25 / 04 / 2024

Rant vergisi inşaat sektörünü olumlu etkiliyecek!

Rant vergisi inşaat sektörünü olumlu etkiliyecek!

Onursal AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün "Başbakanımız ve bakanlarımızın uzun süredir üzerinde çalıştıkları imar rantının vergilendirilmesiyle ilgili kanun tasarısı gayrimenkul ve inşaat sektörünü oldukça olumlu etkileyecek" dedi.



GEÇTİĞİMİZ hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan "Kamuda Şeffaflık Paketi" kapsamında yer alan imar vergisi düzenlemesi inşaat sektöründe büyük yankı uyandırdı. Kamunun imar planı değişikliklerinde pay almasının önünü açan tasarıya sektör temsilcilerinden destek geldi. 

Kanun tasarısının gayrimenkul ve inşaat sektörü açısından "yüzyılın reformu" olduğunu kaydeden Onursal AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, şunları söyledi "Sayın başbakanımız ve bakanlarımızın uzun süredir üzerinde çalıştıkları imar rantının vergilendirilmesiyle ilgili kanun tasarısı gayrimenkul ve inşaat sektörünü oldukça olumlu etkileyecek. 


Bundan önce yapılan imar planı değişikliklerinde, sadece kamu ortaklık payı ve düzenleme ortaklık payı adı altında arsaların imar mevzuatı kanununda belirlenmiş zorunlu terk edilmesi gereken alanların dışında elde edilen rantın kamuya herhangi bir getirişi yoktu. 


Yani, arsadaki değer artışı devlete herhangi katkı sağlamıyordu. Bu kanunla birlikte bu durumun ortadan kalkacağı öngörülüyor." Onur Öngün, bu noktada kamunun alacağı bedelin ya da arsa payının hesaplanabilmesi için plan değişikliği yapılacak bölgedeki arsa değerinin çok iyi tespit edilmesi gerektiğini ifade ederek, bu değeri belirlemek için kurulacak komisyonun uzman kişilerden oluşturulmasının reform niteliğindeki kanunun doğru uygulanması açısından en önemli unsur olduğuna dikkati çekti. 


Anadolu


Geri Dön