20 / 04 / 2024

Rakamlarla 3. havalimanı projesi!

Rakamlarla 3. havalimanı projesi!

150 milyon yolcu kapasiteli İstanbul'un Üçüncü Havalimanı için Cumhuriyet tarihinin en büyük proje finansman kredisine imza atıldı. 6 yerli bankadan 4.6 milyar euro kredi sağlandı



Mega projeler bir bir devam ediyor. İstanbul'u dünyanın hava trafiği merkezi haline getirecek Üçüncü Havalimanı'nın finansmanı için imzalar atıldı. 4.6 milyar euroluk, Cumhuriyet tarihinin altyapı yatırımlarındaki en büyük proje finansman kredisinin imza töreni; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin, İGA Yönetim Kurulu üyeleri ve kredi veren bankaların üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. İlk etabı 2018'in ilk çeyreğinde faaliyete geçecek havalimanı, dünyanın en büyük havalimanı unvanına sahip olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin tarihi bir gün yaşadığını kaydederek, "İstanbul'a dünyanın en büyük kapasiteli havalimanını kazandırma projemizde kritik bir adımı daha atıyoruz" dedi. Projenin tüm etaplarıyla tamamlanması halinde Türkiye'nin, bilhassa İstanbul'un artık dünya hava trafiğinde küresel bir merkeze dönüşeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: 


CUMHURBAŞKANI: EN ÇILGINI 

"10 milyar 247 milyon euro yatırım maliyeti, 22 milyar 152 milyon euro artı KDV kira bedeliyle toplamda 32 milyar 399 milyon euroya ulaşacak bu proje, ülkemizin bu alandaki en büyük yatırımıdır. Hani 'çılgın projeler' diyorduk ya işte hayata geçen en önemlisi şu anda budur." Türkiye'nin, havacılık sektörüne son 10 yılda öz kaynak, kamu ve özel sektör işbirliği kapsamında 3.5 milyar euro yatırım yaptığını anlatan Erdoğan, "Bu projenin yatırım bedeli, geçtiğimiz 10 yılın yaklaşık 10 katı bir büyüklüğe tekabül ediyor. Devlet, kira bedeli ve KDV olarak 26 milyar euronun üzerinde bir kazanç sağlayacaktır" dedi.


Kalyon Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Üçüncü Havalimanı'nın maketini Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sundu.


DAVUTOĞLU: ÇEKİM MERKEZİ OLACAĞIZ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul'un, Türkiye'nin dünyada yıldız şehri ve çevre coğrafyaların temel çekim alanı haline gelmekte olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "İstanbul yükseldikçe Türkiye yükselir, Türkiye yükseldikçe çevredeki bölgeler refah ve huzur, istikrar bölgesi haline gelir."


İSTİHDAMA 120 BİN KİŞİLİK DESTEK

İnşaat döneminde ortalama 80, hizmete girmesiyle birlikte 120 bin kişiye istihdam sağlayacak olan havalimanı inşaatında bugün itibarıyla 8 bin kişi çalışıyor. İnşaatta şu an 800 adet yüksek kapasiteli iş makinesi ve bin 700 adet yüksek tonajlı kamyon aralıksız faaliyet gösteriyor. 1.2 milyon metreküp toprak hareketi gerçekleşiyor.


YERLİ OTOMOBİLİ SABOTE ETMEK İSTEDİLER

Milli arabanın ilk prototiplerinin paylaşıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "Bunun üzerine birileri gazetelerinde 'Milli değil, devşirme', 'Yerli değil, çakma' diye manşet atarak projeyi sabote etmeye, itibarsızlaştırmaya çalıştı. Bu çalışma dünyada nasıl yapılıyorsa ülkemizde de o şekilde yapılıyor."


RAKAMLARLA YENİ HAVALİMANI

 Proje 4 etaptan oluşuyor. 

 Yeniköy ve Akpınar yerleşimleri arasında Karadeniz sahilinde yer alıyor. 

 İlk etabı 2018 yılının ilk çeyreğinde hizmete girecek. 

 Projenin temeli 7 Haziran 2014'te atıldı. 

 1.3 milyon metrekare büyüklüğünde terminal binası ve 6 pist var. 

 350'den fazla destinasyona uçuş gerçekleştirecek. 

 İnen yolcu 15 dakikada limandan çıkış yapabilecek. 

 Paralel taksi yolları ve 6.5 milyon metrekare büyüklüğünde apronla hizmet verecek. 

 İlk etap hizmete girince, ilk kez bir havalimanına aynı anda iki uçak iniş yapabilecek. 

 2028 yılında projenin tüm etapları tamamlanınca, yıllık yolcu kapasitesi 150 milyona ulaşacak.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz Üçüncü Havalimanı'nın maketini hediye etti.


YIKIM EKİBİ SALDIRIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin önünün üretmeden, çalışmadan kazanmaya alışmış içerideki bir grup tarafından hep kesildiğini dile getirerek, "Bu ülkenin potansiyeline inanan idealist siyasetçiler ve işadamları hayalperest ilan edilerek, karalama kampanyalarının hedefi oldu" dedi. Bunlara örnek olarak Adnan Menderes, Turgut Özal, Necmettin Erbakan, Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş'u veren Erdoğan, şunları söyledi: "Taş üstüne taş koymak isteyen, inşa ve ihya etmeye gayret eden herkes, bu yıkım ekibinin saldırılarına maruz kalmıştır. Ülkemizde barındırılmayan birçok parlak beyin maalesef yurt dışına kaçmıştır. Şöyle gazete sayfalarında bir yolculuk yaparsanız milli projelerimizin nasıl baltalandığını, nasıl hor görüldüğünü, nasıl emekleme evrelerinde çelme takıldığını görürsünüz." Aynı lobinin bugün de sabotajlarına devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, "3-5 ağaç bahanesiyle başlatılan Gezi olaylarının hedeflerinden biri de işte bu havalimanıydı. Paralel ihanet çetesinin yürüttüğü 17-25 Aralık darbe girişiminin hedefi, şahsım ve dönemin hükümeti yanında, bu proje için elini taşın altına koyan firmalarımızdı" diye konuştu.


DEVLETİN KASASINA 26 MİLYAR EURO KATKI

Limak Holding Başkanı Nihat Özdemir, "Yatırımı üstlenen 5 ortak olarak dünyanın dört bir yanında gerçekleştirdiğimiz, sayısız işlerde kazandığımız tecrübelerimizi bu projeye aktarıyoruz" şeklinde konuştu. Özdemir, "Havalimanını işletmeye açtığımız andan itibaren 25 yılın sonunda toplam KDV dahil 26 milyar 140 milyon euroyu devlet bütçesine kazandıracağız" dedi.


BAĞLANTI YOLLARI 2016'DA DEVREDE

Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin, havalimanı tamamlandığında Türkiye'nin, Amerika ve Batı Avrupa ile Afrika, Asya ve Uzak Doğu arasında önemli bir transfer merkezi haline geleceğini kaydetti. Bilgin, havalimanının bağlantı yollarının 2016'da devreye alınacağını söyledi.



Takvim 


Geri Dön