18 / 04 / 2024

REIDIN: Türkiye'de en çok orta gelir grubu 2+1 ev alıyor!

REIDIN: Türkiye'de en çok orta gelir grubu 2+1 ev alıyor!

Dünyanın ilk uluslararası gayrimenkul bilgi şirketi REIDIN.com resmen açıkladı: Lüks konutların reklamları çok prim görse de Türkiye’de en çok orta gelir grubu 2+1 ev alıyor.



Gelişmekte olan ülkelerin gayrimenkul piyasasına odaklanan, dünyanın ilk uluslararası bilgi şirketi REIDIN.com Kurucusu ve CEO’su Ahmet Kayhan, piyasayı  emlakeki.com’a özel değerlendirdi…


Son dönemde Türkiye emlak sektöründe balon söylentisi var. Doğru mu bu sizce de?


Ben balon olduğuna inanmıyorum. Neden? Talep anlamında bakıldığı zaman Türkiye’deki dinamik çok güçlü, gayrimenkul sahiplik oranı diğer ülkelere göre daha düşük ve en önemlisi de ipoteklerdeki borç ödeme oranımız çok yüksek. Yani  temerrüte düşen ipotek oranı çok düşük.


Fiyatlar nasıl?


Evet. Fiyatlar da ucuz. Metrekare fiyatlarında Dubai ile karşılaştırıldığında Türkiye’de neredeyse yarısı.


Türk vatandaşı hangi konut tiplerini tercih ediyor?Ya da markalı ve lüks tercihi yoğun mu?


2+1 orta gelir grubunda daha çok satılıyor. Reklamlardan dolayı biz en çok üst segment, lüks satılıyor ve en çok bu tip konutlar yapılıyor zannediyoruz. Ancak işin aslı öyle değil. 4 oda ve üzerine konutlarda ciddi bir açık var.


REIDIN’den bahsedelim…


Doğuş Grubu, REIDIN’e 2013 Aralık ayında ortak oldu. Bugün 28 ülkeye gayrimenkul piyasası hakkında bilgi ve hizmet sunuyoruz.


Yeniden Doğuş’umuz olacak


DOĞUŞ ile ortaklıklarına da değinen Kayhan, “Doğuş Grubu ile öncelikli amacımız, gayrimenkul analiz işini uluslararası platforma dönüştürmek. Öyle işler olmalıki dünyada bir muadili daha olmasın, öyle de yapacağız. Yenileniyoruz mesela. Buna logomuz da dahil” dedi. Ahmet Kayhan şu değerlendirmede bulundu: “Ama tüketici tarafında da açık var. Tüketiciyi gayrimenkul alım-satımında destekleyecek bir kaç tane ürün çıkacak. IMF, Dünya Bankası dahi bizim müşterimiz. Data verilerini artıracağız, Şehir, semt, mahalle bazında yapacağız. Söylentiye göre değil de indekse göre konuşulacak. Ben saçımı böyle kaybettim. Söylenti terimini ‘Reidin’e göre’ diye değiştireceğiz. “


Konut fiyatları değil faizler yüksek


Son dönemde tüm dünyaya yayılan ‘Türkiye’de konut fiyatları’ yüksek söylentisine gayrimenkul bilgi bankası REIDIN’den onay çıkmadı. Kayhan, bu fikre kesinlikle katılmadığını dile getirerek şunları söyledi: “Brezilya’ya bakıyorsunuz, Türkiye daha ucuz, şehir değil ülke bazında konuşmalı. A Plus ve büyükşehir konut fiyatlarıyla olmaz. Faiz oranları yüksek bence. En büyük problemde bu. Belki Merkez Bankası stratejisi açısından doğru ancak Türkiye’nin oturduğu ekonomik sistem inşaat ve tam 18 tane sektörü tetiklediği için faiz oranları mesela 1 oran düştüğü taktirde satışlarda da etkisini görüyorsunuz.”


Yabancı bakkala da yatırım yapıyor


REIDIN CEO’su Kayhan, yabancı yatırımcıların Türkiye’de kalmaya devam edeceğini söyledi. Büyük hatalar yapılmadıkça, gayrimenkulle ilgili güvenin temsil edildiği bir ortamda yabancı yatırımcının bir yere gitmeyeceğini dile getiren Kayhan şöyle devam etti: “Ben yabancıya gayrimenkul satışının çok önemli ve gerekli olduğunu düşünüyorum. Çünkü Türkiye’nin içinde olmayan bir para var. Bu yatırımlarla, para girişi olduğunda pazar büyümüş oluyor. Çünkü buraya gelen yatırımcı köşedeki bakkala da yatırım yapıyor. Türk Hava Yolları’nın istatiklerine bakıyorsunuz, gayrimenkul alan yabancı yatırımcı 8 kez geliyor. THY’ye katkısını düşünün.“


2015’te ne olacağını ALLAH BİLİR!


2015 yılında gayrimenkul sektörünü neler beklediğine dair, “Allah bilir” diyen Ahmet Kayhan, “Seçimler önemli faktör” dedi. Kayhan şunları aktardı: “Çünkü direkt faizi, faizler de gayrimenkul sektörünü etkiliyor. Gayrimenkul stok hızlarına baktığın zaman sağlıklı ilerliyor. Negatif bir resim gözükmüyor 2014 sonunda da 2015 ortasında da.”

 


Vatan 


Geri Dön