25 / 04 / 2024

Prof. Dr. Gürsel Öngören: Fikirtepe İstanbul'un yeni Ataşehir'i olacak!

Prof. Dr. Gürsel Öngören: Fikirtepe İstanbul'un yeni Ataşehir'i olacak!

Fikirtepe planlarının onaylanmasının ardından bölgenin kurtulduğunu söyleyen Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, "Özel bir kentsel tasarım projesi yaptırılırsa Fikirtepe, İstanbul'un yeni Ataşehir'i olmaya aday" dedi...




FLAŞ! Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü kapandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Kadıköy'ün kentsel dönüşüm kapsamına alman Fikirtepe bölgesi için hazırlanan planlar onaylandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, kentsel dönüşümün halkın canını ve malım kurtarma yolu olduğuna dikkat çekerek "Fikirtepe için Türkiye'nin ve dünyanın önemli şehir plancısı, mimar veya tasarımcılarına özel bir kentsel tasanm projesi yaptırılırsa Fikirtepe İstanbul'un yeni Ataşehir'i olabilir" dedi. 


Fikirtepe'de yapılan çalışmaların üç yıldır verimsiz olarak sürdüğüne dikkat çeken Prof. öngören şunlan söyledi: "Fikirtepe'de, sadece birkaç projede oybirliği ile anlaşma sağlanabiliyordu. Ancak inşaat yatırımcılarınca oluşturulan projelerin yüzde 80'inin oybirliği bulunamadığından sonuca kavuşamıyordu. Yeni projelerdeki sosyal ve kültürel donatı alanlarının eksikliği, ulaşım altyapısının planlanmaması, aracıların yüksek talepleri, inşaat maliyetlerinin yüksekliği, satışlarda KDV'nin yüksek oluşu Fikirtepe'de birçok soruna yol açacaktı. Bakanlık şehircilik ilkelerine göre karar vermeli. Burada emsalden çok, çocuklarımıza nasıl bir Fikirtepe bırakacağımız önemli." 


Prof. Dr.. Gürsel Öngören, Bakanlığın özellikle İstanbul'un ve Kadıköy'ün var olan planlarıyla bütünleşmiş bir imar planı hazırlamasının en büyük kazanç olduğunu söyledi. Öngören, bölgede belirsizliğin sona ermesi, kira yardımı ve desteklerden faydalanabilmenin Flkirtepeliler'i sevindirdiğini ifade etti. 


Star Gazetesi


Geri Dön