24 / 04 / 2024

Propa İnşaat kentsel dönüşüm projelerine ağırlık veriyor!

Propa İnşaat kentsel dönüşüm projelerine ağırlık veriyor!

Propa İnşaat'ın son projesi Propa Plus Residences Etiler ve Levent'e yürüme mesafesindeki merkezi konumu, ulaşım kolaylığı ve özel konsepti ile yatırımcıların dikkatini çekiyor.



2016 yılı sonunda sahiplerine teslim edilecek proje, şehrin tam merkezinde, Zincirlikuyu Kore Şehitleri Caddesi'nde, Zincirlikuyu Metro istasyonuna ve Zincirlikuyu Metrobüs durağına 250 metre mesafede yer alıyor. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hayata geçirecekleri tüm projelerde önceliklerinin müşteri memnuniyeti olacağını belirten Propa İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Can Reşit Özçiçek: "Müşterilerimizin hak ettikleri kalite, konfor ve lüksü tüm projelerimize taşıyor; hem yaşamak, hem de yatırım yapmak için uygun olan en doğru konseptleri hayata geçirmeye devam ediyoruz." dedi. 


Propa'nın kurumsal yapısından bahsedebilir misiniz ? 

PROPA Grubu; PROPA Holding A.Ş., PROPA İnşaat ve Ticaret A.Ş., PROPA Gayrimenkul Yatırım İnşaat ve Ticaret A.Ş. ve Propa Servis ve Yönetim Hizmetleri A.Ş.'den oluşan dört şirketli bir grup. Temel iş alanları gayrimenkul yatırımı, geliştirme, inşaat, pazarlama-satış ve işletme-yönetim olan Propa'nın temelleri 1973 yılında Harun Reşit Özçiçek tarafından atıldı. Gayrimenkul sektöründe yer edinmiş İstanbul merkezli bir şirketler grubu olan Propa, 43 yıllık bilgi birikimi ve deneyimini estetik ve teknoloji ile birleştirerek bugüne kadar 26 farklı projede 2.400 konut-ofis-perakende birimini tamamladı, 370.000 m2 üstyapı ve 100.000 m2 altyapı olmak üzere toplam 470.000 m2 inşaat yapımına imza attı. 


İstanbul yeni torba kanımla birlikte yeni bir kentsel dönüşüm sayfası açıyor. Bu süreçte Propa olarak rolünüz ne olacaktır ? 

Ağırlıklı olarak konut, rezidans ve ofis projeleri geliştiren ve inşa eden Propa, tüm projelerini kentsel dönüşüm kapsamında geliştiriyor. Değerli bir yatırını olduğu kadar ayrıcalıklı bir yaşam tarzı da sunan şirket; özel lokasyonlarda kalite, konfor ve ulaşılabilir lüksü birleştiriyor. İstanbul'da özellikle metro ve karayolu ulaşım aksları üzerinde proje geliştiren Propa, ulaşım kolaylığı ve merkezi konuma önem veriyor. Proje geliştirdiği arsaları parsel ya da ada bazında satın alarak yatırımını hayata geçirmeyi tercih ediyor. Kentsel dönüşüm vizyonunun ve sürecinin İstanbul'da kent yaşamının kalitesinin yükseltmesi için çok önemli olduğuna inanan Propa, çalışma ve yatırımlarını bu doğrultuda gerçekleştiriyor. 


Propa olarak son dönemde yaptığınız projeler çok kısa bir sürede tükenmesi ile dikkat çekiyor. Biraz bizlere bu süreçten bahseder misiniz ? 

Doğru. Genelde satışlarımızı kısa sürede tamamlıyoruz. Projelerimizde konuma, konsepte ve ödeme kolaylıklarına önem veriyoruz. Hedef kitlemizi doğru belirlemeye çalışıyoruz. Geniş bir müşteri veritabanımız var. Projelerimizi, yeniliklerimizi kısa sürede geniş bir kitleye duyurabiliyoruz. Tüketicilerin önceliklerini doğru analiz etmeye gayret gösteriyoruz. Tüm bunları bir araya getirdiğiniz noktada yüksek bir talep alıyorsunuz ve çok hızlı bir satış performansı gösteriyorsunuz. Güncel bir örnek vermek gerekirse, Levent Zincirlikuyu'da hayata geçirdiğimiz Propa Plus projemizde geçtiğimiz hafta Pazartesi- Cuma arasında 5 günde 15 milyon liralık satışı tamamladık. Satış ofisimiz, 5 günlük süreçte, her gece 22:00'ye kadar hizmet vererek yaklaşık 150 aileye sunum yaptı. Ayrıca önemli bir strateji olması açısından şunu da belirtebilirim; Propa olarak biz, proje geliştirdiğimiz tüm arsaları satın alıyoruz. Güçlü bir özkaynak yapısına sahibiz. Maliyet avantajımızı henüz projemiz ilk talep toplamaya başladığı andan itibaren yatırımcılarımız ve müşterilerimizle paylaşıyoruz. Kazan-kazan stratejisi uygulayarak özellikle yatırımcılarımızla birlikte kazanma politikası uyguluyoruz. Projelerimizi başlangıcından bitişine kadar değil, bittikten sonra da değerini yükseltecek şekilde yönetiyoruz. 


