28 / 03 / 2024

Recep Altepe: Bursa'da dönüşüm şart!

Recep Altepe: Bursa'da dönüşüm şart!

Kentsel dönüşümün önemine dikkat çeken Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ' Artık vatandaşın bilinçli olması lazım. Dönüşüm şart. Riskli yapı sayısı yüksek ' dedi...



Her an deprem olabilir. Halkın önceliğinin bu dönüşüm olması gerekiyor" dedi Türkiye'de ve dünyada ekonominin can damarı olarak görülen inşaat sektörünün temsilcileri Bursa'da buluştu. Bursa'da ilk defa düzenlenen 'İnşaat Zirvesi'nde sektörün geleceği masaya yatırılacak. BTSO'daki zirvenin açılışında konuşan İnşaat Burada Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serap Kaya, 2030 yılında dünya nüfusunun 8 milyar olacağını, 2050 yılında ise bu sayının 9 milyarı bulacağını söyledi. 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 70'inin şehirlerde yaşayacağını vurgulayan Kaya, geleceğin inşaat sektörü ile şekillendiğini dile getirdi. 


300 MİLYONLUK KAMULAŞTIRMA 


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, büyükşehir belediyelerinin yapılan son düzenlemelerle sorumluluk alanının arttığını, daha güçlü hale geldiğini söyledi. Şehirlerin geliştiğini ve yarıştığını ifade eden Altepe, "Türkiye artık gelişti. Artık çevreyi görmeye başladık. Tarihi eserlere sahip çıkmaya başladık. Bursa'da 750 bin yapı stokumuz var. Özellikle bizler hızlı bir yapılaşma içindeyiz. Yapılarımızın 17 Ağustos'ta sağlam olmadığını gördük. Riskli yapıların dönüşebilmesi gerek. Şu anda yaptığımız kamulaştırmalar sürüyor. Bu dönemde yaptığımız kamulaştırma 300 milyon lirayı yakaladı. Bu yapılanlar bizden önceki 5 belediye başkanının hizmetlerine eşit" dedi. Sadece bir cadde için 350 kamulaştırma yaptıklarını hatırlatan Altepe, tabakhaneler bölgesinde yapılacak proje için bakanlar kurulundan kararın çıktığını, bu bölgede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte dönüşüme başlayacaklarını söyledi. 


VATANDAŞ BİLİNÇLENMELİ 


Kentsel dönüşüm konusunda vatandaşların bilinçli olması gerektiğini belirten Altepe, "Vatandaşın beklentisi çok büyük. 'Benim dairem var. 

Karşısında bir daire ver. Bunun üzerinden para alma. Taşınma paramı da ver' deniliyor. Bunun karşılığında kentsel dönüşüm yapacak bir yatırımcı bulmak zor. Konuşmak kolay. Artık vatandaşın bilinçli olması lazım. Dönüşüm şart. 


Riskli yapı sayısı yüksek. Her an deprem olabilir. Bu deprem Bursa'da da İstanbul'da da olabilir. 1855 Depremi'nde Bursa'nm nüfusu yarıya düşmüş. İki katlı yapılar bile yıkılmış. Bugünü düşünün. Allah göstermesin. Marmara Bölgesi, Türkiye'nin lokomotifi. Burada en ufak bir deprem, Türkiye'nin belinin kırılması demek. Bu dönüşüme büyük önem verilmesi gerek. Halkın önceliğinin bu dönüşüm olması gerekiyor. 

Öncelik, yapıyı daha sağlıklı hale getirmektir. Bu konuda önemli hassasiyetsizlik var. Kampanyalar başlatılmalı. Vatandaşın harekete geçmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. 


KAMULAŞTIRMA DAHA PAHALI 


Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Soğanlı ve Demirkapı'da kentsel dönüşüm çalışmalarının son aşamaya geldiğini söyledi. 

Osmangazi olarak en büyük sıkıntılarının arazi sıkıntısı olduğunu kaydeden Dündar, "Bir işi yapacaksın, çok fazla kişiyle uğraşacaksın. Bu kadar kişiyle uğraşmak çok zor bir iş. Elinde arsası olan insanlar çok rahat dönüşüm yapıyor. 

Bizim de kendi gerçeğimizi göz önüne alarak bu işi götürmemiz lazım. Osmangazi Belediyesi'nde hizmet üretmek için 105 milyon lira kamulaştırmaya kaynak ayırdık. Doğru bir planlama olsaydı, hızlı ve kaçak çarpık yapılaşma olmasaydı farklı hizmetler üretecektik. 2 bin metrekarelik park yapmak için 600 bin lira kamulaştırmaya, 100 bin lira yapımına para harcıyoruz. 7 kat maliyet yani. 


Kentsel dönüşüm, Bursa'nın ana gündemi. 


Konutların yüzde 45'i riskli Türkiye İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, "Kötü yapı stokunun kalkması için kentsel dönüşüm önemli. Nüfus artıyor ve her sene bu ülkenin 50 bin konuta ihtiyacı var. Yeni konutları doğru dürüst yapmalıyız. Uzattığınız binaların ömürlerinden de ekonomik olarak zarar ettirmeyeceksiniz. Tüm yapılar optimum verimlilikte olmalı. Yapı ömrünü tamamlayan ve geri dönüşümü olan yapılara güvenli yapı diyoruz. Eğer biz, 20231e ilk 10 ekonomi içine gireceksek bu güvenli yapı şartlarını sürdürmemiz lazım. Bugün Türkiye'de 20 milyonluk konut stoku var. Bu konut stokunun yaklaşık 45'i sağlıksız, yani kötü yapı. Bu yapılar, sadece bize yıkım ve felakete mi yol açıyor? Hayır, cari açığa ve enerjimizi boşa harcamamıza yol açıyor. Enerjinin yüzde 40'ı konutlarda kullanılıyor. Biz enerjimizi boşa harcamamalıyız" şeklinde konuştu. 


Bursa Kent


Geri Dön