28 / 03 / 2024

Proje arsası kalmadı, FerYapı kentsel dönüşüme yöneldi!

Proje arsası kalmadı, FerYapı kentsel dönüşüme yöneldi!

FerYapı, devam eden Mai Residence, Parima Ofis ve Premier Kampüs Ofis projelerini yıl sonuna kadar teslim edecek. Şirket daha sonra kentsel dönüşüm projeleri geliştirmeye hazırlanıyor.



Kuruluşunun 5'inci yılını dolduran ve bu süreçte 500 bin metrekarelik inşaat alanına ulaşan Feryapı, bu yıl içinde Mai Residence, Prima Ofis ve Premier Kampüs Ofis projelerini teslim edecek. Daha önce geliştirdikleri İstWest ve iTower projeleri ile birlikte toplamda 2 milyar TL'ye yakın bir bir yatırımı yönettiklerini anlatan FerYapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova, "5 yıl içinde önemli ofis geliştiricilerden biri olduk. Projelerimizin yüzde 49'unu konutlar, yüzde 39'unu ofisler, yüzde 12'sini de ticari alanlar oluşturdu" dedi. Yeni projeler için arayışlarının sürdüğünü anlatan Ramadan Kumova, "İstanbul'da artık arsa bulmak çok zor.

 

Şehir içindeki projelerde maliyetin büyük kısmı arazi alımına gidiyor. Çözüm yolunda kentsel dönüşüm büyük önem arz edecek. Biz de merkezde kalmak için kentsel dönüşümle ilgileniyoruz. Bizim de bundan sonraki yatırımımız kentsel dönüşüm gibi görünüyor. Gireceğimiz bölgeler ise Beşiktaş ve Şişli civarı olur" diye konuştu. 


Yabancı yatırımcı tokat yedi


Gayrimenkul sektörünü de değerlendiren Kumova, yabancı yatırımcıların ilgisine dikkati çekti. 

Bugüne kadar yabancıların yatırım yaptığı alanın sadece alışveriş merkezleri yatırımları olduğunu belirten Kumova, "Bunun dışında ciddi yatırımlar yok. Yabancı yatırımcı, yüzde 12-15 oranlarında kazanmayı bekliyor. Ancak gayrimenkul sektöründe bu oranda karlar yok. Bizim yılda yüzde 30 kar etmemiz gerekiyor ki yabancıya yarısını verelim. Bunu anlattığımızda batık projelere gidiyorlar ve bir tokat yiyorlar. Ancak onlar da öğrenme sürecine girdiler. Zaman içinde Türkiye'deki gayrimenkul yatırımlarının daha çok kazandırdığını görecekler. Dolayısıyla yabancıya konut satışlarında artış bekliyoruz. Özellikle Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arasında Körfez'den büyük bir talep olacak" diye konuştu. Sektörün kârlı olduğu algısının olduğunu anlatan Kumova "Herkes inşaatçı olmak istiyor. Bugüne kadar sektöre sanayiden de girişler oldu. Sektöre girenler bir süre sonra inşaatçılığın hayal ettikleri sektör olmadığını görmeye başladı. Bir kısmı çıkacak geriye sağlamlar kalacak" diye konuştu. Sektörde satümayan çok fazla ürün olduğu konusunun sıkça gündeme geldiğini söyleyen Ramadan Kumova, konutta balonunTürkiye'de ise söz konusu olmadığını söyledi. 


5 yıl içinde merkezi lokasyonlarda 5 proje geliştirdi


FerYapı, Basın Expressyolu üzerinde İstWest, Şişli'de iTower projlerini teslim etti ve Kağıthane'de Premier Kampüs, Kartal'da Mai Residence ve Bahçelievler'de Parima projelerinin inşaatlarına devam ediyor. 223 birimin yer aldığı Prima Projesi 16 kattan oluşuyor. 26 bin 249 metrekare inşaat alanına sahip olan projede 45 metrekare ile 970 metrekare arasında seçenekler yer alıyor. Premier Kampüs Ofis ise 119 bin 410 metrekare inşaat alanından oluşuyor. Ofis ve çarşı projesi olan Premier Kampüs'te, 365 ofis birimi ve 43 ticari birim yer alıyor. Kartal'da geliştirilen Mai Residence ise 70 bin m2 inşaat alanına sahip 15 kattan oluşan bir rezidans projesi. 



Dünya






Geri Dön