25 / 04 / 2024

Recep Tayyip Erdoğan'ın Japonya ziyaretinde büyük projeler konuşulacak!

Recep Tayyip Erdoğan'ın Japonya ziyaretinde büyük projeler konuşulacak!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya, Singapur ve Malezya'yı kapsayacak ziyaretine bugün başlıyor, özellikle Japonya ziyaretinde büyük projeler konuşulacak. Tokyo'da Salı günü gerçekleştireceği görüşmede büyük projeler görüşülecek....





Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya, Singapur ve Malezya'yı kapsayacak ziyaretine bugün başlıyor, özellikle Japonya ziyaretinde büyük projeler konuşulacak. Erdoğan, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ve Malezya Başbakanı Necip Tun Abdürrezzak'ın davetlerine icabetle, beraberinde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bazı bakanları, milletvekilleri, bürokratlar, işadamları ve basın mensuplarından oluşan bir heyetle Japonya'ya hareket etti. 11 Ocak tarinine kadar sürecek gezide Başbakan Erdoğan'ın, Japon mevkidaşı Abe ile Tokyo'da Salı günü gerçekleştireceği görüşmede, ikili ilişkilerin ele alınması, her iki ülkeyi ilgilendiren güncel bölgesel/uluslararası konular hakkında görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor. 


Tokyo'da Nikkei Gazetesi'nin ev sahipliğinde düzenlenecek konferansta bir konuşma yapacak olan Erdoğan, Türk-Japon Üst Düzey Yöneticiler Forumuna katılacak. 


Çarşamba günü TÜRKSAT 4A Uydusunun yapıldığı merkezi ziyaret edecek olan Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Tokyo'da Japonya "Majesteleri Akihito" tarafından da kabul edilmesi öngörülüyor. 


Japonya'dan sonra Singapur'a geçecek olan Erdoğan, perşembe günü Singapur Cumhurbaşkanı Tony Tan Keng Yam tarafından kabul edilmesinin yanı sıra, Singapurlu mevkidaşı Lee Hsien Loong ile ikili ilişkiler ve uluslararası konular hakkında görüş alışverişinde bulunacak. Başbakan Erdoğan, dünyanın ikinci büyük konteynır limanı olan Singapur Limanında da incelemelerde bulunması da planlanıyor. 


Yeni bakanlar heyette yer aldı Erdoğan, cuma günü Malezya'yı ziyaret edecek, mevkidaşı Necip Tun Abdürrezzak'la görüşecek, Erdoğan, Malezya Kralı Tuanku Abdülhalim Muazzam Şah tarafından da kabul edilecek. Ayrıca Türkiye-Malezya İş Forumuna katılacak. Araştırma ve Dönüşüm Vakfı ile Rezzak Yönetim Okulunun konferansına katılyacak. 

Erdoğan'a temaslarında geniş bir heyet eşlik edecek. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Enerji Bakanı Taner Yıldız heyette. 

Ayrıca AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da bakanlık sıfatlarıyla geziye katılıyor. 

2013'te öne çıkan Japon yatırımları • Sinop nükleer santralı için deklarasyon imzaları atıldı. Rrojenin konsorsiyumunda Japon Mitsubishi Heavy Industries Ltd, Itochu Corporation, Fransız GDF Suez var. 

• Japon Sumitomo Rubber Industries, Çankırı'da 516 milyon dolara mal olması beklenen bir lastik firması yatırımına başladı. 

• Japon ortaklı Brisa'da Aksaray'a 300 milyon dolar tutarında ilave lastik fabrikası yatırımı açıkladı. 

• Japon Panasonic, anahtar ve priz üreticisi VİKO'yu aldı. Rakam açıklanmadı. 460 milyon dolardan söz ediliyor. 

• Japon firması Ajinomoto. 60 milyon TL'ye Kemal Kükrere ortak oldu. 

2012'de de şirket aldılar 2012'de Bellini Gıda Yiyecek ve Içecek'in yüzde 50'sini Japon firması Nissin Foods almıştı. Bento Bantçılık ve Temizlik Imalat'ı Nitto Denko Japonya satın almıştı. Catoni Hava ve Deniz Taşımacılık Ulaştırma'yı Yusen Logistics, Filmat Dış Ticaret'i Fujifilm Japonya, Vesco Kozmetik'i Shiseido, Transteknik Teknolojiyi Konica almıştı. Ekonomi Bakanlığı'nın kayıtlarına göre Türkiye'de Haziran 2013 itibariyle 166 Japon firmasının yatırımı ve faaliyeti var. Ofis açanlarla bu sayı 200'ü buluyor. Japon şirketlerin ağırlığı (67'si) otomotiv ve yan sanayide. 9'u inşaat sektöründe. 

Türkiye, Japonya'da sık sık manşette Japonya merkezli Nomura Securities Ekonomisti Mehmet Emin Yılmaz'ın yaptığı bir açıklamaya göre Türkiye son zamanlarda Japon gazetelerinde sık sık manşet oluyor. Yılmaz, bir değerlendirmesinde şöyle demiş: "'•'2013'te atılıma geçen Japon yatırımlarının devamı gelecek. 

Çünkü 2013'te Mitsubishi Tokyo UFJ Bankası, Türkiye'de Bankacılık faaliyeti için izin aldı. Japon Finans sektörü Japon sanayicileri için her zaman öncü görevi görmüştür. 


Japon Finans kurumlarının Türkiye'ye ilgi göstermesi ve yatırım yapması Türkiye hakkında fikir sahibi olmayan ya da çekinceleri bulunan Japon üreticilerinin Türkiye'yi yeni bir gözle değerlendirmeye başlamasını sağlayacaktır. Japon şirketler Türkiye'nin potansiyelini yeni yeni görüyor. Shinzo Abe'nin gelmesiyle tavır değişmeye başladı. Başbakan Abe Türkiye'ye özel bir önem veriyor. Türkiye'nin son zamanlarda manşetlere sık sık konuk olmaya başladığını söyleyebilirim." 


Dünya Gazetesi 


Geri Dön