26 / 04 / 2024

Rant ve lüks vergisi geliyor!

Rant ve lüks vergisi geliyor!

64. hükümetin programı belirginleşti. Merkez Bankası'nın para politikası ve bu politika için araçlarını bağımsız bir şekilde belirleyeceği ifadesi yeni hükümet programında yer almadı.




Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 64. hükümet programının en dikkat çekici bölümleri Merkez Bankası'nın politika belirlemedeki bağımsızlığına yapılan vurgunun kaldırılması ile rant ve lüks vergisinin hükümet programına girmesi oldu. Eski hükümet programlannda, "Merkez Bankası, fiyat istikrannı sağlamak için uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edecektir" ifadesi, "Merkez Bankası'nın fiyat İstikrannı sağlamak İçin uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi, esas olmaya devam edecektir" şeklinde değiştirildi. 


"Enflasyon hedefleri, hükümetimiz ve Merkez Bankası tarafından üçer yıllık vadeler İçin belirlenecek ve kamuoyuna duyurulacaktır" cümlesinden de "kamuoyuna duyurulacaktı f ifadesi çıkarıldı. Programda ekonomiyle ilgili bölümler şöyle oldu:


İşte vaatler 


Tüm İşçi ve Bağ-Kur emeklilerine önümüzdeki dönemde yıllık ilave 1.200 TL verilecek. Esnaf emekli aylıklarından sosyal güvenlik destek prim kesintisi kaldınlacak. Asgari ücretin 1.300 TL*ye yükseltilmesi için teklifte bulunulacak. Yapılan İşin tehlike sınıfına göre, asgari ücrette farklılaştırma sağlanacak. Yüzde 6 oranındaki işveren sigorta prim indiriminde 10 işçi zomnluluğu kaldınlacak. Muhtariann maaşı 950'den 1300 Tl/ye çıkanlacak. 65 yaş aylığında kesinti olmayacak. Polislerin 2200 olan ek göstergesi 3000'e çıkarılacak. Polislerin maaşlarında 240 lira İle 560 lira arasında artış sağlanacak. Er ve erbaşların harçlığı 30 liradan 100 liraya çıkacak. Uzman erbaşların 2200 olan ek göstergeleri 3000'e çıkarılacak. Astsubay emeklileri İçin İntibak yapılacak. Geçici köy korucularının şartlan iyileştirilecek. Yemde ve gübrede KDV kaldırılacak. Emek yoğun sektörlerde sembolik kirayla anahtar teslimi fabrika binası yapılacak. 




Lüks vergisi nedir?




Primler sil baştan 


Genel Sağlık Sigortası (GSS) İçin yapılan gelir testi ve prim ödemeleri gözden geçirilecek. Kısmi süreli çalışanlann GSS ile ilgili somnlan çözülecek. Sosyal destek alanlar işe girdiğinde sigorta primine destek sağlanacak. Toplum yararına çalışma programlarında ailesinde çalışan olmayanlara öncelik verilecek. TOK! emekliler için uygun konutlar yapacak. Prim yapılandırmalan ekonomik kriz ve doğal aletler gibi haller dışında uygulanmayacak. 



KIDEM İÇİN DÜZENLEME


 Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü için sosyal taraflarla diyalog içinde düzenleme yapılacak. İşgücü piyasalarına esneklik sağlayan çalışma biçimleri mevzuata eklenecek. 



Fiyat İstikrarı 


Para politikalannın temel amacı fiyat istikrannı sağlamak ve sürdürmek olacak. Para politikası, finansal istikran da gözetecek ve fiyat istikrannı sağlama amacı İle çelişmemek kaydıyla büyüme ve İstihdam polltlkalannı destekleyecek. Dalgalı döviz kum rejimi sürdürülecek. Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi, esas olmaya devam edecektir. 



Yeni vergiler yolda 


Yatırımların üretken alanlara yönlendirilmesi ve tasarrufların artırılması için, gayrimenkul rantlarından kamunun pay almasına yönelik çalışma yapılacak. 

Taşınmaz alımlarında kullandırılan kredilerdeki vergi istisna ve muafiyetler, gözden geçirilecek. Lüks ve/veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim mallannı caydırıcı vergilendirme yapılacak. 



Faizsiz finansa mekanizma


FAİZSİZ finans alanında koordinasyonu sağlayacak bir mekanizma oluşturacak, bu alana uygun etik ilkeleri ve kurumsal yönetim ilkeleri belirlenecek. 

Ürün ve hizmet çeşitliliği artırılacak. AB*ye uygun olarak kamu İhale sistemi reforme edilecek. İstisna hükümleri daraltılacak, yeni ihale yöntemleri sisteme dahil edilecek. Saydamlığın artırılması ve rekabetin sağlanması için bütün ihale sonuçlannın yayımlanması iyileştirilecek. Elektrik, gaz, su gibi sektörler İçin İhale kanunu çıkarılacak. 



Projeler devam 


NÜKLEER enerjide anlaşması imzalanan iki santralin yanında 3. santralin yapımına başlanacak. Otoyol ve köprülerle çevrilmiş Marmara Ringi oluşturulacak. Kanal İstanbul Projesl'nln çalışmalarına devam edilecek.  Ankara  merkezli hızlı tren çekirdek ağı 3 bin 623 kilometreye çıkanlacak. İstanbul Yeni Havalimanı hayata geçirilecek. Milli bölgesel uçak yapımına başlanacak. Tüm İllerde konutlara doğalgaz iletimi tamamlanacak. 



Yeşil alan yükseldi 


HER yıl 100 milyar TL'yi aşan kamu alımlan, yeniliği, yenileştirmeyi,yenilikçi girişimciliği teşvik edecek etkili bir politika aracına dönüştürülecek. Girişimcileri desteklemek için erken aşamaya yönelik bir fon kurulacak. Nitelikli insan gücü için çalışma izni sürecini hızlandıracak özel bir Turkuaz Kart Sistemi geliştirilecek. 

Nitelikli yabancı uyruklu çalışanlann ve ailelerinin İkamet iznine ilişkin süreçler kolaylaştınlacak. Kentsel dönüşüm projelerinde sukuk gibi yeni finansman anaçları kullanılacak. Kentsel dönüşüm yapılması şartıyla, izinsiz yapılara elektrik ve su bağlanacak. Şehirlerde kişi başına 10 metrekare olan yeşil alan şartı, 15 metrekareye çıkarılacak. 10 MW altındaki HES'lere izin verilmeyecek.



Kınık Gazetesi


Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


3-6 ay ve 1 yıl içinde yapılacak eylem planı Başbakan Davutoğlu tarafından açıklandı. Kamuoyunda rant vergisi olarak anılan ve imar planı değişikliği ile ortaya çıkacak değer artışından kamunun pay almasını öngören düzenleme Mart ayına kadar çıkıyor.


Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı 3 ay, 6 ay ve 1 yıllık eylem planında, seçim öncesi yer alan tüm vaatler yer alırken, yanına yenilerin eklendiği de ortaya çıktı. 21 Mart’a kadar yapılacak ilk 3 aylık paket içinde yeni esnek çalışma biçimlerinin getirilmesi ve bunun pilot olarak kamu kurumlarında uygulanması dikkat çekti. Bir diğer dikkat çeken nokta rant vergisinin de 3 ay içinde geleceğinin Davutoğlu tarafından bizzat açıklanması oldu.

 

Emeklinin, muhtarın, polisin öğrencinin cebine para girecek

 

Asgari ücret artacak

 

Davutoğlu, kıdem tazminatı sisteminin tarafların uzlaşısıyla değiştirileceğini vurgularken, kamuoyunda ‘rant vergisi’ olarak anılan ve imar planı değişikliklerinden kamunun pay almasını sağlayan düzenlemenin de üç ay içinde yapılacağını açıkladı.

 

‘Esnek çalışma kamudan başlayacak’

 

Seçim öncesi söz verildiği gibi asgari ücret 1300 liraya çıkarılacak. Ancak Başbakan Davutoğlu, asgari ücretin artmasından dolayı özel sektörde yaşanabilecek sıkıntılara yönelik olarak ilave tedbir alınacağını da sözlerine ekledi.

 

 

Esnafa 30 bin liraya kadar faizsiz kredi

 

- Er ve erbaşların harçlığı 30 TL’den 100 TL’ye yükseltilecek.

 

- Esnafa 30 bin TL’ye kadar faizsiz kredi desteği verilecek.

 

- Küçük ve orta ölçekli işletmelerin TSE ve patent belgelerinin maliyetlerinin Devlet tarafından karşılanması sağlanacak.

 

- Yoksul ailelere belirli ölçütlerle internet erişimi sağlanacak.

 

- Kentsel dönüşüm kapsamına girmek şartı ile izinsiz yapılara elektrik ve su bağlanacak.

 

- Yurtdışında yaşayan vatandaşların askerlik bedeli 6.000 evrodan 1.000 euroya düşürülecek

 

- Basit usulde vergilendirilen esnafın yıllık 8 bin TL’ye kadar kazançlarından vergi alınmayacak.

 

- Elektronik T.C. Kimlik Kartı’nın vatandaşlara dağıtımına başlanacak.

 

- Kendi işini kurmak isteyen gençlere proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek verilecek.

 

- Yeni işkuran gençlere 3 yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanacak

 

- İşletme büyüklüğü 5 dekar altındaki meyve, sebze, süs bitkisi, ıtri-tıbbiaromatik bitki yetiştiriciliği yapan çiftçilere destekleme düzenlemesi yapılacak.

 

Başkan adayına para


Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı eylem planı, Türk siyasetinde radikal değişiklikler öngörüyor. Buna göre Cumhurbaşkanlığı seçiminde olduğu gibi; milletvekili ve belediye başkan adaylarına seçim dönemlerinde ‘nakdi yardım’ yapılabilmesine imkan tanınacak. Siyasi partilere yapılacak bağışlar elektronik ortamda ilan edilecek. Bu eylem çerçevesinde şu adımlar atılacak:


- Siyasi Etik Kanunu çıkarılacak.


- Siyasetin finansmanın şeffaflaşmasına yönelik yasal düzenleme yapılacak. Milletvekili ve belediye başkan adaylarına yapılacak nakdi yardımların, kendi adlarına açılmış seçim hesaplarına yatırılmasını sağlayacak düzenleme yapılacak, adaylara ve siyasi partilere yapılacak aynî ve nakdî yardımlara ilişkin düzenlemeler getirilecek.


- Siyasi partilere yapılan bağış miktarı elektronik ortamda ilan edilecek. Seçim hesapları ile yapılan harcamaların denetiminin yapılması ve sonuçlarının elektronik ortamda ilan edilmesi sağlanacak.


Vatan 



Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ak Parti’nin seçim beyannamesinde yer alan asgari ücret, taşeron işçisine kadro, esnafa faizsiz kredi vaatlerini gerçekleştirmek için tek tek tarih verdi. Davutoğlu, Kanal İstanbul için 6 ay içinde yasa çıkacağını söyledi.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin seçim beyannamesinde olan vaatlerin tamamının 3 ay içinde hayata geçeceğini açıklarken reform paketlerinin gerçekleşme sürelerini ise 3 ay, 6 ay ve 1 yıl olarak kademelendirdi. Davutoğlu; asgari ücret, taşeron işçisine kadro, esnafa faizsiz kredi, gençlerin genel sağlık sigortası primlerinin sıfırlanması, Kanal İstanbul projesi gibi vaat ve reformların gerçekleşme takvimini tek tek açıkladı. 

 

Eylem Planı’ndaki 10 başlığı bir haftada hayata geçirme sözü veren Davutoğlu, bu 10 maddeyi de şöyle sıraladı:

 

 Eylem planın uygulanmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararı çıkarıyoruz. 

 Reformların koordinasyonu ve izlenmesi kurulu ile reform grubu oluşturuyoruz. 

 Gençlerimize proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek vereceğiz. 24 Aralık Perşembe günü gerçekleştireceğimiz girişimcilik Ödül Töreni’nde bu düzenlemenin ilk adımını atacağız. 

 Gençlerimize 100 bin liraya kadar faizsiz kredi sürecini başlatıyoruz.

 Bir haftayı beklemeden imzaladığımız kararla lisans öğrencilerinin aldığı 350 lira olan burs ve kredi miktarını 400 liraya çıkardık. 

 Çeyiz hesabı uygulamasını başlatarak çeyiz hesabında biriktirilen paranın yüzde 20’si oranında destek sağlamaya başlıyoruz. 

 Esnafa 30 bin lira faizsiz kredi desteği verilecek. 

 İşletme büyüklüğü beş dönümün altında olan meyve, sebze, süs bitkisi ve ıtri, tıbbi aromatik bitki yetiştiricisi çiftçileri desteklemeye yönelik düzenlemelerle ilgili tüm kararlar da çıkarılacak. 

 Çiftçilere seraların modernizasyonu için faizsiz kredi desteği başlayacak. 

 Seralara ticarethane fiyatı yerine sulama suyu elektrik fiyat uygulamasını başlatılacak.

 

Asgari ücret 1300 TL

Davutoğlu’nun 3 ay içinde hayata geçeceğini açıkladığı vaatlerden bazıları şöyle:

 Asgari ücret 1300 lira olacak. İşçilere yönelik bu düzenlemeyi gerçekleştirirken işverenlerimizin rekabet gücünü zaafa uğratmayacak düzenlemeler yapılacak. KOBİ’ler üzerindeki yük azaltılacak.

 Emeklilere yıllık ilave 1200 lira verilecek.

 Çalışan emeklilerin maaşlarından kesilen sosyal güvenlik destek primi kesintisi kaldırılacak.

 65 yaş aylığı alanlar kimin yanında yaşarsa yaşasın maaşını alacak.

 Konut hesabı uygulaması başlatılacak.

 Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesi sağlanacak.

 Çalışanların doğuma bağlı izin ve hakları güçlendirilecek.

 Çalışan kadınlara ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü çocukta 6 ay yarı zamanlı ve tam ücretli çalışma hakkı sağlanacak.

 

Gençlere GSS affı

 Kentsel dönüşüm yapılması şartıyla izinsiz yapılara elektrik ve su bağlanması sağlanacak. Ancak istismara izin verilmeyecek.

 Tarihsel kahramanların belgesel, dizi ve filmlerinin yapılması desteklenecek. Bilgisayar oyunları üretilmesi teşvik edilecek.

 Basit usulde vergilendirilen esnaftan yıllık 8 bin liraya kadar kazançlarından vergi alınmayacak.

 İlk kez iş bulan gençlerin ücretleri 1 yıl boyunca devlet ödeyecek.

 Gençlerin genel sağlık sigortası prim borçları sıfırlanacak.

 Yeni iş kuran gençlerden 3 yıl vergi alınmayacak.

 Yem ve gübrede KDV kalkacak.

 

Bürokrasi azaltılacak

6 ayda yapılacak reformlar da demokratikleşme, adalet, ekonomi, kamu, eğitim gibi başlıklarda duyuruldu. Bu reformlar da şöyle:

 Sağlıkta yerli ilaçların fiyatlandırma ve ruhsatlandırma süreçleri iyileştirilecek.

 Vergi beyannameleri ile sosyal güvenlik bildirgeleri birleştirilecek.

 TCDD yeniden yapılandırılacak.

 Kanal İstanbul için yasal düzenleme yapılacak.

 Yatırımlarda bürokrasi azaltılacak.

 Şirket kuruluşu ve tasfiyesi kolaylaştırılacak.

 İslami finans geliştirilecek.

 

Kıdem tazminatı masada

Başbakan’ın açıklamalarına göre 3 aylık süreçte yapılacak reformlar da şöyle:

 İmar değişikliklerinden ortaya çıkan değer artışından kamu pay alacak.

 Çalışma hayatına esneklik sağlayacak düzenlemeler yapılacak.

 Kıdem tazminatı için tüm taraflarla masaya oturulacak.

 Asıl işlerde çalışan taşeronlar kadroya alınacak.

 İstanbul Tahkim Merkezi hayata geçecek.


Milliyet



Haber Gazete Kadıköy Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Son yıllarda çok konuşulan "rant vergisi" yeniden gündeme geldi. Kentsel dönüşümün merkezindeki Kadıköy rant vergisinden en çok etkilenecek ilçelerin başında geliyor Geçen yıl konuşulan rant vergisi bir kez daha gündemde. Peki rant vergisi hayata geçerse mülk sahiplerini ve konut üreticilerini neler bekliyor? Rant vergisi yasallaşırsa, devlet imar planı değişikleri ve kamu yatırımları sonucunda oluşacak gayrimenkul değer artışlarından vergi alacak. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde metro, metrobüs ve AVM gibi projeler konut ve arsa fiyatlarının artmasına neden oldu. Önümüzdeki dönemde gayri menkullerin fiyatlarında artış olması bekleniyor. 


NASIL UYGULANACAK? 

Boş bir arsa üzerinde imar değişikliği olur ya da emsal artışı düşük olan bir yerin emsal değeri artırılırsa bu değişiklikten doğacak kardan devlet payını alacak. Vergiler sadece boş araziler üzerinden alınmayacak. Örneğin; 10 katlı olması gerekirken, belirli imar değişikliklerinden sonra 20 katlı olmasına izin verilen bir inşaatın sahibinden de rant vergisi alınacak. Geçtiğimiz dönemde bu tarz değişikliklerden sonra ortaya çıkan kar mülkün sahibinde kalıyordu. Ancak rant vergisi hayata geçirilirse bu karın bir kısmı kamu tarafından alınacak. 


EN ÇOK ARTIŞ KALAMIŞ'TA 

Rant vergisi yasallaşırsa bundan en çok etkilenecek bölgelerin başında Kadıköy geliyor. 45-65 yaş kesiminin yaşadığı Kalamış'ta gayrimenkul fiyatları geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 25'e yakın oranda artış gösterdi. Gayrimenkul Danışmanlık Firması Keller Williams Anadolu Yakası'nın gözde semtlerinin başında gelen Kalamış emlak piyasasını değerlendirdi. Danışman, İnşaat Mühendisi Zafer Koksal; "Özellikle son birkaç yıldır neredeyse her sokakta kentsel dönüşüm ile yenilenen 2 veya 3 inşaat görmeye alıştık. Binaların yenilenmesinin semtte rakamları doğrudan etkilediğini belirtebiliriz" değerlendirmesini yaptı. Kalamış bölgesinin gayrimenkul fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 25 civarında artış gösterdiğini belirten Koksal, "Bu durum gösteriyor ki önümüzdeki yılda da rakamlar yükselen bir grafik izleyecek. Yenilenen binaların metre kare satış fiyatları oldukça yüksek. Yatırımcılar marina manzarasına karşı yenilenen bir gayri menkule yatırım yapmak istiyorsa metre kare fiyatı için 6 ila 8 bin doları gözden çıkartmaları gerekiyor. Anadolu Yakası' nda genellikle 3+1 veya 4+1 geniş daireler tercih edilirken ne yazık ki 2+1 dairelere olan arzın talebin üstüne çıktığını gözlemliyoruz." dedi. 


Gazete Kadıköy


Geri Dön