Devam eden projeler ile ilgili bilgi verebilir misinim ? 

Şu an Propa Plus projemiz İstanbul'un en merkezi semti Levent'te yükseliyor. Bu projemizde satışları büyük oranda tamamladık. Teslimlerimizi Mart ayında gerçekleştireceğiz. Kartal'da E-5 üzerinde, E-5'e 100 metre cepheli ve metro istasyonunun yanında konumlanan yeni projemiz Propa Vista'nın lansmanını ise Eylül'de gerçekleştireceğiz. Şu anda satış ofisimizin yapımına ve şantiye hazırlıklarına devam ediyoruz. Arsayı satın aldıktan sonra 1 yıllık süreçte proje geliştirme ve ruhsat çalışmalarımızı tamamladık ve çok yakında ön talep sürecini başlatacağız. Devam eden projelerimizde yatırım büyüklüğü şu an 250 milyon lira seviyesinde. 2 şantiyemizde 278 konut ve ticari birim bulunuyor. 


Tercih edilme sebepleriniz nelerdir?

BİZ de bu soruyu müşterilerimize, paydaşlarımıza ve kendimize soruyor, zaman zaman anketler yapıyoruz. Tüketici beğenileri ve beklentileri her dönem değişiklik gösteriyor. İhtiyaçları, trendleri anlamaya ve sağlıklı analiz etmeye çalışıyoruz. Sadık ve her yıl genişleyen, 20 yıldan daha uzun süredir bizi takip edip, her projemizde yer alan bir müşteri kitlemiz var. Sanırım şöyle özetlemek mümkün: Şirketiniz ve müşterinizin karşılıklı birbirini anlıyor olması, verimli ve sağlıklı iletişim, birlikte kazanma ve en önemlisi müşteri memnuniyeti. Biz bunca yıldır geliştirdiğimiz projelerle insanların hayatına artı bir değer katmaya gayret gösteriyoruz ve bunun karşılık görüyoruz. 


Propa İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Can Reşit Özçiçek yeni dönem projelerini anlatıyor 


Şehrin dinamik noktalarına yaptığınız konut ve iş merkezleri ile anılır oldunuz. Önümüzdeki süreçte şehir merkezlerinde konumlandırılacak projeler var mı? 

Gayet tabii. Levent-Zincirlikuyu'da hayata geçirmekte olduğumuz Propa Plus projemiz, bizim bu bölgede son 4 yılda gerçekleştirdiğimiz 5. projemiz. Artık bu bölgede arsa aramıyoruz, genelde bize "Bizim yerimizi Propa yapsın" şeklinde talepler geliyor. Çok iyi tanıdığımız iki ilçe Şişli ve Kartal. Zincirlikuyu'da yeni bir proje geliştirmek için arsa satın alma görüşmelerimiz devam ediyor. Ayrıca Propa A sınıfı ofis binaları ve alışveriş merkezleri konusunda da deneyimli bir grup. Gayrimenkul sektörünün konut, ofis, otel ve perakende segmentleriııde oldukça deneyime sahibiz. Birçok projede tek başımıza ya da yabancı ortaklıklarla birlikte yer aldık. Genelde ismimizi ön plana çıkarmayı tercih etmedik. Hatırı sayılır bir gayrimenkul portföyüne ve aktiflerimizden elde ettiğimiz dengeli bir kira gelirine sahibiz. Şu an Türkiye'nin önde gelen kuruluşlarından biriyle bir alışveriş merkezi satın alma projesiyle ilgili görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Eğer kısmet olursa yaklaşık 35.000 kiralanabilir alana ve %100 doluluğa sahip bir alışveriş merkezinin satın almasını gerçekleştireceğiz. Ofis ve perakendenin yanı sıra aslen konut bizim ana segmentimiz. Şu an İstinye'de, Zincirlikuyu'da, Beykoz'da ve Kartal'da geliştirmek üzere satın alma görüşmelerimiz devam ediyor. Önceden belirttiğim gibi özellikle referanslarımızın kuvvetli olduğu semtlerde yerini bize vermek isteyen mülk. sahiplerinden ciddi bir talep alıyoruz. Ama her zaman olduğu gibi seçici davranıyoruz. Bu yılın son çeyreğinde ve 2017'de planladığımız ve bütçelendirdiğimiz yatırım tutarı yaklaşık 500 milyon lira seviyesinde. 


Sabah


Geri Dön