20 / 04 / 2024

Resmi vasiyet nasıl açılır?

Resmi vasiyet nasıl açılır?

Resmi vasiyet; iki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenlenen vasiyetname olarak karşımıza çıkıyor. Resmi memur, sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabiliyor. Peki, resmi vasiyet nasıl açılır?



Resmi vasiyet nasıl açılır?

Vasiyet, ölüm gerçekleştikten sonra, miras sahibinin mallarını kime veya kimlere bıraktığını gösteriyor. Vasiyet, resmi şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor.


İki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenlenen vasiyete resmi vasiyetname deniyor. Resmi memur, sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabiliyor.


Vasiyetnameye tarih ve imza konulduktan hemen sonra mirasbırakan, vasiyetnameyi okuduğunu, bunun son arzularını içerdiğini memurun huzurunda iki tanığa beyan ediyor. 


Vasiyetname, mirasbırakan tarafından okunup imzalanır. Memur, vasiyetnameyi tarih koyarak imzalıyor. Aynı zamanda Resmî vasiyetnameyi düzenleyen memur, vasiyetnamenin aslını saklamakla yükümlü oluyor. Peki, resmi vasiyet nasıl açılır?


II. Vasiyetnamenin açılması

MADDE 596.- Vasiyetname, geçerli olup olmadığına bakılmaksızın tesliminden başlayarak bir ay içinde mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hâkimi tarafından açılır ve ilgililere okunur. Bilinen mirasçılar ve diğer ilgililer vasiyetnamenin açılması sırasında diledikleri takdirde hazır bulunmak üzere çağrılır. Mirasbırakanın sonradan ortaya çıkan vasiyetnameleri için de aynı işlemler yapılır.


III. İlgililere tebliğ

MADDE 597.- Mirasta hak sahibi olanların her birine gideri terekeye ait olmak üzere, vasiyetnamenin kendilerine ilişkin kısımlarının onaylı bir örneği hâkim  tarafından tebliğ edilir. Nerede olduğu bilinmeyenlere vasiyetnamenin kendilerine ilişkin kısımları ilân yolu ile tebliğ olunur.


Resmi vasiyetname nasıl hazırlanır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön