20 / 04 / 2024

PROPİN 2010 3. Çeyrek Ofis Raporu'nu hazırladı!

PROPİN 2010 3. Çeyrek Ofis Raporu'nu hazırladı!

Ofis kiralama-satışı konusunda, aracılık ve danışmanlık hizmeti veren Propin Property Investment Consultancy, 2010 yılı Temmuz-Ağustos-Eylül aylarını kapsayan İstanbul Ofis Pazarı Üçüncü Çeyrek Raporu’nu hazırladı



Ofis kiralama-satışı konusunda, aracılık ve danışmanlık hizmeti veren Propin Property Investment Consultancy, 2010 yılı Temmuz-Ağustos-Eylül aylarını kapsayan İstanbul Ofis Pazarı Üçüncü Çeyrek Raporu’nu hazırladı. Raporda, 2010 üçüncü çeyrek yaz tatili ve Ramazan ayının rutin yavaşlama etkisine rağmen kiralamaların devam ettiği bir dönem olduğu belirtiliyor.

YENİ BİNALAR HIZLA KİRALANIYOR

Propin’in hazırladığı bu raporda, MİA’da A sınıfı ofis binaların boşluk oranı yüzde 11,5, B sınıfı ofis binalarında boşluk oranı yüzde 12,6 olarak belirtiliyor. Geçen çeyreğe kıyasla B sınıfı kiralanabilir ofis alanında yüzde 0,6’lık artış yaşandığı ifade ediliyor. Üçüncü çeyrekte tespit edilen bu büyümenin, pazara yeni binaların girmesi ve dolu olan binaların boşalmasından kaynaklandığı söyleniyor.

Propin, 2010 üçüncü çeyrekte genel itibariyle MİA ve MİA Dışı-Asya’da kiralama süreçlerinin devam ettiği ve boşluk oranlarının bu nedenle düştüğünü ifade ediyor. MİA Dışı-Avrupa’da boşluk oranının yükselme nedenlerini pazara yeni giren binalar ve boşalan ofis alanları olarak belirtiyor. MİA Dışı-Asya’da stoka yaklaşık 14,000 m²’lik ofis alanı eklenmesine rağmen bir önceki çeyrekte %14,5 olan genel boşluk oranının, üçüncü çeyrekte %12,8 seviyesine gerilediğini tespit ediyor. Piyasaya çıkan yeni ofis alanlarına rağmen boşluk oranının gerilemesine, son çeyrekte yapılan  yoğun kiralama işlemlerinin neden olduğuna dikkat çekiyor.

Propin, Ümraniye’nin son dönemlerde en çok talep gören MİA dışındaki gözde ofis bölgesi olma özelliğini koruduğunu vurguluyor. Bölgede devam eden ofis binaları yanında birçok yeni ofis projesi yatırımının da gündemde olduğunu belirtiyor. Ümraniye’de ikinci çeyrekte %19,7 olan A sınıfı boşluk oranının bu çeyrekte  %14,7 seviyesine düştüğünü ifade ediyor. Boşluk oranlarındaki bu belirgin düşüşte Propin’in tek yetkili temsil ettiği Ümraniye’de yer alan Anel İş Merkezi’nde, Çelebi Holding’in 8,000 m² ve Nycomed İlaç firmasının 1,000 m² ofis kiralamalarının etkili olduğunu vurguluyor.

Propin tarafından hazırlanan raporda, Havaalanı’nda üçüncü çeyrekte yeni binaların pazara girmesiyle  A sınıfı boşluk oranında yaklaşık %3’lük yükselme tespit edildiği görülüyor.
Raporda, boşalan ofis alanlarının detayları incelendiğinde, merkezi terk eden kullanıcıların MİA dışı lokasyonlara taşınmayı tercih ettikleri vurgulanıyor. Merkez dışına çıkmayı seçen firmaların yerini, talebin yoğunluğu nedeniyle MİA’ya yakın olmak isteyen B sınıfı ofis kullanıcıların en kısa sürede dolduracağı öngörülüyor.

Propin, Ümraniye bölgesine oluşan talep nedeniyle MİA Dışı-Asya’da A sınıfı boşluk oranlarında yaşanan düşüşün, B sınıfı binalarda da yaşandığını ifade ediyor. Propin tarafından hazırlanan bu rapor, MİA Dışı-Avrupa’daki geçen çeyrekte az da olsa yükselen B sınıfı bina boşluk oranının üçüncü çeyrekte Havaalanı, Şişli, Taksim-Nişantaşı’nda gerçekleşen kiralamalar nedeniyle %3 oranında düşüş gösterdiğini gösteriyor.

LEVENT BÖLGESİ EN YÜKSEK KİRA ORTALAMASIYLA DİKKAT ÇEKİYOR

Propin, hazırladığı İstanbul Ofis Pazarı Üçüncü Çeyrek Raporu’nda MİA’da A sınıfı ve B sınıfı ofis binalarının ortalama kira bedellerinin üçüncü çeyrekte de artmaya devam ettiğini belirtiyor. MİA’da A sınıfı ortalama kira bedeli 0,7 ABD Dolarlık artışla  27,2 ABD Doları /m² /ay seviyesinde, B sınıfı için ise  16,6 ABD Doları /m² /ay olarak gerçekleştiğini ifade ediyor. Propin tarafından hazırlanan bu raporda, geçen çeyrekte  az da olsa düşüş gösteren  Levent bölgesinin kira ortalamasının, üçüncü çeyrekte birim fiyat üzerinden yaklaşık 3 ABD Doları arttığı ifade ediliyor. 55 ABD Doları kira bedeliyle İstanbul genelinde talep edilen en yüksek kira ortalamasının yine Levent’te görüldüğü belirtiliyor.

Propin, MİA Dışı-Avrupa’da hem A sınıfı hem de B sınıfı ofis kira ortalamalarında geçen çeyreğe göre dikkat çekici bir düşüş gözlemlenmediğine dikkat çekiyor. MİA Dışı-Asya’da Altunizade A sınıfı ofis kira ortalamasının, 3 ABD Doları değerinde en ilgi çekici yükselişi kaydettiğini vurguluyor. Bu çeyrekte Avro - ABD Doları paritesinde yaşanan artışı, kira ortalamalarında genel olarak yaşanan yükselişin sebepleri arasında sayıyor. Son dört çeyrek boyunca A sınıfı kira ortalamalarının benzer seviyelerde seyrettiğini açıkça ifade ediyor. İstanbul genelinde B sınıfı genel kira ortalamalarında bu çeyrekte de yükseliş yaşanmaya devam ettiğini belirtiyor.

Propin’in 2010 üçüncü çeyrek raporundaki öngörüsü, bir sonraki çeyrekte genel kira ortalamalarında belirgin değişiklik olmayacağı yönünde. Propin, yıl sonuna kadar kiralamaların benzer hızla devam edeceğini bu sebeple de boşluk oranlarında dördüncü çeyrekte de düşüş yaşanacağını vurguluyor. Varolan oniki ofis bölgesi arasına yakın gelecekte katılacak yeni bölgelerden Kağıthane, Sütlüce, Bayrampaşa, Ayazağa bölgelerinde ofis yatırımlarının hız kazanacağını öngörüyor.  Piyasaların hareketlendiği bu dönemde  inşaatı bitmiş ve taşınmaya hazır durumdaki binaların rekabette daha da öne çıkacağına dikkat çekiyor.

İstanbul Ofis Pazarı Üçüncü Çeyrek Raporu grafikleri için tıklayınız...
 


Geri Dön