gereği ticari alan haline dönüştürülebilmesi için aynı ölçekte bir başka alanın yeşil alan haline getirilmesi gerekiyor. İçerisinde bir de çocuk parkı bulunan mevcut yeşil alanın Çakıt Çayı kenarına kaydırılması hazırlıklarıyla birlikte, Çakıt Çayı’nın su yatağına bazı kişilerin moloz ve toprak doldurmaya başlamasıyla birlikte; işin oldu bittiye getirilmek istendiği yorumları yapılmıştı.


KARAR TOPLANTISI

Sonucu merakla beklenen YEŞİL ALAN’ın kaderi Pozantı Belediye Meclisi’nin Şubat ayı olağan toplantısında son ve nihai olarak görüşüldü.  İmar Komisyonu’ndan iki ayrı görüş çıktığını belirten Belediye Başkanı Mustafa Çay Komisyon üyelerinin çoğunluğunun ‘RED’ kararında olduğunu belirterek, bu kararı oylamaya sunacağını belirtti.Meclis üyelerinden AKP’li Mehmet Erdem’in UMRE’de olması, MHP’li Adil Çakmakçı’nın Adana’da vefat eden Karadenizli bir hemşehrisinin cenazesinde bulunması zorunluluğu hasıl olduğundan 2 eksikle oylama yapıldı.


RED oylamasında YEŞİL ALAN’ın ticari alan haline çevrilmesi talebi, CHP ve MHP’li meclis üyelerinin kararları sonrası RED olarak çıktı. Oylamada 6 AKP’li meclis üyesi ise ‘Çekimser’ kaldıklarını  beyan ettiler. Böylece Hazinenin malı olan bir yeşil alan yine hazineye ait olarak kaldı. Ve meclisin son yıllardaki en önemli kararı niteliğini taşıyacak olan bu “RED” ile de yeşil alanların meclis ve İmar komisyonu tarafından sıkı bir şekilde korunacağı intibağı da yerleşmiş oldu.


Bu arada Büyükşehir Belediye Meclisi’ninde İmar Komisyonunun bu konudaki RED kararını Pozantı ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Sami Baysal elden getirerek, Belediye Başkanı Mustafa Çay’a verdi. Başkan Çay bu kararı meclis üyeleri ile paylaştı. Kararda özetle ilgili alanın Yeşil alan haline dönüştürülmesi için Nazım İmar Planı gerektiği 1/5000 ölçeğinde yapılacak bu değişiklik sonrası Pozantı Belediye Meclisi’nin sadece bu alan için 1/1000 ölçek de İmar değişikliği yapabileceğini bunun da şu anda yetkisi dışında olduğunu belirtmesi ile de YEŞİL ALAN’ın YEŞİL ALAN olarak kalması sonucunu sağlamlaştırmış oldu.


GERGİN ATMOSFER

Pozantı Belediye Meclisi’nin ŞUBAT ayı olağan toplantısı gündem dışı söz alan AKP’li ve aynı zamanda Büyükşehir  Belediye Meclis üyesi de bulunan İbrahim Doğan’ın Su fabrikası ile ilgili yaptığı yazılı konuşmada yer alan bazı ifadeler üzerine Belediye Başkanı Mustafa Çay da bu ifadelere aynı ölçüde cevap verince, meclis  gerildi ve hareketlilik yaşandı. Başkan Çay 10 dakika oturuma ara verdi. Daha sonra diğer meclis üyelerinin de karşılıklı olarak araya girmeleri ile gerginlik tatlıya bağlandı. Ve daha sonra da gündem maddeleri görüşüldü.


KÜLTÜRPARK PROJESİ

Yine her zaman olduğu gibi İmar Tadilatlı ağırlıklı olan gündemdeki maddelerin bazıları komisyondan geldiği gibi kabul edildi. Bazıları Komisyona havale edildi. Bunlar arasında en önemlisi ise Atatürk Kültür Merkezi önünde bulunan eski garajın yerine   bir Kültür Parkı yapılması konusundaki görüşme oldu.


Başkan Çay burasına antikkent Side’deki Asbendos’a benzer, bol oturumlu bir anfi tiyatro yapılacağını, bunun da finansmanın Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacağını belirterek, bu konuda Encümene ve Başkana yetki verilmesi kararı oybirliği ile kabul edildi. Avam Projeye göre Kültür Parkı’nda kapalı semt pazarı bulanacağını, ayrıca organik bitkilerin satışının ve pazarlanmasının da destekleneceğini belirtti.


Adana Çukurova Barış 


Geri Dön