25 / 04 / 2024

Ramazan Aslan: Gayrimenkul sektörünün önü açık

Ramazan Aslan: Gayrimenkul sektörünün önü açık

Gaziantep Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Ramazan Aslan, gayrimenkul sektörünün Ramazan bayramı sonrasında ciddi anlamda ivme kazanacağını düşündüklerini söyledi



Aslan, küresel mali krizin etkileri açısından 15 Ocak'tan sonra bir iyileşme sürecine girildiğini ancak, bu süreci bazı unsurların desteklemesi gerektiğini belirtti. Dövizin stabil hale gelmesinin önemli olduğunu ve bunun gerçekleştiğini ancak, sektör açısından faiz oranlarının da büyük önem taşıdığını dile getiren Aslan, şöyle konuştu:

"Faiz denince tüketicinin aklına, konut ve iş yeri kredi faiz oranları geliyor. Bu tabii ki önemli bir parametre ancak, bizim için en az onun kadar önemli başka bir parametre de mevduata verilen faiz oranları. Mevduata verilen faiz oranları tek haneli rakamlara düştü. Bizim için yüzde 10'luk faiz oranı psikolojik bir noktaydı, o nokta kırıldı. Bugün bankalar yıllık yüzde 8,5, 9 gibi rakamlarla mevduat toplamaya çalışıyor. Kredilendirilen konut ve iş yerlerinde de bizim için yine çok önemli bir psikolojik sınır aylık yüzde 1'di. Şimdi bakıyoruz 23 Ağustos itibariyle Türkiye'de piyasa yapıcı büyük bankalardan bir iki tanesi 5 yıllık vadeyi 0,99'a çekti. Bu çok önemli. Bugün tüketici 5 yıl vadeyle 0,99 faiz oranıyla komisyonsuz bin lira gibi son derece ekonomik bir dosya masrafıyla konut finansmanını temin edebiliyor."

Aslan, gelişmelerin piyasaya yansıyacağını ancak 2006 öncesi gibi inanılmaz derecede bir yansıma beklemediklerini vurguladı. 15 Ocak sonrasında gayrimenkul sektörünün bir ivme kazandığını, gelişmelerin bu ivmeye katkı sağlayacağını dile getiren Aslan, şunları anlattı: "Gayrimenkul sektörünün Ramazan bayramı sonrasında, eylül sonu ekim başıyla birlikte ciddi anlamda ivme kazanacağını düşünüyoruz. Rakamlar hala çok uygun. Artık bundan sonra geçen her gün konut ve iş yeri satımında piyasalara artı olarak yansıyacak, sektörün önü açık. Konut almak için uygun zaman."
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Sektör bayramı bekliyor

Gaziantep Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Ramazan Aslan, gayrimenkul sektörünün Ramazan bayramı sonrasında ciddi anlamda ivme kazanacağını düşündüklerini söyledi.

Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel mali krizin etkileri açısından 15 Ocak'tan sonra bir iyileşme sürecine girildiğini ancak, bu süreci bazı unsurların desteklemesi gerektiğini belirtti.

Dövizin stabil hale gelmesinin önemli olduğunu ve bunun gerçekleştiğini ancak, sektör açısından faiz oranlarının da büyük önem taşıdığını dile getiren Aslan, şöyle konuştu:

"Faiz denince tüketicinin aklına, konut ve iş yeri kredi faiz oranları geliyor. Bu tabii ki önemli bir parametre ancak, bizim için en az onun kadar önemli başka bir parametre de mevduata verilen faiz oranları. Mevduata verilen faiz oranları tek haneli rakamlara düştü. Bizim için yüzde 10'luk faiz oranı psikolojik bir noktaydı, o nokta kırıldı. Bugün bankalar yıllık yüzde 8, 5, 9 gibi rakamlarla mevduat toplamaya çalışıyor.

Kredilendirilen konut ve iş yerlerinde de bizim için yine çok önemli bir psikolojik sınır aylık yüzde 1'di. Şimdi bakıyoruz 23 Ağustos itibariyle Türkiye'de piyasa yapıcı büyük bankalardan bir iki tanesi 5 yıllık vadeyi 0,99'a çekti. Bu çok önemli. Bugün tüketici 5 yıl vadeyle 0,99 faiz oranıyla komisyonsuz bin lira gibi son derece ekonomik bir dosya masrafıyla konut finansmanını temin edebiliyor."

Aslan, gelişmelerin piyasaya yansıyacağını ancak 2006 öncesi gibi inanılmaz derecede bir yansıma beklemediklerini vurguladı. 15 Ocak sonrasında gayrimenkul sektörünün bir ivme kazandığını, gelişmelerin bu ivmeye katkı sağlayacağını dile getiren Aslan, şunları anlattı:

"Gayrimenkul sektörünün Ramazan bayramı sonrasında, eylül sonu ekim başıyla birlikte ciddi anlamda ivme kazanacağını düşünüyoruz. Rakamlar hala çok uygun. Artık bundan sonra geçen her gün konut ve iş yeri satımında piyasalara artı olarak yansıyacak, sektörün önü açık. Konut almak için uygun zaman."
Vatan


Geri Dön