23 / 04 / 2024

Resmi kira artış oranı 2014!

Resmi kira artış oranı 2014!

Taşınmaz mal kiralamalarında, sözleşmesinin yenilendiği her sene mal sahibi, kiracısına yıllık olarak belli bir oranda zam yapma hakkına sahip oluyor. İşte kiracıya yapılan resmi kira artış oranı 2014..



Resmi kira artış oranı 2014!

Taşınmaz mal kiralamalarında, sözleşmesinin yenilendiği her sene mal sahibi, kiracısına yıllık olarak belli bir oranda zam yapma hakkına sahip oluyor. Kiracıya yapılacak artış hesaplamasına Borçlar Kanunu'nda yer veriliyor.


Borçlar Kanunu madde 344 gereğince; "Kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir."


Yukarıda yer alan kanun maddesi gereğince meskenlerde kira artış hesaplamalarında üretici fiyat endeksinin kullanılması gerekiyor.


Söz konusu üretici fiyat endeksi oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. TÜİK tarafından yapılan açıklamalara göre ise, kira artış hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması öngörülüyor.


Bu nedenle Resmi kira artış oranı her ay değişiyor. Ağustos ayına ait enflasyon oranları ise, 3 Eylül'de açıklanacak.


Enflasyon oranları 3 Eylül'de saat 10:00'da açıklanacak!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön