20 / 04 / 2024

Remzi Aydın: Eyüp ulaşım anlamında çok rahatlayacak!

Remzi Aydın: Eyüp ulaşım anlamında çok rahatlayacak!

Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, ilçede gerçekleşecek olan yenilikleri anlattı. Aydın, Eyüp'e 2019 yılında tamamlanması planlanan 3 metro birde tramvay müjdesi verdi.



Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, ilçede gerçekleşecek olan yenilikleri anlattı.Aydın, Eyüp'e 2019 yılında tamamlanması planlanan 3 metro birde tramvay müjdesi verdi


İlk döneminiz. İki yıldır başkanlık koltuğundasınız. Peki bu iki yılın değerlendirmesini yapacak olursak Remzi Aydın Eyüp’e ne kattı? Çok şey kattı, hangi birini söyleyeyim?


En önemlisi yeni bir heyecan ve vizyon kattık bölgeye ve Eyüp’e. Bunun dışında belediyeyi ciddi şekilde yeniden yapılandırdık. Hizmet binamızı yaptık akıllı bir bina. Elektronik bilgi yönetim sistemine ve e-imza uygulamasına geçtik. Evrak görme devri bitti, her şey dijital ortamda. Aynı zamanda tasarruf ediyoruz, bir yazılım değişikliği bile bize iki milyon civarı tasarruf sağladı. Sosyal belediyecilik konusunda çok ciddi atılımlar yaptık, mesela Gençlik Spor Müdürlüğü’nü kurduk ilk defa. Yine ilk defa Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nü kurduk. Eskiden sosyal destek diye yılda bir defa kömür üç ya da dört kez de kumanya veriliyordu. Ama şimdi ihtiyaç sahiplerinin analiz çalışmalarından tutun, listelerine, kriterlerine göre hangi malzeme lazım olduğuna kadar belirleniyor. Mağaza gibi gidiyorsunuz bedeninize uygun kıyafeti alabiliyorsunuz. İnsanların bireysel ihtiyaçlarının karşılanmasından tutun, evlilik danışmanlığı ve psikolojik hizmet vermeye kadar, çocuklara burs bulunmasından istihdam bulunmasına kadar yaklaşık on kalemlik bir alanda destek müdürlüğü hizmet veriyor.


Eyüp en önemli inanç merkezlerinden biri aynı zamanda. Eyüp Sultan Türbesi’nin restorasyonu bitti. Peki inanç turizminin geliştirilmesi adına projeleriniz var mı?


Eyüp’e gelenlerin çok büyük bir kısmı türbeyi, camiyi ziyarete geliyor ve gelecek ama aslında Eyüp sadece inanç turizm merkezi değil aynı zamanda kültür turizm merkezi. Eyüp şu anda türbe ve camiyle öne çıkıyormuş gibi duruyor ama bunun yanında kültür turizmi için büyük potansiyel. Eyüp, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde yaşanılması arzu edilen bir belde olmuş. Sosyo-ekonomik anlamda çok yüksek grupların, elit insanların yaşadığı ve yaşamak istediği bir bölge olmuş. Burada herkes mülk sahibi olamazmış ve özel izin alınması gerekiyormuş, çünkü çok özel bir bölgeymiş burası. Aynı şekilde burada insanlar öldükten sonra buraya gömülmek istemiş ve bu uygulanmış. Dolayısıyla şöyle bir miras ortaya çıkıyor: Eyüp, Mimar Sinan’ın İstanbul’da en fazla eser verdiği yer. Eyüp’te Sinan’ın eserleri var. Türbeler, camiler, medreseler, mezarlıklar bile. Mezarlıklarla ilgili bir çalışmamız var şimdi İBB başlayacak, oraların okunması, temizlenmesi gibi bir çalışması var.


Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, Eyüp’ün kültür turizmi için büyük bir potansiyel taşıdığını, bu kaynağı değerlendirmek için önemli projeler geliştirdiklerini anlattı: “Mimar Sinan İstanbul’da en fazla Eyüp’e eser kazandırmış. Şimdi biz Mimar Sinan Rotası oluşturacağız. Tarihi mezarlıklar da turizme kazandırılacak”


TURİSTLER İÇİN CELLAT MEZARLIĞI ROTASI

“MIMAR Sinan İstanbul’da en çok Eyüp’e eser kazandırmış. Şimdi biz de Mimar Sinan Rotası oluşturuyoruz. Yani Mimar Sinan’ın eserlerinin tanıtılacağı bir turizm gezisi. Bir de Mezarlıklar Rotası yapacağız. Bu anlamda inanılmaz çeşitlemeler ve kaynaklar var Eyüp’te. Kadın mezarlığı, erkek mezarlığı, cellat mezarlığı gibi. Ve biz şimdi burada yatan tarihi turizme kazandırmayı hedefliyoruz. Eyüp değişik mimarlık örneklerinin olduğu bir yer. Evler, konaklar, hamamlar var bunların hepsini göstermemiz lazım. Bu mimarı özellikleri ve değerleri de turizme kazandırmamış gerekiyor. Eyüp’te yaşayan bir hayat var, doku var, Pierre Loti’si var Haliç’i var. Dolayısıyla Eyüp bu anlamda inanç turizminin dışında bir kültür ve medeniyet turizm merkezlerinden biri. Alan yönetim çalışmamızı, tarihi eserlerin ihyasını, sistematik bir kurala bağlanmasını, kurumsal kimlik oluşturulmasını tamamladığımızda otellerin ve hizmet sektörünün de gelmesiyle birlikte tablo muazzam bir hal alacak.”



’HAFTADA 8 GÜN ÇALIŞIYORUM!'

“Ben haftada sekiz gün çalışıyorum! Sizin ekibiniz ne kadar iyi çalışırsa çalışsın lider lazım. Her cenazeye gidemiyorum ama telefonla ulaşıyorum en azından. İnsanlar o kadar memnun kalıyor ki bazen gözlerim doluyor. Keşke imkân olsa da herkesle bire bir görüşsek. Şimdi yeni bir program başlattık ve haftada iki gün belediyede oluyorum toplantılar vs. için. Kalan günler dışarıdayım ve mahallelerde olacağım. Okullar, dernekler, vakıflar, esnaf, hane, kulüpler derken herkesi ziyaret edeceğim. Eyüp’ü üç ana bölgeye ayırıyoruz hizmet muhataplığı açısından. Bunlardan biri Eyüp Merkez. İkinci bölge Alibeyköy- Yeşilpınar aksı dediğimiz ve nüfusumuzun yarısının yaşadığı yer. Yapılaşma açısından sıkıntılı yerler ama önümüzdeki dönemde toparlamayı planlıyoruz. Özellikle yerinde dönüşüm denilen daha sağlıklı, yaşanabilir, altyapısı ve üstyapısıyla insanların memnun kalacağı yaşam alanları oluşturma noktasında İBB ile çalışma içindeyiz. Nişanca, Rami’de de yenileme olacak. Öne çıkan özelliğimiz gençlik, eğitim, spor, kültür alanındaki çalışmalarımız.”


’ASIL YATIRIMI İNSANA YAPMAMIZ LAZIM'

“Bizim insana yatırım yapmamız lazım. Binaları kaldırıp yapmak tabii ki yapılmalı ama bunun ötesine geçmemiz lazım. Mesela ben geldiğimde yedi tane bilgi evi vardı. Biz bunu ikiye katladık. Bizim gençlik çalışmalarımız var. Simurg diye bir doğu efsanesinden yola çıkarak onun adını Simurg Projesi koyduk. 5-25 yaş arası genç ve çocukları kapsayan çok nitelikli bir program. Müfredatını biz kendimiz yazdık. Yaklaşık 110 kişilik eğitici kadromuz var. Üniversiteden ve bu alanda uzman olan kişilerden yardım almak vasıtasıyla uygulamadaki tecrübelerini birleştirerek müfredatı tamamladık. Kendine has eğitim yöntemi var. İnteraktif bir eğitim, okullardaki gibi değil. Özel materyalleri var, özel ölçüleri var, özel mekânları var hatta mekânların kendi kurumsal kimlikleri ve tasarımları var. Bundan çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Beş bin öğrenci faydalanıyor. Çocuklara ‘Alın şunu ezberleyin ve bana anlatın’ tarzından ziyade çocuğun tecrübe ettiği, hata yaparak öğrendiği bir sistem. Eskiden evden kavga gürültü çıkan çocuklar şimdi okula koşarak gider oldu.”


