28 / 03 / 2024

Ragıp Paşa Köşkü'nün bahçesi imara açılıyor

Ragıp Paşa Köşkü'nün bahçesi imara açılıyor

Ragıp Paşa Köşkü'nün bahçesine havuzlu malikane yapılıyor. Armatör Metin Kalkavan, planlarda koru olarak görülen alana imar izni almak üzere



Caddebostan sahilinde bulunan 103 yıllık tarihi Ragıp Paşa Köşkü'nün bahçesi imara açılıyor. Köşkle yaşıt ağaçların bulunduğu ve planlarda koruluk olarak görülen, 6 bin metrekare arazinin imara açılması için Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan Kadıköy Belediyesi'ne başvuruda bulundu.

Bir raporla önü açıldı

Kalkavan'ın malikane yapmak istediği alan, koruluk ve dolgu alan olduğu için “yerleşime uygun olmayan alanlar” kapsamındaydı. Ancak özel bir mühendislik şirketine hazırlatılıp Afet İşleri Genel Müdürlüğü'ne onaylatılan Zemin Etüt Raporu ile yerleşime uygun olmayan alan güneye kaydırılarak inşaatın yapılacağı yer “Yerleşime Önemli Alan” olarak tescillendi. Böylece yeni inşaatın önü açıldı.

Kalkavan raporu aldıktan sonra Kadıköy Belediyesi'ne başvurarak köşkün bahçesinin imara açılmasını istedi. Talep, Kadıköy Belediye Başkanlığı'nın onayı ile Meclis'e, oradan da Kadıköy Belediye Meclisi İmar Komisyonuna gönderildi. Komisyonun raporunda, inşaatın taban alanının 250 metrekareyi geçmeyeceği, yüksekliğin ise 9.50 metre (3 kat) olacağı belirtildi.

“Koruluk alanda ağaçlar korunacak, ağaç revizyonu yapılacak”denildi. CHP'li iki üyenin “Karara katılmıyorum” şerhi koyduğu teklif, oy çokluğu ile kabul edildi.

Dosya, Kadıköy Belediye Planlama Müdürlüğü'nde bir yıldır bekliyor. CHP Meclis Grubu'nda tartışmalara neden olan teklifle ilgili bir profesörün gruba gelerek inşaat hakkında bilgi verdiği, “Metin Bey, ailesinin malikane olarak kullanacağı bir yer yapacak. Ev olması daha iyi. Köşk daha az zarar görür” denildiği öne sürüldü.

Bölgede daireler 3.5-4 milyon dolara satılırken, Kalkavan'ın inşaatının ortalama 10 milyon dolarlık bir rant yaratacağı belirtiliyor.
Ercan Sarıkaya/Gazete Habertürk


Geri Dön