18 / 04 / 2024

Ragıp Buluç: Atakule'yi yapmak zor, yıkmak kolay!

Ragıp Buluç: Atakule'yi yapmak zor, yıkmak kolay!

Atakule'de yürütmeyi durdurma karan var yok tartışmalarının ardından Atakule'nin mimarı Ragıp Buluç ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi ortak açıklama yaptı. Atakule'nin mimarı Ragıp Buluç ise "yıktıkları gibi yapsınlar" dedi



Atakule'de yürütmeyi durdurma karan var yok tartışmalarının ardından Atakule'nin mimarı Ragıp Buluç ve Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi ortak açıklama yaptı. Atakule'nin mimarı Ragıp Buluç ise "yıktıkları gibi yapsınlar" dedi. 


Atakule'nin mimarı Ragıp Buluç şunları söyledi: "Yapmak zor yıkmak kolay. Bu projeyi bir buçuk yılda bitirdim, inşaatı da bir o kadar sürdü. 


Ben mimar olarak kanunsuzluğa itiraz ediyorum. 

Mimarım, mimarca düşünmek istiyorum ama karşımdaki zihniyet farklı. Yıktıkları gibi yapmayı öğrensinler yapmalarını isterim. Eğer yıkacaklarsa buranın park olarak kalmasını istiyorum." Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise, kararın Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin çeşitli binalarda uyguladığı cephe değişikliklerine emsal olduğunu söyledi. 


Candan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Atakule simgedir. Kent hafızasında önemli bir yeri vardır. Atakule'de ne yapılacağına bu şehirde yaşayan insanlar birlikte ortak akılla karar vermeli. Ragıp Buluç'un açtığı davanın Atakule'de Yürütmeyi durdurma kararı ile sonuçlanması önemli. Mimarların telif hakkını hiçe sayarak yapılan uygulamalara yanıt niteliğinde bir karar. Melih Gökçek, Atatürk Bulvan'ndaki binaların cephelerini mimarından muvafakat almadan değiştiriyor. Melih Gökçek'in Atatürk Bulvan'nda cephe yenilemelerine emsal olacak bir karar. Karar tebliğ edilmiş bu saatten sonra inşaatın durdurulması lazım. Yalnız AOÇ'deki gibi yürütmeyi durdurma kararına rağmen inşaatı devam ettirme hukuksuzluğu, AOÇ sürecinin benzeri yaşanabilir. Atakule, altındaki botanik bahçesiyle çok değerli bir alan. Büyükşehir Belediyesi Atakule'nin hemen bitişiğinde bulunan Botanik Parkı'nı atıl hale getirdi. Bakımsız kalan, ıssız kalan parkt akşam oturmak için veya parktan geçmek için tereddüt ediyor insanlar. Büyükşehir Belediyesi'nin çalışma tarzı bu yapıları, alanları bir şey yapmadan önce atıl çöküntü hale getiriyor. 


Botanik Parkı da bunun bir örneği." Atakule önünde yapılan açıklamada Ragıp Buluç'un avukatı dava hakkında Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararının değişmeyeceğini ama 4. İdare Mahkemesi'nin farklı bir karar verebileceğini hatırlatarak, davanın sürdüğünü belirtti. 

Ankara Başkent


Geri Dön