26 / 04 / 2024

Rainpower Keban Barajı'nın türbinlerini yeniledi!

Rainpower Keban Barajı'nın türbinlerini yeniledi!

Dünyanın en büyük hidroelektrik türbin üreticilerinden Norveçli Rainpower şirketi Keban Barajı'nın türbinlerini yeniledi



Norveç'li hidroelektrik santral türbini üreticisi Rainpower Keban barajındaki türbinleri yenileyerek barajın verimliliğini yüzde 95.8'e çıkardı. Rainpower'ın CEO'su Svein Ole Strommen, yüzde 90 verimlilikle inşa edilen barajın yüzde 93.8 verimliliğe çıkarılması konusunda EÜAŞ ile anlaştıklarını ancak bu rakamı yüzde 95.8'e çıkardıklarını kaydetti. Strommen bunun 235 bin kişiye ekstra elektrik anlamına geldiğini belirterek, "Bu konuda 55 milyon dolarlık bir yatırım yapıldı. Ancak 1 yılda geri kazanılacak para 60 milyon dolar" diye konuştu. SABAH'a konuşan Strommen, Türkiye'de HES potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirterek gelecek yıl Türkiye'de türbin üretimi için fabrika da kurmayı düşündüklerini ifade etti. Türkiye'de Temsan ile bu projede ortak olduklarını belirten Strommen, "6 türbini biz ürettik, 2 türbini de Türkiye'de Temsan üretti" diye konuştu.

"Türkiye'de üretimi düşünüyoruz"

NORVEÇ'TE elektriğini çok önemli bir bölümünün hidroelektrik santrallardan üretildiğini ifade eden Strommen, "İsveç, Norveç ve Danimarka gibi ülkelerde bu türbinler yenilendi. Bu sayede yüzde 10'a yakın bir güç artırımı söz konusu oldu. Türkiye'de de 14 bin megavata yakın bir hidroelektrik kurulu gücü var. Bunların yüzde 10 güç artırmı demek kolay bir biçimde 1.400 megavatlık artış anlamına geliyor" dedi. Türkiye'deki potansiyel gereğince üretimi de düşünebileceklerini belirten Strommen, "Eski hidroelektrik santralların yanı sıra bin 600'e yakın yeni HES projesi de bulunuyor. Ayrıca Türkiye'nin çevresindeki ülkelerde de hem yenilenmesi gereken hem de yeni inşa olacak birçok HES projesi bulunuyor. Türkiye'ye üretim yatırımı konusunu bu yüzden ciddi biçimde düşünüyoruz" dedi.
Evrim ERGİN/Sabah


Geri Dön