CÜLUS YOLU SEREMONİSİ CANLANACAK

Eyüp Belediyesi’nin kültür turizmi projelerinden biri de Cülus Yolu... Osmanlı’da padişahların tahta çıktıklarında kılıç kuşanıp at bindikleri, padişahın hükümranlığını sembolize eden Cülus Yolu’nda, bu seremoninin canlandırılması planlanıyor. Başkan Remzi Aydın’la, Eyüp Sultan Türbesi’nin hemen arkasındaki Cülus Yolu’na gezdik. Aydın, mayıs ayında Cülus Seremonisi’nin hayata geçeceğini söyledi.


Prestij Cadde Projesi’yle yolların hem altyapı hem de zemin döşemeleri yenileniyor. 2 caddede uygulama bitti. Eyüp Meydanda, cami ve türbe çevresinde yaşayan hayvanlar için besleme noktaları var


'SADECE HİZMET YETMEZ, İLGİ DE GEREK'

“Vatandaş, belediye ve başkanı her sorununda başvuracağı bir makam olarak algılamış. Vatandaş sizi sığınılacak bir liman, derdini çözecek bir yer olarak görüyor. Bir şekilde tolere ederek de olsa onların sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Netice olarak vatandaşın beklentileri çok fazla. Biz o beklentiyi karşılamak adına aynı zamanda kendi misyonumuz gereğince hizmetlere ağırlık verdik. Halk hizmetle mi memnun olur yoksa ilgiyle mi diye bir soru var. Bence ikisiyle de memnun oluyor ama burun farkıyla ilgi istiyorlar. Vatandaş kendisine dokunulmasını, muhatap alınmasını, değer verilmesini istiyor ve bekliyor. Bunda garip bir yön yok. Bir belediyenin vatandaşı bu duygularla değerlendirmesi bana göre onu en memnun eden şey. Biz hizmetkârız diyoruz dolayısıyla bir ast-üst ilişkisi değil ama biz hizmete talip olmuş insanlarız, bu yüzden bu hizmetin gideceği vatandaşı muhatap almalıyız ve onlara dokunmalıyız. Sadece hizmet yetmiyor, ilgi de lazım.


Eyüp, tarihi dokusuyla İstanbul’un en önemli ilçelerinden biri. Bu tarihi ve kültürü yaşatmak adına ne yapıyorsunuz?


Bir buçuk yıldır Tarihi Merkez Alan Yönetim Projesi diye bir çalışma başlattık. Çalışmada Eyüp’ün o tarihi merkezlerini yeniden ihya etme var. Bununla ilgili mimarlık ofislerine bir yarışma açtık. Yollar, cepheler, dokular, tarihi binaların işlevlendirilmesi, siluet gibi başlıklarda. Eyüp aslında tarihi hâlâ yaşayan bir bölge. Dünyanın pek az yerinde olan bir özellik bu. Bir yere gidiyorsunuz müze gibi ama içinde insan yok. Eyüp’te ise yaşam devam ediyor. Yeni nesil ve Eyüp dışından gelen insanlar da bu tarihi dokuyu, medeniyetimize ait olan bu önemli merkezi görmeli, hissetmeli ve yaşamalı. Dünyanın başka tarihi mekânlarına gittiğiniz zaman hissettiklerini burada da hissetsinler istiyoruz. Mesela St. Petersburg’da, Venedik’te her yer pırıl pırıl, özel kuralları var, araba giremez, esnaf istediği tabelayı yapamaz gibi ama neticede bir kurumsal anlayışın yansıması olduğu için kimse rahatsız olmaz, herkes memnundur. Biz bunu yapmak istiyoruz. Eyüp bu manada biraz öksüz kalmış tabiri caizse ama bu dönem bunu başaracağız.


