20 / 04 / 2024

Recep Altepe: İznik çini fırınları turizme katkı sağlayacak!

Recep Altepe: İznik çini fırınları turizme katkı sağlayacak!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik Çini Fırınları kazı çalışmalarını yerinde inceleyerek, “Bu çalışmalar, hem kültürümüze hem de İznik turizmine katkı sağlayacak” dedi.



Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik’teki ‘Çini Fırınları Kazı Çalışması’ alanında incelemelerde bulundu. Başkan Altepe, kentin tüm değerlerinin öne çıkması adına yapılan çalışmaların ilçelerde de devam ettiğini vurgulayarak, “İznik’te de her alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Selçuklu ve Osmanlı dönemi eserlerinin yanı sıra Doğu Roma ve Bitinya gibi tüm dönemlerin eserleri de birer birer ayağa kaldırılıyor” dedi.


İznik Gölü’ndeki batık bazilikadan Roma Tiyatrosu’na kadar ilçenin tarihi ve kültürel mirasına gereken özeni gösterdiklerini belirten Başkan Altepe, “İznik’in çinileri de çok ünlü ve önemli. İznik, 1400’lü yıllardan 1700’lü yıllara kadar 300 yıl boyunca Osmanlı döneminin yoğun çini üretim merkezi olmuş. İznik’in kalbindeki bu bölgede üretimler yapıldığı biliniyor. Burada yaklaşık 30 yılı aşkın zamandır da kazılar yapılıyor. İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü olarak yapılan kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle daha da yoğunlaştı” diyerek bölgenin tüm özelliklerini ortaya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.


“İznik çinileri tüm dünyada”


İznik’i dünya gündemine taşıyacak faaliyetlerin önemini vurgulayan Başkan Altepe, “İznik’in çinisi çok önemli, çünkü bu çini dünyanın her yerinde kullanıldı. Bursa’da ve İstanbul’da, Muradiye Külliyesi başta olmak üzere tüm külliyelerde bu çiniler kullanıldı. Daha önce Rodos Çinisi, Haliç Çinisi ve Şam Çinisi denilen çinilerin de burada üretildiği ve daha sonra kullanılan bölgenin deseniyle şekillendirilip isimlendirildiği ortaya çıktı. Bu çalışmalarla ilgili, Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle daha da hızlı bir şekilde sonucu alacağımızı düşünüyor, bu durumun hem kültürümüze hem de İznik turizmine katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.


TOKİ Haber 


Geri Dön