26 / 04 / 2024

Rayiç bedel tapu harcı ne kadar?

Rayiç bedel tapu harcı ne kadar?

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Harç, rayiç bedel üzerinden hesaplanıyor. Peki, rayiç bedel tapu harcı ne kadar?



Rayiç bedel tapu harcı ne kadar?

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Harç, rayiç bedel üzerinden hesaplanıyor.


Rayiç bedel, satışa konu olan konutun değerini belirliyor.  Rayiç bedel, güncel piyasa koşullarına göre belirleniyor. Rayiç bedel; piyasa değeri ve emlak vergisi bedelini baz alan değer olmak üzere iki şekilde karşımıza çıkıyor. 


Konutun rayiç bedeli hesaplamaları bazı kıstaslar baz alınarak yapılıyor. Örneğin, konutun bulunduğu semt, konutun manzarası, konutun ulaşım olanakları gibi..


Konutun rayiç bedeli, gayrimenkulün türüne göre defterdarlıklar veya mal müdürlükleri tarafından tespit ediliyor. Belirlenen bu bedel doğrultusunda ise, gayrimenkul satışları yapılıyor.


Taşınmaz satışlarında ödenecek harç ise rayiç bedelden düşük olmayan gerçek satış değeri üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor.


Örneğin, taşınmazın gerçek satış değerinin 200 bin TL olduğunu düşünelim. Bu durumda alıcı da satıcı da ayrı ayrı 4 bin TL tapu harcı ödemek ile mükellef oluyor.


Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesilir.


Daire satışında DASK yapılır mı?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön