25 / 04 / 2024

Reddi miras süresinin uzatılması mümkün mü?

Reddi miras süresinin uzatılması mümkün mü?

Kimi zaman borçlar da miras olarak mirasçıya kalabiliyor. Bu durumda yasal mirasçılar üç ay içerisinde mirası reddetme hakkını da kullanabiliyor. Peki, reddi miras süresinin uzatılması mümkün mü?



Reddi miras süresinin uzatılması mümkün mü?

Yasal mirasçılara, mirasbırakan tarafından kalan miras her zaman mal mülk olmuyor. Kimi zaman borçlar da miras olarak mirasçıya kalabiliyor. Bu durumda yasal mirasçılar mirası reddetme hakkını da kullanabiliyor.


Yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerine geçiyor.


Mirası reddeden atanmış mirasçının payı, mirasbırakanın ölüme bağlı tasarrufundan arzusunun başka türlü olduğu anlaşılmadıkça, mirasbırakanın en yakın yasal mirasçılarına kalıyor.


Kanunen miras, üç ay içinde reddolunabilir. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar. Peki, reddi miras süresinin uzatılması mümkün mü?


Medeni Kanun gereğince; önemli sebeplerin varlığı hâlinde sulh hâkimi, yasal ve atanmış mirasçılara tanınmış olan ret süresini uzatabilir veya yeni bir süre tanıyabilir.


Reddi miras dilekçesi nasıl yazılır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön