19 / 03 / 2024

Renda Helin, Alibeyköy kız yurdu projesiyle ödül aldı!

Renda Helin, Alibeyköy kız yurdu projesiyle ödül aldı!

RENDA Helin Ankara doğumlu genç bir kadın mimar. Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık Çevre ve Tasarım Fakültesi mezunu. Bilkent Üniversitesi’nden sonra Domus Academy Milano’da master yapan Renda Helin 31 yaşında kendi şirketini kurdu.



Geçen yıl Alibeyköy’de gerçekleştirdiği “kız yurdu” projesiyle International Property Awards’ta dünya birinciliği kazanan Renda Helin, bu projenin hemen ardından bir de erkek yurdu yaptı. 


Helin, “Hem sanat hem de çizim tarafım anneannemden geliyor. Ortaokuldan beri istediğim 3 meslek vardı. Grafik tasarım, mimarlık ve arkeoloji... 3’ünü de kazandım. Tercihim iç mimariden yana oldu” diyor. 

Helin, Bilkent Üniversitesi ardından Milano’da Domus Academy’de aldığı eğitimin kendisine bambaşka bir vizyon kattığını anlatırken de, “Mimarlık öğrencileri için Milano harika bir yer. Tasarımın göbeği. Her gün bir fuar etkinlik var tasarım ve sanatla ilgili. Hem okul hem de tüm şehir bu ruhu yaşayınca insan kendini geliştirme fırsatı buluyor” diye konuşuyor. Helin Türkiye’ye döndüğünde ilk iş deneyimini Dara Kırmızıtoprak’ın yanında geçirdi. Farklı iş deneyimlerinden sonra 31 yaşında kendi ofisini kuran Helin, ofis, restoran, cafe ve ev projeleri, kamusal alanlar, binalar tasarlıyor.


KIZ YURDUNU NASIL YAPTI

Helin, yurt projesini gerçekleştirmeden önce Türkiye’de ve yurtdışında yapılan yurtları incelediğini ve bazı yurtları gezdiğini anlatıyor. Yurtları gezerken öğrencilerin taleplerini de dinleyip öğrenciler için kullanışlı, renkli, dinamik, özel alanların olduğu ama aynı zamanda sosyalleşilen bir yurt tasarlayan Helin, yurtta her katı, her odayı rengarenk yapmış. Çamaşır makinelerinden dolaplara hepsinin renkleri, farklı harfleri var. Binanın konumunu da kullanan Helin, gün ışığını da alan odaların aydınlatılmasına da özel önem verdi. Helin, yakaladıkları farklılığı da şöyle özetliyor: “Bizim en büyük farkımız tasarım ve servis tasarımı... Dünya ödülümüzde bununla alakalı. Biz dünyada olmayan bir yurt yarattık tasarımı ve servisiyle yani hizmet kalitesiyle. Her bir öğrencinin mesleği, eğilimleri, bireyselliği ve sosyalliği kısacası tüm istekleri tasarlandı.” Helin, dünyada farklı ülkelerden projelerin değerlendirildiği Londra’daki International Property Awards’ta kamu hizmet binası iç tasarımı alanında ödülü aldı.



Hürriyet 


Geri Dön