20 / 04 / 2024

Ramazan Doğru Adana'nın imar planını değerlendirdi!

Ramazan Doğru Adana'nın imar planını değerlendirdi!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Peyzaj Mimarları Odası Adana Şube Başkanı Ramazan Doğru, Adana’da standart ve kriterlerine uygun projeli bir park bulunmadığını söyledi.



Adana’da yapılan peyzaj çalışmalarını eleştiren Başkan Doğru, çok az sayıda şehrin sahip olduğu iklim ve verimli toprakların değerlendirilemediğini söyledi.

 

“ADANA KÖY GÖRÜNÜMLÜ BİR ŞEHİR”

Adana’nın köy görümüne sahip olduğunu ve Adana’nın köy halini anlatmanın çok zor olduğunu ifade eden Başkan Doğru bir çok imkan ve olanağın olmasına rağmen bunların amacına uygun kullanılamadığını söyledi. Başkan Doğru, “Adana köy görünümlü bir şehir. Adana’da çok rahat bitkisel üretimi ve bitki dikimi yapılabiliyor. Ancak park dediğimiz şey birazda insanların yaşamasına uygun belli bir düzene göre oluşmuş yapılardır. Yani fiziksel mekanlar arasında, rastgele orman olmuş alanlar değil.” dedi.

 

“ÖNCE İNSANLARIN AÇLIK SORUNUNU ÇÖZMEK LAZIM”

Şehirlerde öncelikli olarak açlık sorununu çözmek gerektiğini belirten Başkan Doğru, “Bildiğimiz gibi  Adana  işsizlik bakımından birinci sırada ve bu aslında her şeyi özetliyor. Öncelikli olarak insanların açlık sorunun çözmeniz gerekiyor. Açlık sorunu çözülen insan artık işte bu gibi şeyleri de ihtiyaç olarak hissetmeye başlıyor. Lüks anlamında değil bu da bir ihtiyaç... Yani park gibi yapılara önem verilmesi gerekirken diğer taraftan da insanların açlık sorununu ortadan kaldıracak çalışmaların yapılması gerekiyor.” diye konuştu.

 

“ADANA’DA PARK OLARAK ADLANDIRABİLECEĞİMİZ MEKAN YOK”

İnsanların ihtiyaçlarını giderebilmesi için imar planları yapılırken park olarak belirli yerlerin ayrıldığını belirten Başkan Doğru, “Ancak imara açılan yerlere binalar yapıyor, bazen yollar geç açılıyor ama parklar bir türlü yapılmıyor. Yoksa imar alanının boyutuna göre belli oranlarda yeşil alan bırakılıyor. Ama bu yeşil alanların üretilmesi çok geç yapılıyor. Belediyeler ya güç ya da imkan bulamıyor. Kamulaştırma yapmaları gerekiyor, park olan yerleri bir bakıyorlar ki ev olmuş. İşte kaçak yapılaşmalar oraya kadar virüs gibi girmiş. O nedenle Adana’da henüz bir park olarak adlandırabileceğimiz mekan ne yazık ki yok. Adana’daki Atatürk Parkı, Türkiye’nin ilk projeli parklarından biridir. Fakat nedense tanık olduğum yaklaşık 30 yıllık süre içinde, her gelen belediye yönetimi Atatürk Parkı’nda bir şey yapmak adına aslında geçmişin tüm izlerini ortadan kaldırmıştır. Restorasyon denilen bir çalışmanın yapılması gerekirken, herkes gösteriye yönelik, gösteriş düşkünlüğüne bağlı işler yapmış. Bunun içinde ne uzmanları ile konuşmuşlardır, ne görüşmüşlerdir ne de uzmanların söylediği şeylere kulak asmışlardır. Şimdi gelinen nokta ortada...” dedi.

 

“ATATÜRK PARKI’NA BİTKİ DOLDURULMUŞ”

Atatürk Parkı içerisinde çok fazla doldurulmuş bitki olduğunun altını çizen Başkan Doğru, “Başta Atatürk Parkı olmak üzere diğer parklarımızda temizlenmesi gereken doldurulmuş çok fazla bitki var. Örneğin Atatürk Parkı temizlenmeli ve ilk projesindeki bitkiler kalmalıdır. Geçmişte insanlar parka rahat gelsin diye temizlik yapıldı ancak sonrasında iki kat bitki dikildi. Tamam burada daha çok emek veriliyor ve daha çok güzellik yaratılmak isteniyor ama o kadar çok bitki dikmeye gerek yoktu. Eski bitkiler de buraya o havayı veriyordu zaten. Ama Adana’da maalesef parka yaklaşım bu...” şeklinde konuştu.

 

“ADANA DİĞER İLLERE GÖRE DAHA PLANSIZ BİR ŞEHİR”

Başkan Doğru ayrıca Adana’nın hemen hemen bütün kentlerden daha fazla plansız bir alana sahip olduğunu belirterek, “Bu durumun acilen düzeltilmesi gerekiyor. Çünkü bunları düzeltmeden kenti düzeltemezsiniz. Bunların düzeltilmesi çok önemli maliyetler getiriyor. O nedenle de belediyeler buna cesaret edemiyor. Öte yandan bu sorunlar, bazen politik sorunlar olarak da karşılarına çıkabiliyor. Kentin yeni gelişme alanlarını dikkate alarak belediyelerin yola çıkması gerekiyor.” dedi.


İlkhaber Gazetesi


Geri Dön