19 / 04 / 2024

Rekabet Kurulu karar verdi: İDO, Tepe-Akfen'in!

Rekabet Kurulu karar verdi: İDO, Tepe-Akfen'in!

Rekabet Kurulu, İDO'nun Tepe İnşat - Akfen Holding - Souter Investments  LLP - Sera Gayrimenkul Ortak Girişim Grubu veya Torunlar  Gıda Sanayi ve Ticaret A.şž. tarafından devralınması işlemine izin verilmesinde sakınca olmadığına karar verdi  



Rekabet Kurulu, İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.şž. 'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bağlı Kuruluşları ve İştiraklerine ait hisselerin tamamının, blok  satış yöntemiyle, Tepe İnşat Sanayi A.şž.-Akfen Holding A.şž.-Souter Investments  LLP-Sera Gayrimenkul Yatırım ve İşletme A.şž Ortak Girişim Grubu veya Torunlar  Gıda Sanayi ve Ticaret A.şž. tarafından devralınması işlemine izin verilmesinde  sakınca olmadığına karar verdi.

Rekabet Kurulunun 4 Mayıs tarihli kararları, kurumun internet sitesinde  yayımlandı. Buna göre, Yiğit Mühendislik Asansör Hırd.Elek. San. ve Tic. Ltd. şžti.  ile Remsan İnş. Asan. San. Tic. Ltd. şžti. 'nin İFO istanbul Fuar Hizmetleri A.şž.  tarafından düzenlenecek '12. Uluslararası Asansör Fuarı'na katılım taleplerinin  zımnen reddedildiği iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, soruşturma  açılmasına gerek olmadığına, şikayetin reddine karar verildi.

Lukoil Eurasia Petrol A.şž. tarafından yapılan dikey anlaşmalar ve çeşitli uygulamalar yoluyla Rekabetin Korunması Hakkında Kanun 'un ve ilgili Tebliğ 'in  ihlal edildiği iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, kurul, Lukoil Eurasia  Petrol A.şž. ile Hürrem Kosif, Hüdayi Kosif, Serdar Naim Kosif, Kosifler Petrol  Tic. Ltd. şžti. arasındaki dikey anlaşmaların 18 Eylül 2010 tarihinin geçmesi  nedeniyle ilgili Tebliğ ile sağlanan grup muafiyeti kapsamı dışında kaldığını  kararlaştırdı.

Bu nedenle söz konusu kanun uyarınca, taraflara gerekçeli kararın tebliği tarihinden itibaren 30 gün içinde söz konusu anlaşmaları kanuna uygun hale  getirmeleri gerektiğini kararlaştıran kurul, aksi takdirde haklarında söz konusu  Kanun çerçevesinde işlem başlatılacağı yönünde görüş bildirilmesi hususunda  Başkanlığın görevlendirileceğini bildirdi. Total Oil Türkiye A.şž. tarafından yapılan dikey anlaşmalar ve çeşitli  uygulamalar yoluyla Rekabetin Korunması Hakkında Kanun 'un ve ilgili tebliğin
 Tebliğ 'in ihlal edildiği iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, herhangi bir  işlem yapılmasına gerek olmadığına ve   şikayetin reddine karar veren Kurul,  Shell&Turcas Petrol A.şž. ve Shell Gaz Tic. San. A.şž. tarafından yapılan dikey  anlaşmalar ve çeşitli uygulamalar yoluyla Kanunun ihlal edildiği iddiası üzerine  yapılan inceleme sonucunda da herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığına  karar verdi.

Feriha Doyuran tarafından Opet Petrolcülük A.şž. hakkındaki şikayet, Göl İnşaat Petrol Elektronik Otomotiv San. ve Tic. Ltd. şžti tarafından da BP  Petrolleri A.şž hakkındaki şikayet ile dikey anlaşmalar ve çeşitli uygulamalar  yoluyla kanunun ve ilgili tebliğin ihlal edildiği iddiaları üzerine yapılan  incelemeler sonucunda da   taraflar arasındaki dikey ilişkinin 18 Eylül 2010  tarihinin geçmesi nedeniyle grup muafiyeti kapsamı dışında kaldığına, bu nedenle  taraflara gerekçeli kararın tebliği tarihinden itibaren 30 gün içinde söz konusu  anlaşmaları Kanuna uygun hale getirmeleri gerektiği, aksi takdirde haklarında  Kanun çerçevesinde işlem başlatılacağı yönünde görüş bildirilmesi hususunda  Başkanlığın görevlendirilmesine karar verildi.

ÖZELLEşžTİRMELER

Kurul, İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.şž. 'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bağlı Kuruluşları ve  İştiraklerine ait hisselerin tamamının blok satış yöntemiyle Tepe İnşat Sanayi  A.şž.-Akfen Holding A.şž.-Souter Investments LLP-Sera Gayrimenkul Yatırım ve  İşletme A.şž Ortak Girişim Grubu veya Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret A.şž.  tarafından devralınması işlemine ilişkin olarak, adı geçen teklif sahiplerinden herhangi biri tarafından gerçekleştirilecek muhtemel devralma işlemi sonucunda  hakim durum yaratılmasının veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesinin ve  böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılmasının söz konusu olmaması nedeniyle  işleme izin verilmesinde sakınca olmadığına karar verdi.

Kurul, devir ile ilgili Alpay Alkan tarafından yapılan başvuruya ilişkin olarak Kanun kapsamında herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığını  kararlaştırdı.

MENFİ VE TESPİT MUAFİYET

Aksigorta A.şž. ile Akbank T.A.şž. arasında imzalanan 'Hayat-Dışı Sigorta İçin Acentelik Sözleşmesi'ne menfi tespit belgesi verilmesi veya muafiyet  tanınması talebi üzerine yapılan inceleme sonucunda, Rekabetin Korunması Hakkında  Kanun uyarınca bireysel muafiyet tanınmasına karar veren Kurul, Turkuaz Petrol  Ürünleri A.şž. tarafından yapılan dikey anlaşmalar ve çeşitli uygulamalar yoluyla  kanunu ihlal edildiği iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, herhangi bir  işlem yapılmasına gerek olmadığını ve şikayetlerin reddini kararlaştırdı. Akbank A.şž. ve Citibank A.şž. arasında 21 şžubat 2011 tarihinde imzalanan  'Citi Wings Kredi Kartı ve Citibank Global Programlan İşbirliği ve Marka Lisans  Sözleşmesi'ne menfi tespit belgesi verilemeyeceğine karar veren Kurul,
 sözleşmenin grup muafiyetinden yararlanamayacağına, sözleşmeye imza tarihi olan  21 şžubat 2011 tarihinden itibaren muafiyet tanınmasına karar verdi.

BİRLEşžME VE DEVRALMALAR

Kurul, Hacı Ömer Sabancı Holding A.şž. 'nin kontrolünde bulunan Aksigorta A.şž. 'nin yüzde   30,99 oranında hissesinin Ageas Insurance International N.V.  tarafından devralınması ile Aksigorta A.şž. üzerinde ortak kontrol tesis edilmesi  işlemine,   hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve  böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucuna yol açmayacağından izin  verdi. Ordu Yardımlaşma Kurumu 'nun Halk Finansal Kiralama A.şž. 'deki yüzde  46.401 oranındaki hissesinin ve Hülya Zoral Aydın 'a ait 1 TL   değerindeki  hissenin Türkiye Halk Bankası A.şž. tarafından devralınması işlemine izin veren  Kurul, Yeni Mağazacılık A.şž. 'nin çoğunluk hisselerinin devralınması işlemini de  uygun buldu.

Supreme Foods Company Limited tarafından Ross Breeders Anadolu Ana Damızlık Tavukçuluk Sanayi ve Ticaret Anonim şžirketi 'nin bir kısım hisselerinin  Aviagen Limited 'e, bir kısım hisselerinin Aviagen International Finance Four  Limited 'e devredilmesi işlemine izin veren Kurul, Naturelgaz Sanayi ve Ticaret  A.şž. 'deki, çalık Enerji San. ve Tic. A.şž. 'ye ait yüzde 40 ve Ahmet çalık 'a ait  yüzde 10 hissenin Enerji Yatırım Holding A.şž. tarafından devralınması işleminin  Rekabet Kanunu ve ilgili Tebliğ kapsamında olduğuna; ancak öngörülen eşiklerin  aşılmaması nedeniyle izne tabi olmadığına karar verdi.

Huzur Radyo TV A.şž. hisselerinin yüzde 75 'inin; 'Lale Cander, Metin Negrin, Hasan Gürhan Berker ve Engin Güner'e devri işlemine izin veren Kurul, bu   işlemin Kurulun izni olmaksızın gerçekleştirilmiş olması nedeniyle 'idari para  cezası verilmesi gerekmekle birlikte Kanunun ilgili maddesine göre zaman aşımına  uğradığından' idari para cezası verilmesine yer olmadığı kararlaştırıldı.

AA          


Geri Dön