26 / 04 / 2024

Putin'den Akkuyu Nükleer Santrali açıklaması!

Putin'den Akkuyu Nükleer Santrali açıklaması!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Akkuyu nükleer santraliyle ilgili açıklamada bulundu. Putin Rusya'nın ekonomik çıkarlarına zarar verebileceği için, Türkiye ile nükleer santral anlaşmasını bozan taraf olmayacaklarını söyledi.



Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya'nın inşa edeceği Akkuyu nükleer santraliyle ilgili açıklamada bulundu. Putin Rusya'nın ekonomik çıkarlarına zarar verebileceği için, Türkiye ile nükleer santral anlaşmasını bozan taraf olmayacaklarını söyledi.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yıl sonu basın toplantısı için kameraların karşısına geçerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Rusya'nın Akkuya'da inşa edeceği nükleer santralde, ülkesinin ekonomik çıkarlarına göre hareket edeceklerini söyleyen Putin, "Bu proje hakkındaki soru işaretleri kurumsal düzeyde ele alınmalı ve öyle karar verilmeli. Ekonomik çıkarlarımıza zarar verecek olumsuz tek bir adım atmayacağız" dedi.

 

"3.5 MİLYAR DOLAR HARCAMADIK"

 

Putin, Mersin’de inşa edilecek Akkuyu Nükleer Santrali'ne Rusya’nın 3.5 milyar dolar para harcamadığını da söyledi.

 

"ŞU ANKİ TÜRK YÖNETİMİYLE ANLAŞMAK ZOR"

 

Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye'nin Rus savaş uçağını neden düşürdüğünü anlayamadığını belirtti. Putin, şu anki Türk yönetimiyle anlaşmaya varmanın zor olduğunu da iddia etti. 

 

Suriye krizine değinen Rusya Devlet Başkanı Putin soruna siyasi çözümden başka bir yol olmadığını söyledi. 

 

Bir anlaşmaya varılması için Suriye'deki çatışmada yeralan tüm tarafların taviz vermesi gerektiğini belirten Rus lider, Esad yönetimine bağlı güçlerin operasyonları devam ettiği süre boyunca Rusya'nın askeri harekatı sürdürececeğini kaydetti. 

 

Rusya Dışişleri Bakanı Vladimir Putin dış güçlerin Suriye'yi kimin yöneteceğine karar vermelerini onaylamayacağını de söyledi.


Bugün


Haber Radikal Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Rusya Devlet Başkanı Putin, Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Santrali için açıklama yaptı: Türk Akımı Türk Akımı'nın akıbeti bize bağlı değil. Brüksel Türkiye için garantör olursa proje de gerçekleşir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yılsonu büyük basın toplantısında uçak krizi sonrası Türkiye ile yaşanan Akkuyu Nükleer Santrali ve Türk Akımı projeleri için açıklama yaptı.Putin şöyle konuştu: "Rusya’nın Türkiye’de inşa edeceği Akkuyu Nükleer Santrali’ne devam edip etmeyeceği sorunu, şirketler arası düzeyde çözülmeli. Akkuyu projesine 3.5 milyar dolar yatırmadık. Türk Akımı'nın akıbeti bize bağlı değil. Avrupa Komisyonu'nun bize bu konuda yazılı garanti vermesi gerekli. Brüksel Türkiye için garantör olursa proje de gerçekleşir." 


GAZPROM DURDURULDUĞUNU AÇIKLAMIŞTI

Gazprom Başkanı Aleksey Miller, bir soru üzerine, "Türk Akımı için ilk önce Türkiye'nin bize başvurması gerek. Tabii eğer bu projeyle ilgileniyorsa. Ancak şu ana kadar bize böyle bir teklifle gelmedi" demişti. Miller, Türkiye'nin Rusya'ya başvurması halinde 'Türk Akımı' görüşmelerinin yeniden başlamasının mümkün olup olmadığına dair bir soru karşısında da, "Eğer Türkiye bu projenin kendisi için gerekli olduğunu düşünüyorsa, bize başvurabilir" ifadelerini kullanmıştı. Böylece Miller, 'Türk Akımı' görüşmelerinin durdurulduğunu doğrulamış oldu.


Radikal


Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geleneksel yılsonu basın toplantısında Türkiye Rusya arasında yaşanan krize değindi. Putin düşürülen Rus uçağı için "bu düşmanca bir tutum" ifadesini kullandı.


Toplantıyı takip edenlerden birinin elindeTürk bayrağı olması da dikkatlerden kaçmadı.


Putin'den Akkuyu nükleer santrali ve Türk akımı için de açıklamalar geldi. Putin Akkuyu için "Biz ekonomik çıkarlarımıza zarar verecek tek bir adım dahi atmayız" dedi. Türk akımı içinse "Brüksel Türk Akımı için garantör olursa, Türk Akımı projesi gerçekleşir" dedi.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gündeminde yine Türkiye var...   "Türkiye'nin neden uçağımızı düşürdüğünü anlamadık. Bu düşmanca bir tutum" diyen Putin,  "Bizimle irtibata geçmelerini beklerdik ama onlar NATO'yu kalkan olarak kullanmayı tercih ettiler." ifadelerini kullandı. 


"Türkiye'deki mevcut yönetimle anlaşmaya varmak zor olacak gibi görünüyor. İlişkilerin onarılması konusunda umut görmüyorum" dedi...

 

TÜRKİYE'YE GÖZDAĞI

 

Türkiye'ye gözdağı veren Putin, "Türkiye uçağımızı düşürdükten sonra oradan (Suriye'den) çekileceğimizi mi düşündü? Rusya öyle bir ülke değil. Suriye'deki varlığımızı güçlendirdik. Suriye'de artık S-400 hava savunma sistemlerimiz var. Türkiye eskiden Suriye'nin hava sahasını sürekli olarak ihlal ediyordu. İsterse, buyursun şimdi de etsin" dedi.

 

Putin'in açıklamaları şöyle:

 

TÜRKİYE'Yİ DÜŞMAN OLARAK GÖRMÜYORUZ

 

‘Teröre Karşı İslam İttifakı’nda Türkiye de var. Biz Türkiye’yi düşman olarak görmüyoruz. Türkiye, Hava Kuvvetleri’mize karşı düşmanca bir eylemde bulundu. Ama Türkiye’ye düşman ülke olarak yaklaştığımızı söyleyemeyiz. İlişkilerimiz bozuldu, evet. Bu durumdan nasıl çıkarız bilmiyorum. Top bizde değil, Türkiye’nin tarafında.

 

AKKUYU'YA 3.5 MİLYAR YATIRMADIK

 

Akkuyu Nükleer Santrali projesine 3.5 milyar dolar yatırmadık. Akkuyu’nun geleceği, şirketler arası düzeyde çözülmeli. Bu ticari bir konu. Biz ekonomik çıkarlarımıza zarar verecek tek bir adım dahi atmayız. Bu Rosatom (Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi) ile ortaklarının sorunu. Bildiğim kadarıyla Türkiye projenin çalışmaya başlaması için gereken izni henüz vermedi.

 

BRÜKSEL GARANTÖR OLURSA TÜRK AKIMI GERÇEKLEŞİR

 

Brüksel Türk Akımı için garantör olursa, Türk Akımı projesi gerçekleşir. Avrupa Komisyonu'nun bize bu konuda yazılı garanti vermesi gerekli. 

 

Türk Akımı görüşmelerini aslında bitirmiş değiliz. Bize yalnızca Avrupa Komisyonu'nun, Türkiye'den Avrupa'ya gidecek hat da dahil olmak üzere bu projenin tüm hatlarının öncelikli olduğu ve desteklendiği konusunda yazılı garanti vermesi gerekiyor. Türk partnerlerimiz Gazprom'a Brüksel'den böyle bir yazılı belge getirirlerse o zaman projede ilerleriz. Ancak şimdiye kadar böyle bir belge görmedik.


Milliyet



Bu haber Haberler Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Vladimir Putin, Mersin'de inşa edilecek Akkuyu Nükleer santraline Türkiye'nin izin vermediğini, Türk Akımı için AB'nin garantör olması istediğini söyledi.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mersin'de inşa edilecek Akkuyu Nükleer santraline Rusya'nın 3.5 milyar dolar para harcamadığını söyledi. Putin ayrıca rafa kaldırılan Türk Akımı projesi için AB'nin garantör olması durumunda projenin hayata geçebileceğini söyledi.


Akkuyu Nükleer Santrali projesine 3.5 milyar dolar yatırmadık. Akkuyu'nun geleceği, şirketler arası düzeyde çözülmeli. Bu ticari bir konu. Biz ekonomik çıkarlarımıza zarar verecek tek bir adım dahi atmayız. Bu Rosatom (Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi) ile ortaklarının sorunu. Bildiğim kadarıyla Türkiye projenin çalışmaya başlaması için gereken izni henüz vermedi.


TÜRK AKIMI'NDA BRÜKSEL VURGUSU


Türk Akımı'nın akıbeti bize bağlı değil. Avrupa Komisyonu'nun bize bu konuda yazılı garanti vermesi gerekli. Brüksel Türkiye için garantör olursa proje de gerçekleşir. Güney Akımı projesini Bulgaristan'a destek olmak için oluşturmuştuk ancak Bulgaristan bunu istemedi.



Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Akkuyu Nükleer Santrali'nın inşaatına devam edip etmeme kararının sadece ticari bazda değerlendirilmesi gerektiğini söylerken, projeye 3.5 milyar dolar yatırdıkları yolundaki açıklamaları da yalanladı. Putin yıllık basın toplantısında, "Akkuyu hakkında şirket seviyesinde karar verilmeli. Ekonomik çıkarlarımıza zarar verecek tek bir adım atmayacağız. Bu Rosatom (Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi) ile ortaklarının sorunu. Bildiğim kadarıyla Türkiye projenin başlaması için gereken izni henüz vermedi" diye konuştu. 

Putin, Türkiye'den üst düzey yetkililere dayandırılan, Rus tarafının projeye bugüne kadar 3.5 milyar dolar civarında yatırım yaptığı yolundaki açıklamalar hakkında da "Böyle bir para harcanmadı" dedi. Reuters'ın haberine göre, üst düzey yetkililer, sözleşme hükümleri uyarınca, tek taraflı fesih halinde doğacak ağır tazminat koşulları nedeniyle Rus tarafının bu yönde adım atamadığını söylemişlerdi. Putin, akıbeti belirsiz olan Türk Akımı konusunda da "Projenin geleceği bize bağlı değil. Avrupa Komisyonu'nun bize yazılı garanti vermesi gerekli. Brüksel Türkiye için garantör olursa proje de gerçekleşir" diye konuştu. 


Katar'dan teklif 

Katar'ın  Ankara  Büyükelçisi Salim Mübarek Al Şafi, Rusya krizi nedeniyle sıkıntı yaşanmaması için, Türkiye ne kadar sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) isterse tedarik etmeye hazır olduklarını söyledi. Al Şafi, "Türkiye bizim için kardeş ülkedir. Türkiye'nin yanındayız" dedi. • 


Cumhuriyet


Geri Dön