29 / 03 / 2024

Reka Gayrimenkul'ün satış süreci mahkemeye taşındı!

Reka Gayrimenkul'ün satış süreci mahkemeye taşındı!

Alman dev Corpus Sireo'nun Bahadır İnşaat'tan almak istediği Reka Gayrımenkul'ün satış süreci mahkemeye taşındı. Reka'nın yüzde 80'i için iki yıl önce Alman Corpus Sireo ile sözleşme imzalayan Bahadır İnşaat



Alman dev Corpus Sireo'nun Bahadır İnşaat'tan almak istediği Reka Gayrımenkul'ün satış süreci mahkemeye taşındı. Reka'nın yüzde 80'i için iki yıl önce Alman Corpus Sireo ile sözleşme imzalayan Bahadır İnşaat, Corpus Sireo'nun anlaşmayı feshetmesi üzerine mahkemeye başvurdu. Bahadır, uğradığı zararın tazmini için 9.5 milyon Euro istiyor.

Türkiye'ye büyük ümitlerle gelen, değişik kentlerde beş yıl içinde 1 milyar Euro'ya yakın yatırım planının startını veren Alman gayrimenkul geliştirme fonu Corpus Sireo, bir dönem ortaklık anlaşması yaptığı Bahadır İnşaat ile mahkemelik oldu. Türkiye'nin 75 yıllık firması Bahadır İnşaat, bünyesindeki Reka Gayrımenkul'ü satın alma yönünde anlaşma yaptıkları Corpus Sireo'nun taahhütlerini yerine getirmediğini ve anlaşma maddelerine uymadığını öne sürerek tazminat davası açtı.Sözleşmenin feshi ile davalılar Sireo Immobilienfonds Dr. Richard Sutter'in kendilerine toplamda 9.5 milyon Euro zarar ve aylık minimum 50 bin Euro kira gelirinden mahrum bıraktığını öne süren davacı Bahadır İnşaat yönetimi , 9.5 milyon Euro zararlarının şimdilik 1 milyon Euro'sunun faizi ile tahsilini istiyor.

İddialı başlamışlardı

Aslında Alman Corpus Sireo ile Türkiye'de 75 yıllık iş yaşamında kendisini kanıtlamış önemli bir firma olan Bahadır İnşaat'ın ortaklık serüveni iddialı başlamıştı. 2009'da etkisini tüm dünyada gösteren global krizden bir yıl önce Alman gayrimenkul geliştirme fonu Corpus Sireo, Türkiye pazarında dev bir adım attı.Başta AVM olmak üzere, ofis, otel, konut ve sağlık alanında 500 milyon ile bir milyar Euro arasında değişen oranda yatırım gerçekleştirmeyi planladıklarını belirten Corpus Sireo Genel Direktörü Jost Albrecht Nies, "Büyük yatırımlar yerine küçük ölçekli yatırımları istiyoruz. Her proje için yatırım ölçeğimiz 100 milyon dolar" demişti.

Alman dev, Türkiye'de önemli bir ortaklık yapılanmasına da gitti o dönemde. 2008 Nisan ayında Alman grup, yapılan anlaşma ile Bahadır'a ait Reka Gayrımenkul'ün yüzde 80'ini 14 milyon 560 bin Euro'ya satın aldığını açıkladı. Sözleşmenin ilginç ayrıntıları da bulunuyordu. Bahadır İnşaat ile Almanya'nın en büyük gayrimenkul geliştirme fonu Corpus Sireo'nun Lüksemburg merkezli şirketi Sireo Immobilienfonds arasında Bursa'nın Nilüfer ilçesinde yapılacak AVM'nin satışı için imzalandı sözleşme. 30 Nisan 2008 tarihli sözleşmeye göre Sireo İmmobilienfonds, Bahadır İnşaat'ın sahibi olduğu Reka Gayrimenkul Geliştirme AŞ'nin yüzde 80'ini 14 milyon 560 bin Euro'ya satın alacaktı. Sözleşmeye göre Sireo, bu parayı doğrudan Bahadır İnşaat'a ödemek yerine, Reka Gayrimenkul Geliştirme tarafından Bursa'nın Nilüfer İlçesi'nde yapılacak Nilpark AVM'nin bitirildiği tarih olan 1 Şubat 2010 tarihinde ödeyecekti. Ayrıca, Nilpark AVM'nin kiralanabilir alanlarının yüzde 85'inin yineinşaatın bitirildiği tarih olarak kabul edilen 1 Şubat 2010 tarihinde Reka tarafından alıcılar Sireo'nun da kabul göreceği kişilere kiralanması gerekiyordu.

Kiralamada sorun çıktı

Reka, inşaau sözleşmede belirlenen tarihte bitirdi, ancak sözleşmenin ön koşulu olan kiralanabilir alanların yüzde 85'inin kiralanması konusunda taraflar arasında uyuşmazlık yaşandı. Bahadır İnşaat yetkilileri, AVM'nin kiralanabilir alanlar için kiracı bulduklarını, kontrat yaptıklarını öne sürerken, Sireo'nun bazı kira kontratlarını kabul etmeyerek kiralanabilir alanları sözleşme sınırı olan yüzde 85'in altına çektiğini öne sürdü. Kiralanabilir  alanların sözleşmede belirtilen yüzde 85'in altında kaldığını savunan Sireo da, sözleşmede belirlenen kiralanabilir alan sınırını doldurmadığını bahane ederek Reka Hisselerinin Satışı Sözleşmesi'ni tek taraflı olarak feshetti.Sireo'nun bu feshi mahkemeye taşındı. Bahadır İnşaat, Habib Cem Bahadır ve Nilpark'm sahibi Reka Gayrimenkul, sözleşmenin diğer tarafı Sireo Immobilienfonds ile Türkiye'de üst düzey yöneticilik yapan Dr. Rolf Josef Richard Suter'e dava açtı.
Ekonomist/Mustafa Kemal Çolak

 

 

 


Geri Dön