20 / 04 / 2024

Proje finansmanları son 10 yılın en düşük seviyesinde!

Proje finansmanları son 10 yılın en düşük seviyesinde!

Garanti Bankası'nın proje finansmanından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ebru Edin, proje finansmanları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Edin, proje finansmanlarının ilk beş ayda yaklaşık 4 milyar dolar ile son 10 yılın en düşüğünde olduğunu belirtti.



Garanti Bankası'nın proje finansmanından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ebru Edin, bankaların proje finansmanlarının ilk beş ayda yaklaşık 4 milyar dolar ile son 10 yılın en düşük seviyesinde olduğunu açıkladı. 


Edin, 2015 yılında 34.5 milyar dolar, 2016 yılında 16 milyar dolar olan bu büyüklüğün yıl sonunda 12 milyar dolar seviyesinde olmasını beklediklerine işaret etti.


Yatırım iştahının az olması ve düşük enerji fiyatlarının da etkisiyle proje finansmanı hacminin düşük kaldığını ifade eden Edin, “Sektör çok yavaş gidiyor. Son 10 senenin en düşük ilk beş ayı oldu. Yeni iş yoktu, referandum öncesi de bir şeyler yapılmak istenmedi. Enerji işi çok azdı, bu enerji fiyatlarıyla kimse yeni bir enerji projesi yapmak istemedi. Ayrıca finansman maliyetleri de geçen senelere göre daha yüksek” şeklinde konuştu.


Türkiye’de son yıllarda hayata geçirilen büyük alt yapı yatırımlarının da etkisiyle uzun vadeli proje finansman kredilerinde artış yaşandı. Üçüncü köprü, İstanbul Üçüncü havalimanı, PPP hastane projeleri ve enerji yatırımları en çok proje finansman kredisi kullanan yatırımlar arasında sayılıyor. 2017 yılında finansman kapanışı beklenen en büyük yatırımlar arasında ise Kuzey Marmara Otoyolu ve Çanakkale köprüsü projeleri var.


2015’te 34.5 milyar dolar olan toplam proje finansman büyüklüğünün, 2016’da ise 16 milyar dolar olduğunu söyleyen Edin, “Enerji ağırlıklı yapıyoruz çünkü, enerji sektöründe öngördüğümüz fiyatlar olmayıp, piyasada arz fazlası da olunca, o fiyatlarla öngördüğümüz modeller tutmadı. Böyle olunca da öngörülen nakit akışını şirket bu sene yaratamıyor. Seneye de yaratamayacak büyük olasılıkla. Ama bu yatırımlar kuvvetli, iki sene civarında bir can suyuna ihtiyaçları var” dedi.


Kuzey Marmara otoyolu projesini Türk bankalarının finanse edeceğini ifade eden Edin, Çanakkale köprüsü projesinin de finansman görüşmelerinin başladığını kaydetti. 




Sözcü


Geri Dön