29 / 03 / 2024

Rami Kışlası şehir müzesi olacak!

Rami Kışlası şehir müzesi olacak!

Sultan III. Mustafa döneminde yaptırılan 220 bin metrekare alana sahip tarihi kışla, içinde Tarih ve Medeniyet ile Eyüp El Ensari Panorama Müzesi'nin de bulunduğu şehir müzesine dönüştürülecek.



Sultan III. Mustafa döneminde yaptırılan 220 bin metrekare alana sahip Rami Kışlası, şehir müzesine dönüştürülecek.  


Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rami Kışlası Şehir Müzesi'nin, sadece İstanbulluların değil tüm Türkiye'nin göz bebeği olacağını söyledi.


Tarihi kışlanın müze, kütüphane ve 220 bin metrekarelik peyzaj düzenlemesiyle İstanbul'un en önemli odak noktalarından biri olmaya aday olduğunu belirten Aydın, yapının, çalışmaların ardından hizmete sunulacağını ifade etti.


Proje kapsamında, tarihi binanın yeri, boyutları, ulaşılabilirliği, müze programına uygunluğu göz önünde bulundurularak, şehir müzesi olmasının kararlaştırıldığını vurgulayan Aydın, şöyle devam etti:


"Kışlanın tamamlanmasıyla çevresindeki yapıların da iyileştirilmesi öngörüldü. Tek bir kapıdan girişin yapılacağı müzede, ziyaretçilerin gezebileceği büyük bir avlu ve iç mekanlar da inşa edilecek. Koridorlarla geçişlerin sağlanacağı avluda, sergi salonları ve gezi mekanları yapılacak. Ayrıca, ziyaretçiler için kafeteryalar, kitapçı dükkanları, hediyelik eşya satış birimleri ile geleneksel el sanatlarının yapımını, tanıtımını ve satışını içeren atölyeler de yer alacak. Mevcut tarihi binanın dokusunu bozmamak için bitişiğine kışla yapısına uygun, çağdaş teknoloji kullanılarak yapılacak kütüphane 3 milyon kitap kapasitesi ve sınırsız dijital kayıt imkanı ile 75 bin metrekarelik inşaat alanına sahip olacak."


Aydın, içinde Tarih ve Medeniyet ile Eyüp El Ensari Panorama Müzesi'nin de bulunacağı şehir  müzesinin, bölgeye ekonomik ve kültürel açıdan büyük katkı sağlayacağını vurguladı. 


Bölgenin zaten hareketli olduğunu ancak müzeyle Eyüp'ün önemli bir kazanım elde edeceğini aktaran Aydın, "Sadece bölgede ikamet edenler için değil tüm İstanbul için önemli bir değer olacak" ifadelerini kullandı. 


 


- Rami Kışlası 


 


Eyüp ilçesindeki Rami Kışlası (Asakir-i Mansure-i Muhammediye Kışlası), III. Mustafa döneminde (1757-1774) yaptırıldı. II. Mahmut döneminde, 1828-1829 yıllarında yenilenen ve büyütülen kışlaya, Yeniçeri Ocağı'nı ortadan kaldıran II. Mahmut'un yeni kurduğu orduya "Asakir-i Mansure-i Muhammediye adını vermesi nedeniyle Asakir-i Mansure-i Muhammediye Kışlası denildi.


Mühendishane öğrencileri, 1836-1837'de Rami Kışlası'ndaki Mekteb-i Harbiye'ye taşınınca kışla "Fünun-ı Harbiye-i Mansure" adıyla anılmaya başlandı.


Cumhuriyet döneminde de orduya hizmet veren Rami Kışlası, 1980'li yılların başında Genelkurmay tarafından dinlenme ve istirahat alanı yapılmak şartıyla İstanbul Belediyesi'ne devredildi. 


Kışla, 1986'da, dönemin Belediye Başkanı Bedrettin Dalan tarafından geçici olarak gıda toptancılarına tahsis edilmişti. 


AA


Geri Dön