Tarihi kimliği koruma açısından öksüz kalmış diyorsunuz? Göreve gelir gelmez hissettiğiniz ilk eksiklik bu muydu?


Tabii Eyüp’te doğdum ben dolayısıyla bu hep bildiğim bir şeydi. Yanlış anlaşılmasını istemem, çünkü benden önce gelmiş arkadaşlara haksızlık yapmak istemem. Ahmet Genç döneminde bu konuda ciddi adımlar atıldı. En önemli hizmeti Eyüp’ün bu özelliğini korumaya yönelik yürüttüğü çalışma. Kendi döneminde başlatmış olduğu bazı çalışmalar vardır ama artık gelinen noktalar itibarıyla çok daha ileri götürülmelidir. Bizim amacımız da bu zaten. Daha ileri götürüp daha kapsamlı ve nitelikli hale getirmek lazım. Önceki çalışamları yok sayamayız.


Bahsettiğiniz Tarihi Merkez Alan Yönetimi Projesi kapsamında neler var? Mesela benim dikkatimi meydandaki tabela kirliliği ve dükkânların önündeki kargaşa çekti. Böyle mistik bir yere bu görüntü kirliliği hiç yakışmıyor...


Amacımız, Eyüp’ü tarihi miras değerlerinin güçlü bir görünürlük kazandığı, mirasının her yönüyle korunarak ziyaretçilerle buluştuğu, esin ve huzur kaynağı bir tarihi yaşam alanı haline getirmek. Haliç’le bağlantısı, tarihi sokak dokuları, mezarlıkları, yeşil dokusu, meydanı gibi elle tutulur mirasının hissedilmesini sağlamak. Bunu yaparken de tabii işe tarihi meydanla başlayacağız. Dünyada önemli turizm merkezleri var, tarihi merkezler var. Bu çalışma onların bire bir aynısı. Bire bir derken düzey olarak, seviye olarak aynısı. Tabelalara düzen gelecek. Herkes istediği renkte, istediği ebatta tabela asamayacak.


Ne zaman başlayacak bu proje?


Bu uzun bir süreç. Eyüp Meydanı var. Ulaşımla ilgili bazı sorunların çözülmesi lazım. Eyüp’e çok rahat ulaşılmasını sağlayacak bir çalışma yapılmalı. İBB bu konuda çalışıyor ama bir sonuca varılamadı henüz. Ona göre planlar yapılıyor, uygulamalar yapılacak ve bu süreç tamamlanacak. Bir yerden başlamak lazım, biz öncelikle kurumsal kimlik kılavuzunu oluşturuyoruz. Hem belediyenin hem de bu meydanın kendine has bir kurumsal kimliği olması lazım. Logo lazım mesela, renk lazım. Rotalarımız var, bunların belirlenmesi lazım. Bunları hızlı bir şekilde halledeceğiz.


EMİNÖNÜ'NDEN HALİÇ'E TRAMVAY 2019'DA 

“Haliç Tramvay Hattı projesi hazırlandı. Bu aslında İBB’nin bir projesi, bizim teklifimiz oldu sadece. Eminönü’den Haliç Sahil’e kadar giden bir tramvay yolu. Şu an Anıtlar Kurulu’nda ve sanırım 2019 gibi bitecek uygulaması. 2017 yılında hizmete girecek metro projesi de var İBB’nin. Bağcılar’dan Beşiktaş’a kadar gidiyor ve bizim sınırlarımızdan, Alibeyköy’den geçiyor. Bunlar hariç iki metro projesi daha var İBB’nin. Projeleri şu anda yapılıyor. Fatih’ten gelip Eyüp, Rami, Gaziosmanpaşa istikametinde giden ve Kağıthane-Eyüp metro çalışması ve yine Bayrampaşa hızlı tramvayından Eyüp-Feshane arkasına uzanan bir tramvay projesi var. İBB bunları çalışıyor, süreç içinde tamamlanacak. Bunlar kademeli olmakla birlikte her biri devreye girdiğinde Eyüp ulaşım anlamında çok rahatlayacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı iki katlı tünel var Hasdal’dan çıkacak, Eyüp sınırında olan. Önümüzdeki birkaç yıl içinde Eyüp’ün ulaşım olarak çok iyi bir noktaya geleceğine inanıyorum.”


