26 / 04 / 2024

Projeden alınan gayrimenkul sahibi vefat ederse ne olur?

Projeden alınan gayrimenkul sahibi vefat ederse ne olur?

Bir gayrimenkul projesinden mülk satın alan kimsenin vefat ettiğini farz edelim. Projeden alınan gayrimenkul sahibi vefat ederse yasal mirasçıları sahibi olduğu hissesini devredebilir mi? İşte yanıtı...



Projeden alınan gayrimenkul sahibi vefat ederse ne olur?

Bir gayrimenkul projesinden mülk satın alan kimsenin vefat ettiğini farz edelim. Bu durumda, vefat eden kişiye ait olan tüm mal varlığı yasal mirasçılarına geçiyor.


Noterden veya Sulh Hukuk Mahkemesinden alınacak Veraset İlamında miras olarak kalan mallar ve mirasçılar ile kimin hangi oranda mirasta hakkı olduğuna ilişkin esaslar bulunuyor.


Miras kalan gayrimenkuller üzerinde tasarruf işlemi yapılabilmesi için öncelikle veraset ve intikal vergisinin ödenmesi gerekiyor. Konu ile ilgili Kanun maddesi aşağıda yer alıyor.


Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu madde 19 :

Değişik: 18/4/1984 - 2997/1 md. gereğince; Tescil tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde sonucu ilgili vergi dairesine bildirilmek üzere, intikal eden gayrimenkullerin tescil işlemi, veraset ve intikal vergisinin tahakkuku beklenmeksizin yapılır. 


Ancak, intikali yapılan gayrimenkule isabet eden veraset ve intikal vergisi tamamen ödenmedikçe devir ve ferağı yapılamaz ve üzerinde herhangi bir ayni hak tesis edilemez. 


Tapu memurları vergi dairesince verilmiş ilişik kesme belgesi olmaksızın devir ve ferağ işlemi yapamazlar, aksi halde verginin ödenmesinden mükellefler ile birlikte müteselsilen sorumlu olurlar. 


Ancak, mükelleflerce, tahakkuk eden vergiye karşılık 6183 sayılı Kanunun 10 ncu maddesinde yazılı cinsten (Bu maddenin 5 nci bendinde yazılı menkul mallar hariç) teminat gösterildiği takdirde intikal eden gayrimenkullerin bir kısmının veya tamamının devir ve ferağına izin verilebilir. 


Teminat olarak gösterilecek gayrimenkullerin değeri 6183 sayılı Kanunun 90 ncı maddesinde yazılı komisyonlar tarafından aynı Kanunun 91 nci maddesine göre tespit edilir. 


Veraset ilamı nasıl çıkartılır?
Veraset ve intikal vergisi 2014!


Geri Dön