19 / 04 / 2024

Rayiç bedele itiraz edilebilir mi?

Rayiç bedele itiraz edilebilir mi?

Bir mülkün bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedeli olan rayiç bedelin belirlenmesinde semt, ilçe mahalle, manzara, sokak gibi unsurlar göz önüne alınıyor. Peki, rayiç bedele itiraz edilebilir mi?



Rayiç bedele itiraz edilebilir mi?

Rayiç, kelime anlamı olarak bir malın satış değeri anlamına geliyor.  Rayiç bedel ise 6292 sayılı kanuna göre: "Bu Kanun hükümlerine göre satılacak taşınmazların 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu veya 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre tespit ve takdir edilen bedeldir.” olarak tanımlanıyor.


Kısaca bir mülkün bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedeli olan rayiç bedelin belirlenmesinde arz – talep dengeleri, semt, ilçe mahalle, manzara, ulaşım, sokak gibi unsurlar göz önüne alınıyor. 


Ayrıca semtteki konutun rayiç bedeli hesaplanırken, konutun bulunduğu konum en önemli hususlar arasında yer alıyor. 


Konutun şehir merkezinde veya merkez dışında bulunması rayiç bedeli belirleyen en önemli faktör olarak karşımıza çıkıyor.


Konuma ek olarak; Alışveriş merkezleri, dükkanlar, eğlence merkezleri ve önemli konut projeleri; Eğitim merkezleri; Merkezi lokasyon; Sosyo – ekonomik durum gibi etkenler de rayiç bedeli etkileyen unsurlar arasında bulunuyor. 


Söz konusu bedel, piyasa koşulları çeşitli etkilere bağlı olarak yine piyasa tarafından belirleniyor. Kişilerin istek ve arzusu ile belirlenmiyor.


Rayiç bedel tespitleri, gayrimenkulün türüne göre defterdarlıklar veya mal müdürlükleri tarafından yapılıyor. Belirlenen bu bedel doğrultusunda ise, gayrimenkul satışları yapılıyor. Peki, rayiç bedele itiraz edilebilir mi?


Rayiç bedele itiraz..

Kimi belediyeler açıkladı rayiç bedellere 1 ay içerisinde itiraz kabul ederken, kimi belediyeler ise rayiç bedeller konusunda itiraz kabul etmiyor. Özellikle 2b arazi rayiç bedeline itiraz davası açılamıyor.


Bu nedenle rayiç bedeller hakkında ilgili belediye ile irtibata geçilmesi gerekiyor.



Rayiç bedel tespit tutanağı!



Geri Dön