’GENÇLERİ SPOR, SANAT VE KÜLTÜRLE BULUŞTURUYORUZ'

“Okullara çok ciddi yardımlar yapıyoruz. Mesela ilkokul çocuklarına kırtasiye yardımı yapıyoruz. Okul yarışmaları başlattık, satrançtan voleybola, hentboldan başka dallara kadar. Bütün okullarda geleneksel Türk oyunlarını başlattık ve yarışmalar yaptık. Yakar top, mendil kapmaca, seksek gibi. Bütün okulların tamir ve bakımlarını yaptık. Lise son sınıflara geçen sene verdik bu sene de vereceğiz üniversiteye hazırlık için nakit yardımı. Bunlar bizim Simurg dediğimiz projemizin faydaları. Üniversite ve üniversite sonrası gençliğe akademik düzeyde eğitimler ve konferanslar veriyoruz. Bütün bunların amacı gençliği ve öğrencileri boş bırakmamak. Onları olumlu şeylerle muhatap etme çabası bu. Bu gençlerimizi spor, sanat ve kültürle buluşturma amacındaydık. Buluşturalım ki bunların bu enerjileri bu mecralarda harcansın, başka olumsuz alanlara yönelmesinler.


'VUSLAT YOLCULUĞU'YLA 10 BELEDİYEYE ÖRNEK OLDUK'

“Benim bizzat projelendirdiğim ve vizyon etkinliklerden biri olarak gördüğüm Eyüp Sultan’dan Mevlânâ’ya Vuslat Yolculuğu’yla geçen yıl binlerce Eyüplüyü Mevlânâ ile buluşturduk. Aynı zamanda Yüksek Hızlı Tren’le yapılan ilk kültür gezisi olma özelliği taşıyan proje, 10 belediye tarafından da örnek alınarak hayata geçiriliyor. 2015 yılı mart ayında başlayan projede 11 bin 636 Eyüplü Konya’da Mevlânâ ile buluştu. Yaz boyunca da devam eden projede Yüksek Hızlı Tren’le toplamda 138 sefer gerçekleştirildi.”


‘HALİÇTE 500 ÖĞRENCİ YELKEN EĞİTİMİ ALIYOR'

“Haliç’in tasarrufu daha çok İBB’de. İlçe merkezi olarak bizim çok bir görev yetkimiz yok ama önerilerimiz oluyor. Biz Eyüp’ü turizm anlamında kuvvetlendirmemiz ve canlandırmamız gerekiyor bunu yapacağız. İki yılda bunun altyapısını oluşturduk, bundan sonraki süreçte çok kaliteli oteller olacak. Haliç’te su sporlarını canlandıracağız demiştik, Haliç Su Sporları Kulübü’nü kurduk ve ben de kurucularındanım. Orada 500 civarı öğrenci eğitim alıyor. Kürek ve yelken üzerine ben de çocuğumu yolluyorum.”


‘MEYDAN, ASRIN PROJESİ OLACAK’

“Meydan projemiz bana göre asrın projesi. Biraz uzun bir süreç alacak ama tarihi meydanın yeniden organizasyonu, ulaşımı, altyapısı, tünelleri, stadın durumu, sahil yolu vs. bu proje bana göre çok önemli. Bu dönem bitmeden başlayacağız ve yol alacağız ama uzun bir süreç olacak.”


Habertürk/Esra Boğazlıyan


Eyüp'e 2,5 yıl içinde metro, tramvay ve teleferik hattı yapılacak!


Geri Dön