28 / 03 / 2024

Reddi miras süresi geçerse ne olur?

Reddi miras süresi geçerse ne olur?

Mirasçıların mirası kabul etme hakkının yanı sıra mirası reddetme hakkı da bulunuyor. Ancak reddi miras işleminin belli bir süre içerisinde yapılması gerekiyor. Peki, reddi miras süresi kaç gündür? Reddi miras süresi geçerse ne olur?



Reddi miras süresi geçerse ne olur?

Miras, bir kimsenin vefatından sonra yasal mirasçılarına kalan malları olarak karşımıza çıkıyor. Miras olarak, ev, araba, arsa ve para gibi menkul ve gayrimenkuller kalabildiği gibi, kişinin borçları da miras olarak mirasçılarına geçebiliyor.


Bu durumda mirasçıların mirası kabul etme hakkının yanı sıra mirası reddetme hakkı da bulunuyor. Ancak reddi miras işleminin belli bir süre içerisinde yapılması gerekiyor. 


Peki, reddi miras süresi kaç gündür? Reddi miras süresi geçerse ne olur?


Miras, 3 ay içinde reddedilebiliyor. Red süresi, kendilerinin mirasbırakanına mirasın geçtiğini öğrendikleri tarihten başlar. Ancak bu süre, kendilerinin mirasbırakanından geçen mirasın reddi için mirasçıya tanınan süre dolmadıkça sona ermez.


Red hakkının düşmesi:

Yasal süre içinde mirası reddetmeyen mirasçı, mirası kayıtsız şartsız kazanmış olur.


Ret süresi sona ermeden mirasçı olarak tereke işlemlerine karışan, terekenin olağan yönetimi niteliğinde olmayan veya mirasbırakanın işlerinin yürütülmesi için gerekli olanın dışında işler yapan ya da tereke mallarını gizleyen veya kendisine maleden mirasçı, mirası reddedemez.


Zamanaşımı veya hak düşümü sürelerinin dolmasına engel olmak için dava açılması ve cebrî icra takibi yapılması, ret hakkını ortadan kaldırmaz.


Reddi miras için dilekçe örneği 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön